- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση με τις φρεγάτες ζήτησε ο εισαγγελέας
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγορείται για δωροδοκία
Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση με τις φρεγάτες ζήτησε ο εισαγγελέας
Την ενοχή για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του φίλου του ζευγαριού Ανδρέα Μπάρδη, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται εδώ και μήνες οι τρεις κατηγορούμενοι.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορείται για δωροδοκία
Ο εισαγγελέας Αλέξανδρος Σπηλιώτης, εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθησή του πως το ποσό των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που είχε εντοπιστεί σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, αποτελεί προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού για την επιλογή συγκεκριμένης εταιρίας σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003.
Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, η επίμαχη σύμβαση «έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία. Τίποτα δεν γίνεται τσάμπα».
Κατά την πολύωρη αγόρευση του ο εισαγγελέας τόνισε πως ο πρώην υπουργός έλαβε μετρητά ως δώρο, στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland BV» και εν συνεχεία προχώρησε στη νομιμοποίηση των ποσών αυτών μέσω των συγκατηγορουμένων του, Σταυρούλας Κουράκου και Ανδρέα Μπάρδη, αλλά «και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο».
Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, «η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία». Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking» και τόνισε πως δεν αναμένει κανείς να «φανούν» τα χρήματα από τις τράπεζες, καθώς «αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές! Δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος».
Ο κ. Σπηλιώτης επεσήμανε πως η πορεία των παράνομων χρημάτων είναι αυτή που περιγράφεται στο κατηγορητήριο και πως η συνδρομή του οικογενειακού φίλου είναι καθοριστικής σημασίας: «Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Γιάννο Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου, τα έβαζε διαδοχικά στον εγχώριο λογαριασμό και μετά τα χρήματα έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο του “πλυντηρίου”. Από που έχεις το χρήμα; Από την ρευστοποίηση του ομολόγου!».
Όπως τόνισε ο εισαγγελέας, όλη η υπόθεση έφθασε στις Αρχές λόγω των ενεργειών της τράπεζας της Ελβετίας που είδε τις ύποπτες συναλλαγές και τις αδικαιολόγητες κινήσεις και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Μπάρδη.
Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές να μην δεχθούν τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού όσον αφορά την προέλευση των χρημάτων. Ο εισαγγελέας αντέκρουσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που έχει αναπτύξει ο πρώην υπουργός για να δικαιολογήσει τα επίδικα ποσά, εξηγώντας πως τα 2,5 εκατ. ευρώ, δεν έχουν αναγωγή ούτε σε χρήματα της αδελφής του, ούτε της πρώην συζύγου του βασικού κατηγορούμενου.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με αγορεύσεις συνηγόρων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.