- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Golden Visa: Αλλάζει το καθεστώς της αγοράς ακινήτων - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις
Οι νέοι κανόνες για την Golden Visa που ξεκινούν να εφαρμόζονται από σήμερα, ως μέρος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την αγορά ακινήτων.
Η μεταβατική περίοδος που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών από τον Μάρτιο μέχρι και να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του νέου πλαισίου έληξε εχθές. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα όσοι ξένοι πολίτες, δηλαδή πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν να λάβουν άδεια πέντε ετών για διαμονή στη χώρα μας, ένας μάλλον από τους τρόπους που έχουν για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να επενδύσουν σε ακίνητα το ποσό των 800.000 ευρώ και πάνω, ενώ πριν το όριο ήταν 500.000.
Βέβαια, αυτό αφορά συγκεκριμένες περιφέρειες, 800.000 ευρώ και μίνιμουμ με 120 τετραγωνικά να είναι το ακίνητο από 500.000 πριν. Αυτό λοιπόν το όριο ισχύει για τις εξής περιφέρειες: Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους.
Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το όριο είναι πιο χαμηλό, είναι 400.000. Και πάλι όμως είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι χθες και το οποίο ήταν 250.000. Έχει λοιπόν αυξηθεί και αυτό.
Οι εξαιρέσεις
Το ελάχιστο όριο των 250.000 παραμένει σε δύο περιπτώσεις. Εάν ο αλλοδαπός επενδυτής θέλει να πάρει ένα ακίνητο το οποίο σήμερα έχει άλλη χρήση, ας πούμε βιομηχανική και θέλει ο ίδιος να το μετατρέψει σε χρήση κατοικίας ή αν κάνει επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, το οποίο βέβαια θα αναλάβει να αναπαλαίωση και να κάνει όλες τις εργασίες.
Επίσης, όσοι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μάλλον είχαν δώσει μέχρι και εχθές 31 του μηνός προκαταβολή 10% για το τίμημα του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν, τότε πάνε με το παλιό καθεστώς. Δηλαδή δεν ισχύουν οι 800.000 ή 400.000 ευρώ που προαναφέραμε, πάνε με το παλιό καθεστώς, αρκεί να είχαν δώσει μέχρι και χθες μία προκαταβολή 10%.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν
Ο γραμματέας της ΝΔ επικρότησε τον ειρηνικό τους χαρακτήρα
Mε αφορμή τη συμμετοχή του βουλευτή σε πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών
Απάντηση για την εξωτερική πολιτική
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί ισραηλινού λόμπι
Είχε αισθανθεί έντονη αδιαθεσία
Ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει τις εξελίξεις με την ευρύτερη κατεύθυνση της ελληνικής διπλωματίας
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τα κόμματα που δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια των ΗΑΕ με πράξεις και όχι μόνο με λόγια
O πολιτικός ένιωσε έντονη αδιαθεσία
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί
Τα ραντεβού με την ιστορία
«Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ διατηρεί τη θέση του στην ηγεσία της ομάδας S&D
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.