- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μετρό Θεσσαλονίκης: Περιμένοντας την 30ή Νοεμβρίου
«Το έργο είναι εδώ, σε περίπου είκοσι ημέρες θα το αντιληφθούμε για τα καλά όταν θα βγάλουμε το πρώτο μας εισιτήριο!»
Η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης πλησιάζει. Τι μένει όμως στους Θεσσαλονικείς από την ταλαιπωρία 40 χρόνων;
Στα 1986 ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχείρησε να ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή μετρό, η απόπειρα αυτή ματαιώνεται και ως προίκα της αποτυχίας αυτής η πόλη μας έλαβε μια τρύπα στο οδόστρωμα της οδού Εγνατίας. Αναγγελίες, εξαγγελίες, ωραία λόγια από την ΔΕΘ για την κατασκευή του μεγάλου έργου στη Θεσσαλονίκη διατρέχουν όλη τη δεκαετία του ’90. Μέχρις ότου το 2007 ξεκινάει μετά βαΐων και κλάδων η κατασκευή του μετρό. Το κέντρο της πόλης κλείνει. Λαμαρίνες παντού και κατόπιν αρχίζουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Οθωμανοί, Βυζαντινοί και Ρωμαίοι διεκδικούν επάξια το μερτικό τους στην ιστορία αυτή. Το 2010 η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνη του Παπαφείου Ιδρύματος μπλοκάρει την παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή σταθμού στην εκεί περιοχή. Στο σημείο αυτό έχουμε την πρώτη ανακοίνωση παράδοσης του έργου για το 2016. Αλλά αλίμονο, η κρίση ήρθε, η στρόφιγγα έκλεισε, το 2014 τα έργα σταμάτησαν. Οι εργαζόμενοι σταδιακά απολύθηκαν, οι έριδες για την τύχη των αρχαιοτήτων έδιναν και έπαιρναν, οι λαμαρίνες και οι κουτσουρεμένοι δρόμοι του κέντρου παρέμεναν και σχημάτιζαν ένα θλιβερό νεοελληνικό μνημείο παρακμής…. Το έργο ξανά ξεκίνησε τελικά το 2015. Τι είχαμε δει; Τι καταλάβαμε; Τίποτα. Είχαμε συνηθίσει πλέον το κατάντημα και τίποτα δεν μας έκανε εντύπωση.
Στα επόμενα χρόνια τα γιαπιά των πρώτων σταθμών που είχαν κατασκευασθεί μετατράπηκαν σε πρωτότυπους συναυλιακούς χώρους της ΚΟΘ, ενώ στις μεγάλες νεροποντές του Ιουνίου του 2018 έγιναν άθελά τους δεξαμενές νερού σώζοντας την πόλη από μια ενδεχόμενη πλημύρα. Εν τω μεταξύ η πόλη έπασχε σε τρομακτικό βαθμό. Η μόνη αστική συγκοινωνία που υπήρχε ήταν ο κρατικοποιημένος ΟΑΣΘ των οικονομικών προβλημάτων, των λίγων, παμπάλαιων και χαλασμένων λεωφορείων, των σπάνιων δρομολογίων, των ασφυχτικά γεμάτων οχημάτων και των συχνών λιποθυμικών επεισοδίων των επιβατών. Η απάντηση στις καταγγελίες των πολιτών ήρθε όταν ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, εγκαινίασε μουσαμάδες… Καθρεφτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς…
Τα μαλλιά των ανθρώπων δεν ασπρίζουν επί ματαίω και τα μάτια που ημέρα την ημέρα χάνουν την λάμψη τους, κρατούν ως αντιστάθμισμα της ζημιάς, παλιές, θολές, περασμένες, εικόνες. Σε αυτήν την ιστορία χαμένων ευκαιριών ο Θεσσαλονικιός ένιωσε βαριά την κοροϊδία. Στο κατάντημά του θλιβερή παρηγοριά το χιούμορ για το μετρό μας που δεν υπάρχει… Πληγή βαθιά χαραγμένη στην συλλογική μας μνήμη. Σύμβολο και απόδειξη που δικαίωνε παλιά βορειοελλαδίτικα συμπλέγματα περασμένων εποχών.
Τέλος, φτάνει στον ορίζοντα η ολοκλήρωση. «Είναι αλήθεια»; «Όλα έτσι δείχνουν». «Εδώ και έναν χρόνο γίνονται δοκιμές». «Δεν το πιστεύω, μας κοροϊδεύουν, πρώτα θα έρθει ο μαρμαρωμένος και μετά το μετρό». «Μα έγινε Open House και ουρά μεγάλη σχηματίστηκε για να μπουν στους νέους σταθμούς, είδαμε και τα βαγόνια, υπάρχουν στο ορκίζομαι». Όλα ταίριαζαν ωραία έως ότου νέο μέγα έργο, που δεν το φανταζόμασταν, ξαφνικό, ραγδαίο, έπεσε πάνω μας: η κατασκευή του Flyover. Η πόλη κόβεται στα δύο, η ταλαιπωρία ξεχειλίζει, το κυκλοφοριακό χάος καταπίνει την πόλη, μέχρι και οι εφημερίες των νοσοκομείων προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Και ξαφνικά η ταλαιπωρία και το χάος φέρνουν το ξύπνημα των παλαιών συμπλεγμάτων. Με όλα αυτά τα φαιδρά επιχειρήματα περί αποικίας και κράτους Αθηνών να κατακλύζουν ξανά την καθημερινότητά μας.
Μιλώντας σε συγκέντρωση της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές στην πόλη μας κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι οι Θεσσαλονικείς είναι άδικοι με την κυβέρνηση που ξεμπλόκαρε τα μεγάλα έργα στην πόλη μας και προωθεί -επιτέλους- νέα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα έργο είναι έργο όχι όταν σκάβονται τα θεμέλια ή όταν υψώνονται τα μπετά, είναι έργο όταν ολοκληρωθεί και μπει στην καθημερινότητα των κατοίκων. Έως τότε είναι απλός άχαρο εργοτάξιο.
Η 30ή Νοεμβρίου πλησιάζει, το έργο είναι εδώ, σε περίπου είκοσι ημέρες θα το αντιληφθούμε για τα καλά όταν θα βγάλουμε το πρώτο μας εισιτήριο! Τι θα μας μείνει όμως από όλη αυτήν την ιστορία 40 χρόνων χαμένων ευκαιριών; Μόνον ένα συμπέρασμα: ότι αν το κράτος θέλει να προοδεύσει στην μετά κρίσης εποχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με σεβασμό και όχι με όρους μικροπολιτικής κοροϊδίας τα εκτός Αθηνών μεγάλα δημόσια έργα που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμύριων πολιτών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.