Πολιτικη & Οικονομια

Οι Σκευοφύλακες

Οι Κάρες ήταν σοφοί άνθρωποι και για το λόγο αυτό κατέληξαν στην πανάρχαια λαϊκή ρήση

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 267
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8599-19694.jpg

Οι Κάρες ήταν σοφοί άνθρωποι και για το λόγο αυτό κατέληξαν στην πανάρχαια λαϊκή ρήση: «Σελάτο βούδι αγόρασε και χοίρο μακρυμούρη, γυναίκα γληνοκάπουλη και γάιδαρο καμπούρη». Είναι προφανές πως στο Μαξίμου δεν γνωρίζουν το ρητό. Γι’ αυτό «ψωνίζουν από σβέρκο»!

El Presidente

Έχει δίκιο ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος όταν καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να μην επωμιστεί το ρόλο του «σκεύους» στο προεκλογικό πολιτικό μαγειρείο. Ο κ. καθηγητής, όστις απεδέχθη το ρόλο του «σκεύους» επί περιόδου Κώστα Σημίτη και εξελέγη ευρωβουλευτής, ώστε στη συνέχεια από θέση «κύρους» να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ εμπλεκόμενος έτσι στο εσωκομματικό πολιτικό μαγειρείο, εκφράζει αν και καθυστερημένα με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» μία σωστή θέση. Ο κ. Παπούλιας δεν πρέπει να αποτελέσει, στη δύση της πολιτικής του καριέρας, αντικείμενο πολιτικής χλεύης. Μόνο που ο κ. Τσάτσος, ως σοφός και ως συνταγματολόγος, θα έπρεπε να είχε παρέμβη με το στομφώδη και πλήρη ωστόσο πολιτικών μηνυμάτων λόγο του νωρίτερα, όταν ο Κώστας Καραμανλής αποφάσιζε αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Βουλής καθ’ υπόδειξιν του εκ δεξιών πυλώνα της κυβέρνησής του, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Τσάτσος δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία παρά την πολιτικά βάναυση, αλλά νομότυπη, ενέργεια του πρωθυπουργού, την οποία διά της υπογραφής του «νομιμοποίησε» ο κ. Παπούλιας. Ο κ. Τσάτσος, ευαισθητοποιήθηκε μόνο όταν το Μαξίμου αποφάσισε να ζητήσει πολιτική προστασία από το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να στριμώξει την αντιπολίτευση ώστε να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως τότε, στα τέλη Μαΐου, έτσι και τώρα ο κ. Παπούλιας οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενους πολιτικούς λόγους, ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. Ούτε ο κ. Καραμανλής ούτε, ως φαίνεται, ο κ. καθηγητής επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Όσο για το βετεράνο, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπουργό του Ανδρέα και «χορηγό» της «βίλας της Εκάλης» διά της μεθόδου του δανεισμού,  σημερινό ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, ουδείς γνωρίζει τι ποιεί «η δεξιά του» αφού η «αριστερά του» ουδέν ποιεί. 

Από τη στιγμή που η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε εργολαβικά την ανάδειξη του κ. Παπούλια ως «βράχου και πυλώνα» της πολιτικής ζωής του τόπου, ακόμη και οι αφελείς αντιλαμβάνονται πως στην Ηρώδου του Αττικού «ψωνίζουν από σβέρκο», αλλά και πως «κάποιο λάκο έχει η φάβα».

Cavaliere αλά ελληνικά

Μετά την εκπαραθύρωση του Γιάννη Κοραντή από την ΕΥΠ κατέστη ηλίου φαεινότερο πως πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ελέω Σουφλιά, που φέρεται να ασκεί καθήκοντα  υπουργού Δημοσίων Έργων, και Ντόρας Μπακογιάννη, που απλώς ασκεί καθήκοντα υπουργού χωρίς να «φέρεται» αλλά να «άγεται», όπως υποστηρίζουν οι κακεντρεχείς φίλοι της στη ΝΔ. Η στήλη προφανώς και δεν συμμερίζεται τις παραπάνω κακίες.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος λοιπόν, τοποθετώντας έναν εισαγγελέα στην ΕΥΠ, επιδιώκει να αναβαθμίσει τις μυστικές υπηρεσίες σε ένα μοναδικό οργανισμό, κάτι μεταξύ FBI και CIA με αρκετή δόση STAZI και Sigourimi επί το βαλκανικότερο. Στόχος η πάταξη του εγκλήματος. Πραγματικός στόχος να μη διαρρεύσουν στο μέλλον τηλεφωνικές συνομιλίες που θίγουν πρόσωπα και πράγματα. Λέγεται πως τον Γιάννη Κοραντή δεν τον «έφαγε» ακριβώς ο Πρ. Παυλόπουλος, αλλά κάποιος ανώτατος οικονομικός παράγοντας που απλώς τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών. Όλα αυτά όμως είναι απλώς κακίες ορισμένων διεστραμμένων εγκεφάλων. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια. Βεβαίως ο κ. Κοραντής, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, δήλωσε πως τον «έπαυσαν» και πως δεν παραιτήθηκε. Πρόκειται για μία μικρή λεπτομέρεια την οποία θα επεξεργαστούν οι ιστορικοί του μέλλοντος μετά τη διαφαινόμενη εκπαραθύρωση και του σημερινού αρχηγού της ΕΛΑΣ. Λέγεται πως ο Πρ. Παυλόπουλος τον «στόλισε» με μία σειρά από κοσμητικά επίθετα, με αποτέλεσμα ο κ. Τσιατούρας να αρρωστήσει. Οι γιατροί διέγνωσαν στομαχικό ίλιγγο και συνέστησαν μακρά ανάπαυση. Φανταστείτε πως για όλα αυτά φταίνε ένας Τρομπούκης και ένας Βλαστός. Είναι λοιπόν προφανές πως ο υπουργός Εσωτερικών «έχει σχέδια» τα οποία πληροφορείται το Μαξίμου κατόπιν εορτής. Ο πρωθυπουργός (όχι ο Παυλόπουλος, αλλά ο κανονικός) λέγεται ότι είναι έξαλλος με τον “Cavaliere” που του προέκυψε, αλλά αναγνωρίζει τις ικανότητές του. «Αυτή η κυβέρνηση δεν πάει άλλο» φέρεται να εξομολογήθηκε προσφάτως ο Κ. Καραμανλής σε πολύ στενό συνεργάτη του (ήταν άραγε ο Λούλης; Θα σας γελάσω), συμπεριλαμβάνοντας προφανώς και τον Προκόπη, αλλά οι θεοί της Ρηγίλλης έχουν πεισθεί πως χωρίς τον Παυλόπουλο δεν γίνεται χαΐρι. Άλλωστε, ο Κ. Καραμανλής ξέρει πως την κατάλληλη στιγμή ο Αντώνης από τη Μεσσηνία θα αποτελέσει την εναλλακτική του δεξιού μέλλοντος της χώρας, οπότε γιατί να κάτσει να σκάσει με τα πυροτεχνήματα της οδού Κατεχάκη, τις τράπεζες πληροφοριών με δείγματα DNA και την παράδοση των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ, ώστε να ταξιδεύουν «ελεύθερα» οι κάτοικοι αυτής της χώρας στη Μητρόπολη του κόσμου. Ο πρωθυπουργός της χώρας (όχι ο Παυλόπουλος, αλλά ο κανονικός) θα επισκεφθεί την Τήνο για να προσευχηθεί. Τα υπόλοιπα τα έχει αναλάβει ο Λούλης και το επιτελείο των δημοσκόπων, που ξέρουν τη δουλειά τους, όπως λέει και ο βασικός παράγων της πολιτικής ζωής του τόπου, ο μέγας Γιώργος Τρομπούκης.

Ο Κώστας Σημίτης είχε πει στη Βουλή μία φράση που θα μείνει ιστορική: «Αυτή είναι η Ελλάδα». Οι Ελληνάρες τότε θίχτηκαν, ήταν και το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, βλέπετε, και το κλίμα ήταν φορτισμένο. Μετά από αρκετά χρόνια και παρά το γεγονός ότι το ναυάγιο είναι γενικευμένο και το καράβι πάει αύτανδρο, οι Ελληνάρες δεν θίγονται πια. Βλέπετε, «αυτή είναι η Ελλάδα τους». 

n.georgiadis1@yahoo.com 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ