- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σακελλαροπούλου σε Κωνσταντοπούλου: Δεν μπορούν να δημοσιευτούν τα πρακτικά του συμβουλίου αρχηγών του 2015
Αρνητική απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας - Απόρρητες οι συνομιλίες
Απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015.
Αρνητική απάντηση δίνει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο αίτημα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015, το οποίο είχε λάβει χώρα την επομένη του δημοψηφίσματος.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες».
Σημειώνεται πως η κ. Κωνσταντοπούλου είχε τονίσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα «πίσω από τις κλειστές πόρτες», καθώς τον αφορούν και για τον λόγο αυτόν έχει ζητήσει επιτακτικά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών.
Απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Αναλυτικά η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:
Κυρία Πρόεδρε,
Με το από 28.8.2024 αίτημά σας με καλείτε να δώσω στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6.7.2015.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες. Υπέρ αυτού συνηγορεί το ότι, όσες φορές συνεδρίασε το Συμβούλιο στο παρελθόν, ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα πρακτικά. Εκδίδεται μόνο κοινό ανακοινωθέν.
Τον χαρακτηρισμό των πρακτικών ως απορρήτων ενισχύουν, πέρα από την πρακτική, οι συναφείς διατάξεις. Ειδικότερα, συγγενής θεσμός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπήρξε το Συμβούλιο της Δημοκρατίας του άρθρου 39 του Συντάγματος του 1975, το οποίο καταργήθηκε το 1986. Ο βραχύβιος κανονισμός του προέβλεπε ότι τα πρακτικά είναι απόρρητα. Το ίδιο ισχύει, για περίοδο τριάντα ετών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσίευσης των πρακτικών της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η οποία ρητά προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Και αυτό διότι η εν λόγω σύσκεψη αφορά αποκλειστικά την επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές.
Ενόψει των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.