Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη Βουλή
Γεωργιάδης: Καμία δομή ψυχικής υγείας δεν θα κλείσει - Κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί
Βουλή: Ψηφίστηκε η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης - Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο με ψήφους 159 υπέρ και 138 κατά - Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Με ψήφους 159 υπέρ και 138 κατά έγινε δεκτό επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Βουλή, το άρθρο 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη - Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022», ψήφισαν 158 βουλευτές, το καταψήφισαν 138 βουλευτές.
Το άρθρο 20 «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου - Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψήφισαν 159 βουλευτές, 75 βουλευτές δήλωσαν «κατά», 63 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Γεωργιάδης για ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Καμία δομή δεν θα κλείσει
Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι:
- Καμία δομή ψυχικής υγείας δεν θα κλείσει και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Όσοι εργάζονται στις δομές ψυχικής υγείας θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό με τις υγειονομικές περιφέρειες. Όσοι εργάζονται στην απεξάρτηση θα ενταχθούν στο νέο φορέα.
- Τα κέντρα πρόληψης δεν αφορούν το νομοσχέδιο. Είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και σήμερα χρηματοδοτούνται βάσει μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο υγείας, το οποίο λήγει το 2027. Το θέμα αυτό δεν αφορά στο νομοσχέδιο.
- 18 Άνω και ΚΕΘΕΑ, δεν κλείνουν. Δεν επιδοτείται ούτε ευνοείται η υποβοηθούμενη, με φάρμακα απεξάρτηση, σε σχέση με τα στεγνά προγράμματα. Ενιαίος φορέας θα παρακολουθεί όλα τα προγράμματα και ο εξαρτημένος θα επιλέγει ποιο πρόγραμμα του ταιριάζει για απεξάρτηση.
- Προγράμματα τύπου 18 'Ανω και προγράμματα τύπου ΚΕΘΕΑ, μπορεί να γίνουν σε όλες τις ψυχιατρικές μονάδες της χώρας.
- Το νομοσχέδιο έχει ακολουθήσει, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τις κατευθυντήριες της ΕΕ.
- Οι ενδιαφερόμενοι να μην ανησυχούν γιατί κανείς δεν πάει να τους βγάλει από τα κέντρα απεξάρτησης, κανείς δεν πάει να τους απολύσει.
Σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την επίκληση ιδιωτών γιατρών να στηρίξουν δημόσιες δομές του ΕΣΥ, σε περιπτώσεις που οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που απειλούν τη δημόσια υγεία, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές της ΝΔ που είναι γιατροί, γιατί αν και ήρθαν σε μια δυσκολία, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, στήριξαν την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο. Είπε επίσης ότι:
- Αυτό το άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.
- Αύριο κιόλας θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για σχεδιαστούν, από κοινού με την ιατρική κοινότητα, τα βήματα ώστε να προκηρυχθούν γρήγορα οι κενές θέσεις και να καλυφθούν γρήγορα τα ιατρικά κενά, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, να μελετηθεί ξανά ο υγειονομικός χάρτης, να μελετηθούν τα κίνητρα παραμονής και προσέλκυσης ιατρών στο ΕΣΥ.
- Στόχος είναι, με τα νέα κίνητρα, να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες με τα προηγούμενα κίνητρα.
- Προχωρούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ στον ελεύθερο τους χρόνο να ασκούν ιδιωτικό έργο και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών, με όρους και προϋποθέσεις να συνάπτουν συμφωνίες με τα δημόσια νοσοκομεία.
- Το ΕΣΥ όταν φτιάχτηκε ήταν πολύ διαφορετικό το περιβάλλον. Στο σημερινό περιβάλλον των μεγάλων ελλείψεων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το μέλλον όλων των ΕΣΥ στην ΕΕ είναι η στενότερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. «Δεν πρέπει πια να βλέπουμε, ως ΕΣΥ, μόνο τις δημόσιες δομές, αλλά όλες τις δομές υγείας της χώρας που θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο χάρτη υγείας και να είναι γνωστό, που μπορεί να συμβάλλει ο καθένας και σε ποιο μέτρο, για να μπορούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτό είναι το ΕΣΥ που ονειρευόμαστε, σε αυτό δουλεύουμε εντατικά, γι΄αυτό θα δουλέψουμε μαζί με την ιατρική κοινότητα, για να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τους πολίτες», είπε ο υπουργός Υγείας.
- Μεγάλο ευχαριστώ στον ιατρικό κόσμο της χώρας διότι δεν ανταποκρίθηκε στη διήμερη στάση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν ανταποκρίθηκε στην ακραία και λανθασμένη συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ.
«Για άλλη μια φορά ο Έλληνας γιατρός έδειξε ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του ασθενούς του. Και αυτό είναι άξιο τιμής και σεβασμού. Ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος, τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, και θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω αυτή τους την επιλογή», είπε ο υπουργός Υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική μας ικανότητα» είπε ο πρωθυπουργός
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας της παράταξης Μπακογιάννη
Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την τοποθέτησή της
Τι πρέπει να προσέξετε στη δήλωση ακινήτων
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.