- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για τους 7 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας
Στην πρώτη δίκη για την υπόθεση
ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσα αναφέρει η εισαγγελέας στην πρότασή της για τους επτά κατηγορούμενους της πρώτης δίκης
Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα πρότεινε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, την κατηγορία της πλημμεληματικής απάτης σε βάρος της Ε.Ε., σχετικά με τη λήψη αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται» και πρόσθεσε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία. Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφονταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά των συμφερόντων της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τα περί πλάνης των κατηγορουμένων, η κ. Νταγιάντα υποστήριξε ότι «το μορφωτικό τους επίπεδο δεν κατά λείπει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο μέσος νους αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης με μόνη την κατοχή έκτασης χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούμενοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων».
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η εισαγγελέας ζήτησε τη διαβίβαση εγγράφων στον Ευρωπαίο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της κακουργηματικής απάτης κατά της ΕΕ για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν έλεγχο και είπαν ότι όλα είναι εντάξει με τα χαρτιά των κατηγορουμένων. «Ενόψει της διάχυτης αντίληψης που αναπτύχθηκε ότι όποιος εχει βοσκότοπο χωρίς γεωργική δραστηριότητα παίρνει ενίσχυση, των ελλιπών δικαιολογητικών που απαιτούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνω ότι πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο απιστίας για τα αρμόδια στελέχη ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση του που πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους Έλληνες πολίτες που πήραν με αυτό τον τρόπο επιδότηση» είπε και συμπλήρωσε να ερευνηθεί και το αδίκημα της πλαστογραφίας για τη διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τους εμφάνιζαν ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.
» Οι τρεις κατηγορούμενοι που ισχυρίζονται ότι είναι κύριοι της έκτασης μέσω διαθήκης και πως είχαν νόμιμο δικαίωμα να τα εκμισθώσουν…. Αποδείχθηκε ότι πρόκειται για δημόσιες δασικές εκτάσεις, ενώ οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν. Ο δασάρχης Καστοριάς κατάθεσε επίσης ότι επρόκειτο για εδάφη που ασκείτο βοσκή από ντόπιους βοσκούς και ουδέποτε αντιλήφθηκε από το 1999 που υπηρετεί ότι οι εκτάσεις ανήκαν στην οικογένεια Κ. Ισχυρίστηκαν αόριστα πράξεις νομής και διαψεύστηκαν από δύο μάρτυρες. Ανάφεραν αόριστες πράξεις ενώ ο αποθανών Γ.Κ δεν είχε αναφέρει ποτέ στο Ε9 αυτές τις εκτάσεις και δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια για τις εκτάσεις αυτές. Στη δημόσια διαθήκη του δε, είχε ξεχάσει να τα συμπεριλάβει, όπως αναφερόταν στην ιδιόγραφη. Η μη αναγραφή των αγροτεμαχίων στο Ε9 του πατέρα τους ήταν γνωστή στους κατηγορούμενους. Οι εκτάσεις που έχει ξεχάσει να αναφέρει ο αποθανών στη δημόσια διαθήκη του, ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Από τη γραφολογική πραγματογνωμοσύνη δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αν η γραφή της διαθήκης είναι αυθεντική γιατί δεν εστάλη δείγμα γραφής του Γ.Κ. Οι 3 τελευταίοι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι δεν είναι κύριοι των εκτάσεων και άρα δεν μπορούσαν να τα μισθώσουν, όπως επίσης γνώριζαν ότι οι 3 πρώτοι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να λάβουν επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα δε μισθώματα καταβλήθηκαν πολύ καιρό αργότερα και μετά τη διενέργεια των πρώτων ελέγχων. Το μίσθωμα ήταν ευτελές και αντίθετο στα συναλλακτικά ήθη, αφού ορίστηκε στα 10 ευρώ ανά έτος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.