- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΟΠΕΚΕΠΕ: Απάτη 2,9 εκατ. ευρώ με αγροτικές επιδοτήσεις – 100 υποθέσεις οδηγούνται στο δικαστήριο
Tι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
ΟΠΕΚΕΠΕ: Απάτη 2,9 εκατ. ευρώ με αγροτικές επιδοτήσεις – 100 υποθέσεις οδηγούνται στο δικαστήριο
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά συνολικά 100 υπόπτων για απάτες με τα αγροτικά ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν οδηγήσει σε ζημία 2,9 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Στο επίκεντρο είναι τρεις διώξεις που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από έρευνες για εξαπάτηση της ΕΕ στις επιδοτήσεις για τη χρήση βοσκοτόπων. Οι επιδοτήσεις καταβλήθηκαν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οπως αναφέρει το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν επιτυχείς αιτήσεις και έλαβαν κονδύλια από κοινοτικά γεωργικά ταμεία, τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ελληνική Αρχή πληρωμών για τα αγροτικά πακέτα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (CAP).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.
Συνολικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 64 άτομα (56 δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.
Ακόμη 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί) κατηγορήθηκαν τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 24 Μαρτίου 2025.
Τέλος, άλλοι 14 υπόπτοι (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.
Η εκτιμώμενη συνολική ζημία για την ΕΕ που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ. Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Η ανάρτηση της πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ
Στην Καστοριά βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
«Υπογράφουμε κάθε μέρα συμβόλαιο αλήθειας, έστω και αν μερικές φορές γινόμαστε προσωρινά δυσάρεστοι»
«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από μια δεκαετία στα ηνία της ΝΔ;
«Η ΕΕ ξέρει και να επιλέγει έναν ηγέτη όπως ο Πιερρακάκης, που μιλά για "ευρωπαϊκούς πρωταθλητές"» σημειώνει το δημοσίευμα
Τι αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό
«Θα μιλήσουμε όταν έχουμε πρόγραμμα και άτομα»
Τα δύο στάδια εφαρμογής της συμφωνίας
«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος»
«Μετανιώνω για το "άσε μας κουκλίτσα μου"»
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Oι δικλείδες προστασίας και το πολιτικό παρασκήνιο
«Το 2026 θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά»
Mε αφορμή τη σεναριολογία περί κόμματος
Tι είπε για το ενδεχόμενο πολιτικού φορέα
Στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου οι τακτικές κρίσεις, ακολουθούν κομματικές και δημόσιες παρουσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.