Πολιτικη & Οικονομια

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απωθημένα εξουσίας»

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 509
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85545-191826.jpg

Ανήκει στην νέα γενιά πολιτικών και απαρέγκλιτα στη λίστα των μεταρρυθμιστών. Η θητεία του στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε από την επιτυχημένη διοχέτευση των χρημάτων του ΕΣΠΑ και την επίτευξη όλων των αριθμητικών στόχων.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Γιατί κρατάμε ψηλά την ευθύνη για τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας, πρώτοι εμείς σε όλο το πολιτικό σύστημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίζουμε. Αρκετοί μας ακολούθησαν εκ των υστέρων, κάποιοι άλλοι φοβήθηκαν και ξεστράτισαν, με υψηλό κόστος για τους ίδιους. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δικαιώνεται για την επιλογή του να παραμείνει, με ευθύνη και συνέπεια, στο δρόμο της σταθερότητας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν προσποιούμαστε τους αναμάρτητους, δεν κοροϊδεύουμε τους πολίτες, δεν σκίζουμε μνημόνια, δεν προσποιούμαστε τους ανίδεους. Είμαστε ειλικρινείς: κάναμε ό,τι έπρεπε για να παραμείνει η χώρα μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουμε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, θέτουμε την κοινωνική ρήτρα της απασχόλησης στις εφεξής πολιτικές. Θεωρώ μάλιστα πως πολλοί είναι οι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, αντιστεκόμενοι στο λαϊκισμό, την ανεπάρκεια και την επιπολαιότητα λόγων και πράξεων άλλων πολιτικών σχημάτων.

Η κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι, αντί να επιμένει πιο μεταρρυθμιστικά, έβαζε προσκόμματα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ψαρεύοντας σε μία δεξαμενή η οποία είχε προ πολλού μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σας καλώ όμως να δείτε πόσα έγιναν την τελευταία 5ετία, από μία νέα γενιά πολιτικών στο ΠΑΣΟΚ που αναλάβαμε ευθύνη πολύ μεγαλύτερη απ’ όση μας αναλογεί. Όσοι αντέξαμε, μπορούμε σήμερα να πούμε πως τα καταφέραμε. Κάποιοι, με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους, έψαξαν να κατοχυρώσουν τα αξιώματά τους μέσα από άλλους πολιτικούς χώρους. Εμείς επιμένουμε με συνέπεια. Ως νεότερη γενιά πολιτικών στο ΠΑΣΟΚ διεκδικούμε περισσότερα για το μέλλον, με διακριτό ρόλο, μακριά τόσο από το δεξιό όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό. Πεποίθησή μας είναι ότι χωρίς ένα νέο συγκροτημένο, βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο που περιλαμβάνει και πολλές μεταρρυθμίσεις ακόμα, δεν θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.

Ποια έργα προχωρήσατε ως υφυπουργός Ανάπτυξης;

Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες αλλά τα σημαντικότερα επιτεύγματά μου σαν αρμόδιος για το ΕΣΠΑ μαζί με τα άξια στελέχη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι δύο: το πρώτο αποτελεί η εξασφάλιση διαρκούς και ανεμπόδιστης ροής χρηματοδότησης με τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους κοινωνικούς εταίρους, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο όσο και ευαίσθητο πλαίσιο συνθηκών για τη χώρα. Αγγίξαμε το στόχο για το 2014 κατά 96,34% ή αλλιώς απορρόφηση 5.882 δις ευρώ χρηματοδοτήσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το δεύτερο είναι η ενεργοποίηση – μετά από μοναδική για κράτος-μέλος επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ΕΕ - Εμπροσθοβαρών Δράσεων ύψους 700 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Υλοποιούνται ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης 125 εκ. ευρώ από αυτές τις δράσεις, δίνοντας έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και την επιχειρηματικότητα. Είχα δηλώσει στην αρχή της θητείας μου ότι πεποίθησή μας είναι «να μη γυρίσει κανένα ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες». Νομίζω ότι το καταφέραμε.

Ακούστηκε το όνομά σας για τη Β΄ Αθήνας, τελικά όμως επιμείνατε να παραμείνετε στην Αρκαδία…

Η Αρκαδία δεν είναι για εμένα σημαία ευκαιρίας. Είναι η περιφέρειά μου, ο τόπος καταγωγής μου, η οικογένεια και οι φίλοι μου, οι αναμνήσεις, το έργο μου, η προοπτική για το μέλλον. Έχω επενδύσει στον τόπο αυτό και οι συμπολίτες μου με έχουν τιμήσει επανειλημμένα με την εμπιστοσύνη τους. Έχω ακόμη πολλά να προσφέρω. Δεν ψάχνω την εύκολη επανεκλογή. Ψάχνω να βρω πώς θα ανταποδώσω καλύτερα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Ο κύκλος της Αρκαδίας δεν έχει κλείσει για εμένα.

Τι φταίει και δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί η τόσο πολυσυζητημένη ανασύνθεση της κεντροαριστεράς;

Δυστυχώς, είμαστε ακόμη στο «εγώ». Είναι πολλοί που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εγωισμούς, τα απωθημένα του παρελθόντος, τα πάθη και τα μίση. Η πολιτική έχει –πρέπει να έχει!– συναίσθημα: ενθουσιασμό, αγωνίες, πάθος, ιδανικά, αξίες. Η πολιτική έχει –πρέπει να έχει!– και πρόσωπο: στη δημοκρατία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, κρινόμαστε για τις επιλογές μας και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών μας. Όμως εξίσου αναγκαίες είναι και η λογική και η συλλογικότητα. Και δυστυχώς, αυτά τα δύο στοιχεία λείπουν από τη σημερινή ελληνική κεντροαριστερά. Όσοι υπονόμευσαν την επίπονη προσπάθεια αυτού του χώρου είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες που αναζητούν αξιοπιστία στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία και θα είναι υπόλογοι και απέναντι στις επόμενες γενιές.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ;

Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω το ερώτημά σας: μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κάτι νέο; Γιατί αυτή τη στιγμή, εκπροσωπεί πραγματικά πολύ παρωχημένες και οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο –ίσως!– ως κωμωδία, ενίοτε και ως τραγωδία! Όταν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να τοποθετηθεί και να πορευθεί με συνεπή και ξεκάθαρο τρόπο στο πολιτικό τοπίο, τότε θα δούμε τι μπορεί και τι θέλει να γίνει. Μέχρι τότε, η θολούρα, η ανευθυνότητα και η ανεπάρκεια που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση ακτινοβολεί παρελθόν και δεν βοηθά ούτε τους ψηφοφόρους του αλλά ούτε και την Ελλάδα.

Προτιμάτε κυβέρνηση με κεντροδεξιό ή με κεντροαριστερό πρόσημο;

Προτιμούμε μία αξιόπιστη και συνεπή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στην τελική έξοδο από το Μνημόνιο και θα θέσει γερές βάσεις για την ανάπτυξή της στο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απωθημένα εξουσίας. Κυβερνήσαμε τη χώρα με προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, σε καλύτερες αλλά και σε πιο δύσκολες εποχές. Βάλαμε τη σφραγίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ακόμη και στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, όσο αυτό ήταν εφικτό σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία. Καταθέτουμε τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης ξανά. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, δεν το έχουμε ανάγκη. Ζητούμε οι πολίτες να μας κρίνουν με βάση τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, όχι μέσα από το θόρυβο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.

Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει διασπασμένο, κάποιοι όμως λένε πως είναι καλύτερα, διότι υπήρχε μία μόνιμη εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα μπορούσε αυτή η διάσπαση να δώσει μία πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση;

Διαφωνώ με αυτή την άποψη. Ας μη συγχέουμε τον πλουραλισμό με τις προσωπικές φιλοδοξίες. Η εμμονή σε προσωπικά συμφέροντα και ατομικές στοχεύσεις φέρνει τη διάσπαση. Για αυτό, ας είμαστε ξεκάθαροι: το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, έχει τους ανθρώπους και την ιστορία του, τις θέσεις και τις αξίες του. Τα επιτεύγματα και τις αστοχίες του, αν θέλετε. Ο λαός τα γνωρίζει αυτά και κυρίως ξέρει να ξεχωρίζει τις πολιτικές παραφυάδες προσωπικών εμμονών, χωρίς καμία πολιτική διαφοροποίηση, που μόνο σύγχυση φέρνουν στο εκλογικό σώμα.

Τι απαντάτε σε κάποιον που λέει «θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή, γιατί είμαι άνεργος και δεν έχω να χάσω τίποτα»;

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρεσβεύει την αλλαγή, αλλά την ολική επαναφορά της νοοτροπίας της παρακμής που μας έφερε σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Πρεσβεύει το παρελθόν και μόνο αυτό. Δεύτερον, ειδικά ο άνεργος, έχει πολλά να χάσει: την καταληκτική πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση που θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Ήδη τα πρόδρομα οικονομικά δεδομένα του τελευταίου χρόνου ήταν –έστω λίγο εδώ και 6 χρόνια– θετικά σε πολλά επίπεδα και στην απασχόληση. Τέλος, βάζει σε κίνδυνο την ασφαλή θέση μας στην ευρωζώνη, σε μία περίοδο υψηλών αναταράξεων, γεγονότων και κρίσεων παγκόσμιων και τοπικών. Έχει λοιπόν να χάσει πολλά. Σε αυτές τις εκλογές, θα του ζητούσα να ψηφίσει με ευθύνη απέναντι στον εαυτό του, την οικογένειά του, το μέλλον του. Να μην ψηφίσει με οργή ή με φόβο. Να κοιτάξει μπροστά. Η «αυγή» είναι κοντά, δεν πρέπει να παραμείνει στο «σκοτάδι». Εμείς, η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Παράταξης, κρατάμε ψηλά την ευθύνη και εγγυόμαστε την πορεία συνέχειας της Ελλάδας στο μέλλον.


*Ο Ο.Κ. είναι υποψήφιος στο νομό Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ