Πολιτικη & Οικονομια

Θανάσης Χειμωνάς

«Υπάρχει ένα άτυπο ψευτοαριστερό παρακράτος. Όταν κάποιος "ενοχλεί" στοχοποιείται»

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 509
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85531-191823.jpg

Υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις του, πέρα από κάθε έννοια και ερμηνεία του politically correct. Λέει κάθε φορά αυτό το οποίο ο ίδιος πιστεύει ακόμα και κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός του, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακραίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς του αντιπάλους. Πάντα όμως με επιχειρήματα. Συχνά γίνεται στόχος site και blog φιλικά προσκειμένων στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν διστάζει, εάν τον προκαλέσουν, να μπλεχθεί σε διαδικτυακούς καβγάδες. Και μιλάει πάντα στα ίσια. Ενίοτε δε, του κοστίζει. Ο ίδιος πάντως απαντά «δεν μετανιώνω που απαντώ στους υβριστές στη μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν».

Γιατί με το ΠΑΣΟΚ;

Είναι η τρίτη φορά που κατεβαίνω με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές του ’12 και τις ευρωεκλογές του ’14. Δεν βλέπω το λόγο να αλλάξω. Στο ΠΑΣΟΚ ανήκω ιδεολογικά και θεωρώ πως τα τελευταία πέντε χρόνια είναι το μοναδικό συνεπές κόμμα, το μοναδικό κόμμα που ανέλαβε τις ευθύνες του αψηφώντας το πολιτικό κόστος τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι σφύριζαν αδιάφορα.

Ήσουν από τα στελέχη που με κάθε ευκαιρία τόνιζες το κακό που κάνει η διάσπαση του κόμματος σε βενιζελικούς και παπανδρεϊκούς. Πώς αισθάνεσαι τώρα που θα κατέβουν δύο κόμματα;

Οι απόψεις μου για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι γνωστές και δεν πρόκειται να τις αλλάξω. Τον εκτιμώ αφάνταστα ως πολιτικό, θεωρώ πως είναι ένας προοδευτικός και ικανότατος άνθρωπος που παρέλαβε μια ωρολογιακή βόμβα, πήρε μια γενναία απόφαση σε μια κρισιμότατη για τη χώρα εποχή και δέχτηκε μια πρωτοφανή επίθεση τη στιγμή που οι πραγματικοί υπεύθυνοι τρώγανε σουβλάκια. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα δικαιωθεί. Ωστόσο, θεωρώ μέγιστο ατόπημα την ίδρυση του κόμματός του τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και που ο ίδιος ο Γιώργος υπηρέτησε επάξια φτάνοντας όχι μόνο στην αρχηγία του αλλά και στην πρωθυπουργία, βρίσκεται στα όρια της ύπαρξής του. Μια αψυχολόγητη ενέργεια. Που θα βλάψει και τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά γενικότερα. Φυσικά, δεν θα τον αντιμετωπίσω ως αντίπαλο σε αυτές τις εκλογές. Ούτε τον ίδιο ούτε τα στελέχη του κόμματός του, που πολλά από αυτά είναι και φίλοι μου. Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για μία παρένθεση και πως σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι ξανά ενωμένο δυνατό (όπως έλεγε και το παλιό σύνθημα).

Σε είδαμε στις συναντήσεις των Μεταρρυθμιστών, στην πορεία όμως μίλησες με πολύ σκληρά λόγια για τον Σπύρο Λυκούδη.

Όλη η ιστορία των Μεταρρυθμιστών ήταν μια απάτη. Οι τύποι μας καλούσαν σε σπιτάκια, μας μιλούσαν για πόσο γουάου θα είναι η ενωμένη Κεντροαριστερά και μετά προσχώρησαν μαζικά στο Ποτάμι. Λειτούργησαν δηλαδή ως Δούρειος Ίππος: Εγκλώβισαν στην «κίνησή» τους άτομα από την Κεντροαριστερά τα οποία φυσιολογικά δεν ήθελαν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό το Ποτάμι και μετά τα κουβάλησαν εκεί. Θλιβερό.

Μπλέκεσαι συχνά σε διαδικτυακούς καβγάδες. Υπήρξε στιγμή που να σου «τραβήξει το αυτί» το κόμμα για κάτι που είπες ή έκανες;

Όχι. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ με στήριξε στο διαδικτυακό λιντσάρισμα που υπέστην πριν λίγο καιρό. Ξέρετε, είναι δύσκολο να είσαι ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό. Κάποιοι θεωρούν πως γι’ αυτό και μόνο το λόγο έχουν δικαίωμα να σε προσβάλλουν, ενώ εσύ είσαι υποχρεωμένος να σκύψεις ταπεινά το κεφάλι και να το αποδεχτείς. Όσο και αν ξέφυγα στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μετανιώνω που απαντώ στους υβριστές στη μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν.

Η μικρή προεκλογική περίοδος θεωρείς ότι θα αποτελέσει αιτία που και πάλι θα δούμε στη Βουλή γνωστά και προβεβλημένα πρόσωπα/στελέχη; 

Δεν έχει να κάνει με τη διάρκεια, αλλά με αυτό που κουβαλάει στο κεφάλι του ο κάθε ψηφοφόρος. Τα είδαμε στην προηγούμενη Βουλή, φοβάμαι πως θα τα βρούμε μπροστά μας και στην επόμενη. Αυτό που έχω να πω στον αναγνώστη της συνέντευξης αυτής είναι όταν θα πάει να ψηφίσει να ψάξει ποιοι είναι οι υποψήφιοι του κόμματός του. Ποιες είναι οι θέσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. Να μη βάλει τον σταυρό του απλώς σε κάποιον που του θυμίζει κάτι το όνομά του.

Με τι μέσα δίνει τη μάχη ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή κολλητούς για να κάνει δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία ή δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια;

Τηλεόραση, συνεντεύξεις και social media. Δεν με ενοχλεί όμως. Έχω πει κι άλλες φορές πως δεν είμαι ο τύπος που θα έτρεχε στα καφενεία. Δεν μπορείς να αγνοείς τον ψηφοφόρο για χρόνια και όταν έρχονται οι εκλογές να παρουσιάζεσαι μπροστά του και να τους λες «Είμαι γα@@@τος! Ψήφισέ με!»

Μίλησες σε άρθρο σου για οργανωμένες διαδικτυακές επιθέσεις που υποκινούνται από κόμματα. Θέλεις να εξηγήσεις τι εννοείς;

Έχει να κάνει με συγκεκριμένα άτομα που πουλάνε εκδούλευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα δημοφιλή αντιμνημονιακά γκρουπ στο Facebook διευθύνονται από δημοσιογράφους φιλοσυριζαίικων περιοδικών και εφημερίδων. Όταν κάποιος «ενοχλεί» στοχοποιείται άμεσα και η πρώτη του «λάθος κίνηση» γίνεται viral. Μετά το ιντερνετικό bullying που θα δεχτεί το συγκεκριμένο άτομο θα το σκεφτεί διπλά πριν τα ξαναβάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως, στο παιχνίδι έχουν μπει και γνωστά φιλοσυριζαίικα site που παρακολουθούν από κοντά τα προφίλ των «ενοχληκτικών» με το print screen στο χέρι. Πρόκειται για ένα άτυπο ψευτοαριστερό παρακράτος. Για τους Γκοτζαμάνηδες του 2014.

Τι θεωρείς ότι πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση;

Το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι μπορούσε για να τραβάει τα γκέμια στον ανεξέλεγκτο Σαμαρά. Ήταν μια δύσκολη δουλειά καθώς τα ποσοστά του συρρικνώνονταν συνεχώς λόγω της εμφύλιας σύρραξης που το ταλάνιζε αλλά και του συνεχούς πολέμου που δεχόταν από παντού. Ήταν και μόνο του λόγω της αναίτιας αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ πριν ενάμιση χρόνο. Παρόλα αυτά, κατόρθωσε να περάσει πολλές θέσεις του. Η αποτροπή του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, οι ρυθμίσεις στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και πιο πρόσφατα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν που έδωσε τη λύση στο πολύ καυτό ζήτημα του Νίκου Ρωμανού.


*Ο Θ.Χ. είναι υποψήφιος Α' Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ