Πολιτικη & Οικονομια

Μια δολοφονία στο Facebook

Δύο πυροβολισμοί. Αντίο Αλέξη «Aisxos-aisxos»

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 238
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89583-201343.jpg

«Όλοι στη 1 στο Μουσείο να δώσουμε απάντηση στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου». «Αυτό το γκρουπ δημιουργείται προς τιμήν του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, στα Εξάρχεια. Το ερώτημα είναι, εμείς τι θα κάνουμε γι’ αυτό; Εμείς, εσείς, εγώ, εσύ». Η διαδικτυακή κοινότητα οργανώνεται, δρα, αντιδρά.

Μετά την τραγική είδηση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο διαδίκτυο ξεσπά ηλεκτρονικός σεισμός. Άνθρωποι κάθε ηλικίας επικοινωνούν μεταξύ τους, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά «ένα παιδί. Ένας 15χρονος. Ένα μικρό παιδί» προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Αμέσως στο facebook αρχίζουν να δημιουργούνται τα πρώτα γκρουπ «στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη». Τα μηνύματα αρχίζουν να γράφονται αυτόματα και κατά χιλιάδες. Group ALEXANDROS GRIGOROPOULOS (Rest In Peace) μέλη: 26.237 άτομα (στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας), 47.584 άτομα (στις 17.00 την ίδια μέρα). “Μe pio dikaioma shkose to oplo se ena paidi? Den apeilountan apo ena 15xrono kai apo ena mpoukali poy toy petaje. Eimaste sovaroi…?? Gia ena mpoukali plirvse me th zoi toy?”. «Υπάρχουν άνθρωποι μέσα σε αυτούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και καθάρματα στο σώμα αυτό που κανένας δεν κάνει κάτι για να τους στείλει στο διάολο». “Τo xeirotero einai oti to PAIDAKI efyge kai tipota apo ayta poy leme emeis twra h toys vandalismous poy ekanan den ton fernei pisv”.

Γνωρίζουν ότι τίποτα από αυτά που λένε δεν θα μάθει ποτέ ο μικρός Αλέξης κι όμως μπαίνουν και γράφουν. Αντιδρούν. Με κάθε τρόπο. Καλούν «όλο τον κόσμο να έρθει το απόγευμα στη συγκέντρωση». «Ρε… μην αφήνετε αυτούς που καίνε την Αθήνα να μιλούν εξ ονόματός του».

Τα γκρουπ που σχηματίζονται όλο και πληθαίνουν: “In memory of Alexandros Andreas Grigoropoulos” «η ελληνική αστυνομία δολοφονεί» (14.675 μέλη) «Ένα γκρουπ για τον Αλέξη», «Alexis Grigoropoulos» (220 μέλη). Τα παιδιά γράφουν ομορφότερα κι από τον καλύτερο συγγραφέα. Σε παράφραση του “remember remember the 6th of November” του βιβλίου “V for Vendeta”, φτιάχνουν το γκρουπ “Remember remember the 6th of December” (793 μέλη). Άτομα όλων των ηλικιών ενώνουν τη φωνή τους απέναντι στην κρατική ασυδοσία. «Είναι τραγικό να χαθεί μία ζωή έτσι! Και πιο τραγικό από τον άνθρωπο που πληρώνουμε να μας προστατεύει. Δεν είναι όλοι έτσι, αλλά αυτοί που είναι να φύγουν ΤΩΡΑ! ΕΛΕΟΣ, φτάνει πια. Αντίο μικρέ Αλέξη». «Αύριο μαύρη κορδέλα στο δεξί μας χέρι ως φόρος τιμής για τον Αλέξανδρο. Kalo soy taxidi».

Εκτός από το Facebook, σε όλο το διαδίκτυο ο κόσμος αντιδρά. Στα μπλογκς κατηγορούν τα κανάλια ότι παίρνουν βίντεο και πληροφορίες από το Internet και τα παρουσιάζουν δικά τους. Μέμφονται τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης που παίρνουν το μέρος της αστυνομίας. Κατηγορούν τα κανάλια ότι βγάζουν στον αέρα να μιλήσουν εξ ονόματος του παιδιού αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές που καπηλεύονται για προφανείς λόγους την κατάσταση, τη στιγμή που ο μικρός Αλέξης ποτέ (κατά δηλώσεις όλων των φίλων του) δεν είχε σχέση με όλα αυτά. Απλά «βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος ώρα» όπως χαρακτηριστικά δήλωναν τη Δευτέρα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» φίλοι του. Ούτε καν σύχναζε ποτέ στην περιοχή. Είχε πάει μία απλή βόλτα για τη γιορτή ενός φίλου του και το πλήρωσε με τη ζωή του. «Για τα κανάλια είναι πιο συναρπαστικό να πουν για τον χαμό ενός ήρωα αντιεξουσιαστή από το να ομολογήσουν ότι η αστυνομία σκότωσε ένα παιδάκι που ουδέποτε είχε ασχοληθεί με αναρχικούς και αντιεξουσιαστές».

Όσο περνά η ώρα, το Facebook κατακλύζεται από όλο και περισσότερα μηνύματα. Από σκόρπιες λέξεις και φράσεις. «Δύο πυροβολισμοί. Αντίο Αλέξη…». “Aisxos… aisxos”. Οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο με αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν. Βίντεο με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων καταδικάζοντάς τα. Ανεβάζουν φωτογραφίες του αστυνομικού. Φωτογραφίες του 15χρονου Αλέξη. “Pote tha xipnisoume ki emeis?? 8eloyme ki alla ektos apo to 8anato enos syma8hth mas?”. «Μόνο από τις φωτογραφίες του απορεί κανείς πώς ένας μπάσταρδος ελληναράς μπορεί να στερήσει μια ζωή. Rest in peace. Αλέξανδρε δεν θα ξεχαστείς». «Το μόνο που θέλω να πω είναι γιατί δίνουν όπλα σε αυτούς που πυροβολούν το μέλλον μας;». «Αλέξη καλό ταξίδι… και να θυμάσαι ότι σε 24 ώρες πέρασες στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». “AISXOS RE! AISXOS!”. Σκόρπιες φράσεις, αλλά και μία σκέψη που κάναμε όλοι…

«Εύχομαι Θέε μου να μην πόνεσες. Να μη φοβήθηκες. Να μην ένιωσες, να μη σκέφτηκες. Να μην είδες». “Kalo sou taxidi”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ