Πολιτικη & Οικονομια

11 άμεσες προτεραιότητες για την Yγεία

Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων

85529-191749.jpg
Γιάννης Μπασκόζος
ΤΕΥΧΟΣ 509
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85533-191838.jpg

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας ήταν επιβεβλημένες και ότι παρά τις μεγάλες περικοπές δημόσιων δαπανών υγείας, το ΕΣΥ άντεξε και δεν επηρεάστηκε η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

H πραγματικότητα διαψεύδει απόλυτα αυτό τον ισχυρισμό. Τα αποτελέσματα της «μεταρρύθμισης» τα ξέρουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί, οι πάροχοι υπηρεσιών και υλικών που συναλλάσσονται με τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι ασθενείς. Η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία εξελίχθηκε σε μια πραγματική υγειονομική τραγωδία, δημιούργησε μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μετέτρεψε τους ασφαλισμένους σε «λειτουργικά ανασφάλιστους» (αφού για να έχουν επαρκή περίθαλψη πρέπει να πληρώνουν συνεχώς αυξανόμενα ποσά από την τσέπη τους), διέλυσε την ΠΦΥ και αποδιοργάνωσε τα νοσοκομεία, εξαθλίωσε (μισθολογικά και εργασιακά) το προσωπικό του ΕΣΥ, συμπίεσε αφόρητα τους ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικούς και τα μικρά εργαστήρια, δημιούργησε «πρωτογενές πλεόνασμα» με αιματηρές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και με συνεχές «κούρεμα» χρεών προς τους παρόχους μέσω του μηχανισμού των rebate και claw back, δρομολόγησε την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υγείας υπέρ των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών ομίλων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά σε πρόσφατη έρευνα της ΕΣΔΥ (Σεπτέμβριος 2014) σύμφωνα με την οποία το 65% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 35% δηλώνει ότι τους τελευταίους 6 μήνες (μετά δηλαδή τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ), αν και είχε πρόβλημα υγείας, δεν χρησιμοποίησε κάποια υπηρεσία ΠΦΥ.

Οι άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

1. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ (ΚΥ αγροτικού τύπου - ΠΕΔΥ) και στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια (π.χ. 3μελείς επιτροπές για εισαγωγή στα νοσοκομεία και νοσηλεία) – πλήρης κάλυψη των αναγκών ιατρικής παρακολούθησης, συνταγογραφίας και εργαστηριακού ελέγχου.

2. Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας

3. Κατάργηση του 1 ευρώ/ανά συνταγή

4. Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

5. Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι δομές της ΠΦΥ να αντέξουν στην αυξημένη ζήτηση που δημιουργεί η «υγειονομική φτώχεια ». Στοχευμένες και σε σύντομο χρόνο προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών (ΤΕΠ, ΜΕΘ, Μονάδες Νεογνών, ΜΤΝ, Αναισθησιολογικά Τμήματα, Εργαστήρια, δομές Ψυχικής Υγείας, μονάδες επαρχίας και δυσπρόσιτων-νησιωτικών περιοχών, ΕΚΑΒ κλπ) προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

6. Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων παιδιών αλλά και των ανασφάλιστων ενηλίκων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις.

7. Ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ στα Αστικά Κέντρα με βάση συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, με «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία γειτονιάς και την ομάδα υγείας. Άμεση στελέχωση με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με προτεραιότητα τις δομές που έχουν πλήρως αποστελεχωθεί μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, διασφάλιση παρακολούθησης και συνταγογράφησης για όλους τους χρόνιους ασθενείς στις δημόσιες δομές ΠΦΥ από ειδικούς γιατρούς. Έμφαση στην πρόληψη, προαγωγή υγείας και διατομεακή παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας. Λειτουργική αναβάθμιση των Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών, Οδοντοτεχνικών και λοιπών Εργαστηρίων, για να υλοποιηθεί με επάρκεια και αξιοπιστία ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός δημόσιων πόρων από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στο ΕΣΥ.

Συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους για αξιοποίηση των εργαστηριακών υποδομών τους και με κλινικούς ειδικοτήτων για κάλυψη της ανάγκης άμεσα να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι στην ΠΦΥ. Συμβάσεις με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, με δεσμεύσεις και έλεγχο της ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες και διασφάλιση αξιοπρεπούς επιβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους, χωρίς δυνατότητες πλουτισμού σε βάρος του δημόσιου χρήματος.

8. Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

9. Δημοκρατική αναδιοργάνωση της Διοίκησης του ΕΣΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων, χωρίς κομματοκρατία, ημετεροκρατία και πελατειακή λογική, με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών, της συμμετοχής των εργαζομένων και του κοινωνικού ελέγχου.

10. Εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση, χωρίς πολιτική ασυλία και συγκάλυψη των φαινομένων προκλητής ζήτησης, συναλλαγής, διαφθοράς στο ΕΣΥ, καθώς και εκμετάλλευσης του αρρώστου. Προώθηση ενός ενιαίου συστήματος προμηθειών στηριγμένο σε κεντρικούς και περιφερειακούς διαγωνισμούς με βάση τις αξιόπιστες προδιαγραφές ποιότητας των υλικών και το δημόσιο συμφέρον. Αποτελεσματική, διαφανής διαχείριση με ορθολογική χρήση των δημόσιων πόρων.

11. Αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση - αναδιοργάνωση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη των εγχωρίως παραγομένων και ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με ορθολογικότερη αξιοποίηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για την κάλυψη των επιστημονικά τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών και μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών. Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.


*O Γ.Μ. είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ