- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους λογαριασμούς αγροτών το 70% της προκαταβολής της Bασικής Eνίσχυσης
Η ανακοίνωση του Οργανισμού
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ανακοίνωση για την πληρωμή σε αγρότες το 70% της προκαταβολής της Bασικής Eνίσχυσης
Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) γνωστοποίησε ότι το ψηφιακό αρχείο πληρωμής απεστάλη σήμερα (31.10) στην τράπεζα στις 3:35 μ.μ. και από τις 6:03 μ.μ. ολοκληρώθηκε η πίστωση, όπως είχε ανακοινωθεί, των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής του 70% της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα έτους 2024, η οποία υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου, μέσω του gov.gr.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση τα εξής:
«Η έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δέσμευση τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, της Διαχειριστικής Αρχής, όσο και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί τη δικαίωση όλων όσοι εργάστηκαν σε δύσκολες και απαιτητικές χρονικά συνθήκες με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα, εκκινώντας από τα μέσα Ιουλίου με το άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 και ολοκληρώνοντας σήμερα μια δίκαιη, στην ώρα της και με αξιοπιστία πληρωμή. Αξιοπιστία που ενισχύεται από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια και μετά τη σταδιακή αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, η προκαταβολή της πληρωμής συνοδεύεται από αναλυτικούς πίνακες και πλήρη εξαχθέντα στατιστικά στοιχεία.
Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024, σύγκλιση των δικαιωμάτων που εφαρμόζεται σταδιακά από το 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας, που προβλέπουν οι εθνικοί, οι κοινοτικοί κανονισμοί και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣΚΑΠ).
Ο υπολογισμός πληρωμής άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και, συγκεκριμένα, ανήλθε στα 499.582.090,36.
Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 70% του έτους 2024 αφορά σε 527.200 δικαιούχους από το σύνολο των 642.348 υποβληθεισών αιτήσεων.
Σημειώνεται ότι οι βοσκοτοπικές εκτάσεις που δηλώνονται από τους δικαιούχους ως βοσκότοποι σε διατήρηση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου, με ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,2 ΜΜΖ/ha.
Στις παραπάνω αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι 12.707 αιτήσεις που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, θα πληρωθούν κατά την εξόφληση του 30% (τον ερχόμενο Δεκέμβριο) και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους. Στο παραπάνω πλήθος δικαιούχων μη συμπεριλαμβανομένων στην πληρωμή (76.373) πρέπει να προστεθούν 38.775 μοναδικά ΑΦΜ, συνολικού ποσού 23.448.451,38 ευρώ, τα οποία αποτελούν κατηγορίες που δεν εντάχθηκαν στην παρτίδα πληρωμής, λόγω των παρακάτω αιτιών, όπως, για παράδειγμα, τα 19.480 ΑΦΜ, που έχουν σύνολο αξίας δικαιωμάτων ποσά κάτω των 150 ευρώ, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες που αφορούν συνολικά σε 19.295 μοναδικά ΑΦΜ και που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή είναι:
- Λάθος υποβολή τραπεζικού ΙΒΑΝ
- Λάθος υποβολή ΑΦΜ
- Μη ενεργός γεωργός
- Δεσμεύσεις για επανέλεγχο
- Δεσμεύσεις, λόγω ποινών
- Θάνατος αιτούντων
Έτσι, το συνολικό ποσό της πληρωμής της προκαταβολής προσυμψηφισμών διαμορφώθηκε σε 476.134.039,33 ευρώ. Στη σημερινή πληρωμή εκκίνησε η διαδικασία τμηματικής ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών έτους 2022.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην πληρωμή δεν συμπεριλήφθηκαν οι 12.707 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2024.
Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες, μετά τη σημερινή προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τυχόν διορθώσεις. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πληρωμή τους στο osdeopekepe.dikaiomata.gr/pay2024 με χρήση κωδικών ΟΠΕΚΕΠΕ ή μέσω ΚΥΔ.
Επίσης, ανακοινώνεται ότι, εντός του Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει, μέσω του gov.gr, τις ακόλουθες πληρωμές:
- Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.
- Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024».
Η διοίκηση του Οργανισμού ευχαριστεί θερμά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαρκή ενίσχυση των προσπαθειών για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, ευχαριστεί για τη συνεργασία τους εμπλεκόμενους φορείς, τα ΚΥΔ, το τραπεζικό ίδρυμα και προπαντός τους εργαζόμενους στον Οργανισμό για τις διαρκείς προσπάθειές τους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι παραμένει σταθερός στη στήριξη των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητά τους. «Με σταθερά και στέρεα βήματα, προχωράμε μπροστά σε μια νέα εποχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει σε τεχνολογικό επίπεδο, με όραμα τη βελτίωση των υπηρεσιών του, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα, την ταχύτητα, τη δικαιοσύνη στη χορήγηση των ενισχύσεων, με διαφάνεια και αξιοπιστία, ώστε να επιτελέσει ακόμα πιο αποτελεσματικά το έργο του. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξυγιαίνεται, εκσυγχρονίζεται και αλλάζει, αφήνοντας πίσω το παρελθόν, κάνοντας άλμα στο μέλλον προς όφελος του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη, της χώρας και της ελληνικής οικονομίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η προθεσμία για την υποβολή, ποιοι εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκπτωση 4%
Πώς πληρώνω με IRIS, κάρτα και web banking
Στις 24 Μαρτίου η σχετική εισήγηση της Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.