- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σκυλακάκης: Όσοι χτίζουν τώρα αυθαίρετα στη Μύκονο είτε θα τα κατεδαφίσουν οι ίδιοι είτε εμείς
«Τελειώνει αυτή η ιστορία» - Όσα διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σκυλακάκης: Όσα διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αυθαίρετα στη χώρα
Tην πεποίθηση ότι η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, με τη χρήση νέας τεχνολογίας, θα βάλει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση της χώρας, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας, σήμερα, Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παράλληλα, τόνισε ότι για τον σκοπό αυτό, το κύριο βάρος του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης περνάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Διοίκηση.
Αναφερόμενος στην ανοδική τάση που ακολουθούν -και πάλι- κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αυθαιρεσίες στην Μύκονο, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι κατόπιν εντολής του έχει μεταβεί στο νησί η επικεφαλής των επιθεωρητών περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές έχουν, ήδη, ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους.
«Έχουμε ήδη πάρει δορυφορικές φωτογραφίες και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε ανά τρίμηνο»
«Όποιοι αποφάσισαν να αυθαιρετήσουν, ξανά, στη Μύκονο να ξέρουν ότι έχουμε ήδη πάρει δορυφορικές φωτογραφίες, από το καλοκαίρι του 2023 και το 2025. Και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε ανά τρίμηνο, ώστε να ελέγχουμε τη νομιμότητα ή μη της δόμησης, συγκρίνοντας το πριν με το μετά. Όσοι χτίζουν αυθαίρετα στο νησί να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Και αυτοί που έχουν χτίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο -για να ξεκινήσουμε από εκεί ως "ορεκτικό"- να ξέρουν ότι ματαιοπόνησαν, διότι θα γραφτούν όλοι. Όλοι, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, που στο τέλος οδηγούν στην κατεδάφιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου»
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη: «Όποιοι χτίζουν αυθαίρετα τώρα, θα είναι και οι πρώτοι που θα τα δουν να κατεδαφίζονται. Μετά θα πηγαίνουμε προς τα πίσω. Με χρονική σειρά. Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη σειρά που αφορά σε περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια για τα παλαιότερα, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει, καταρχάς, είναι να τελειώσουμε με τη νέα αυθαιρεσία».
Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει επενδύσει κοντά 1 δισ. ευρώ, για να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός στο 80% της χώρας που δεν είχε γίνει ποτέ και προχωρά ταυτόχρονα το σύστημα που θα συλλαμβάνει παντού στη χώρα την αυθαίρετη δόμηση. Η εν λόγω επένδυση, που αφορά στο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης, θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες και θα αφορά στο σύνολο της χώρας.
«Όσοι χτίζουν τώρα αυθαίρετα στη Μύκονο θα τα πληρώσουν πανάκριβα και δεν θα διατηρηθούν»
«Στο ενδιάμεσο, μέχρι να έρθει η τεχνητή νοημοσύνη. Βάζω και την ανθρώπινη νοημοσύνη επιτέλους σε δράση. Έχω το σύστημα, τους ανθρώπους, τη νομοθεσία και όσοι χτίζουν τώρα αυθαίρετα στη Μύκονο θα τα πληρώσουν πανάκριβα και δεν θα διατηρηθούν. Είτε θα τα κατεδαφίσουν οι ίδιοι αφού πληρώσουν είτε θα τα κατεδαφίσουμε εμείς, αφού πληρώσουν πολύ περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν ότι τελειώνει αυτή η ιστορία. Με ευθύνη του Κεντρικού Κράτους» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα διά του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» θα ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια το τοπίο, αφού διευκρινιστεί που χτίζει κάποιος με απόλυτη βεβαιότητα και που δεν χτίζει. Κάτι που δεν υπήρχε ποτέ για το 80% της χώρας.
Αξίζει να επισημανθεί πως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναρτήθηκε, χθες αργά το βράδυ (13/2), σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται αυτεπάγγελτος έλεγχος των οικοδομικών αδειών, από κατ' ελάχιστον τριμελή μικτά κλιμάκια ακόμη και με τη συμμετοχή της αστυνομίας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, επεκτείνεται το ακαταδίωκτο στο σύνολο των προσώπων που εμπλέκονται στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και στον έλεγχο των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών ή αναθεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των προεγκρίσεων αυτών, προκειμένου να μην διώκονται αναιτίως επειδή εκτελούν τα καθήκοντά τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.