- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χρυσοχοϊδης: Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες - Να φοβούνται μόνο οι δράστες
Τα βίντεο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
Χρυσοχοϊδης: «Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες» - Τα βίντεο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
Πέντε νέα ενημερωτικά βίντεο, που παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία και τη φιλοσοφία των δράσεων που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΑΣ.
«Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες. Να φοβούνται μόνο οι δράστες, οι οποίοι σε περίπτωση καταγγελίας θα συλληφθούν», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συζητώντας με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας που διαχειρίζονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών βίντεο.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία από το 2019 ανέδειξαν την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ως πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα.
Ενδοοικογενειακή βία: Οι καταγγελίες, τα περιστατικά και η ανταπόκριση της ΕΛΑΣ
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δημιουργία των πρώτων επιτελικών υπηρεσιών τον Νοέμβριο του 2019, ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου και στοχευμένου πλέγματος υπηρεσιών και δράσεων. Από τις αρχές του 2020 οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπερδιπλασιάστηκαν, με τα θύματα να αναγνωρίζουν πως το κράτος έχει δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ανταπόκρισης. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδίασε και υλοποίησε την εκπαίδευση περισσοτέρων των 17.000 αστυνομικών πανελλαδικά, ενώ προτεραιοποιήθηκαν οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας κατά την επικοινωνία με την Άμεση Δράση. Επιπρόσθετα, εκπονήθηκε το πρώτο ειδικό επιχειρησιακό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών.
Τα περισσότερα από 10.000 περιστατικά τον χρόνο αποτέλεσαν τον καταλύτη για την ίδρυση των πρώτων έξι Επιχειρησιακών Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2021 στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μία σημαντική επιχειρησιακή καινοτομία που οδήγησε στην περαιτέρω αύξηση των καταγγελιών.
Τον Οκτώβριο του 2022 ιδρύονται 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην περιφέρεια.
Τον Μάρτιο του 2023 ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο, το Panic Button, προστίθεται στα μέσα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, καθιστώντας αμεσότερο και ευκολότερο τον τρόπο επικοινωνίας ενός θύματος με την αστυνομία, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είχαμε 7.494 περιστατικά και 4.409 συλλήψεις, αύξηση 67,45% συγκριτικά με το 2023.
Το πλαίσιο ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύθηκε και άλλο, ώστε «…κανένα θύμα να μην νιώθει απροστάτευτο»:
- Το Panic Button επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
- Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας υπάρχει τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος «safe house», ο οποίος λειτουργεί ως καταφύγιο για το θύμα εξασφαλίζοντας την προστασία του.
- Καταρτίστηκε δεκάλογος με βασικές ενέργειες αστυνομικής ανταπόκρισης, ο οποίος στοχεύει στην υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού προσωπικού.
- Δημιουργήθηκε οδηγός με πληροφορίες για τη νομοθεσία, τα δικαιώματα των θυμάτων και τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, που έχει δημοσιοποιηθεί, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών.
- Σχεδιάστηκε ειδική φόρμα αξιολόγησης της αστυνομικής ανταπόκρισης, που μπορεί να συμπληρώνει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ανώνυμα.
- Τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα Επιχειρησιακά Γραφεία, τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ενσυναίσθησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.