Πολιτικη & Οικονομια

Η συμφωνία αποτελεί μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αλλά...

H κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88825-179180.jpg

Είναι πολύ θετικό το γεγονός της επίτευξης της συμφωνίας στο Εurogroup. Θα έλεγα μάλιστα ότι η συμφωνία αποτελεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μία τεράστιας σημασίας στροφή προς το ρεαλισμό. Αλλά κυρίως αποτελεί μία έμπρακτη ανταπόκριση της ηγεσίας, στο 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ επιθυμούσαν σκληρή διαπραγμάτευση, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν τη ρήξη.

Είναι επίσης πολύ θετική εξέλιξη, το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρές, δημόσιες διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό βέβαια δεν αφορά το ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες για τη συμφωνία per se, αλλά το ότι ακόμα δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες μεταρρυθμίσεις/διαρθρωτικά μέτρα θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε τι θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα και φυσικά αναμένουμε τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο καταλύτης για να φθάσουμε στη σημερινή συμφωνία είναι ότι χωρίς αυτή, από την επόμενη Τρίτη ενδεχομένως να είχαμε εφαρμογή μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίου. Επίσης, με τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου θα υπήρχε πρόβλημα με την κάλυψη της ΕΚΤ. Με τη συμφωνία παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου της Παρασκευής, απελευθερώνεται η πίεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, το ταμειακό πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά παραμένει. Η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί οι υποχρεώσεις τόσο σε μισθούς, συντάξεις όσο και σε αποπληρωμές τόκων και ΔΝΤ τρέχουν, ενώ τα διαθέσιμα λιγοστεύουν.

Μπορεί το τραπεζικό πρόβλημα να έχει προς στιγμή αποσοβηθεί, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάποιας μορφής χρεοκοπικό γεγονός στην κυβέρνηση ή ασφαλιστικά ταμεία, παραμένει υψηλή .

H κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση του τωρινού μνημονίου, η οποία θα βελτιώσει τη ρευστότητα στο δημόσιο ταμείο. Αλλά κυρίως θα πρέπει να επαναφέρει ως στρατηγικό στόχο την έξοδο στις αγορές, η οποία θα αυξήσει το βαθμό ελευθερίας και την απεξάρτηση από τους «θεσμούς».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγαπηδάκη: Η Πολιτεία πρέπει να φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές - 180 ιατρικά κλιμάκια ΚΟΜΥ σε 35.000 πολίτες έως σήμερα
Αγαπηδάκη: Η Πολιτεία πρέπει να φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές - 180 ιατρικά κλιμάκια ΚΟΜΥ σε 35.000 πολίτες έως σήμερα

«Ο δρόμος προς τη μακροζωία περνά μέσα από την πρόληψη, τις δομημένες επιστημονικές παρεμβάσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής» - Η συζήτηση στο πλαίσιο του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Ελένη Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών
Ελένη Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

Τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική της τράπεζας συζήτησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CrediaBank, στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY