Πολιτικη & Οικονομια

Χρυσοχοϊδης: Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες - Να φοβούνται μόνο οι δράστες

Τα βίντεο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρυσοχοϊδης: Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες
Χρυσοχοϊδης: Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες © Menelaos Myrillas/SOOC

Χρυσοχοϊδης: «Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες» - Τα βίντεο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας 

Πέντε νέα ενημερωτικά βίντεο, που παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία και τη φιλοσοφία των δράσεων που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΑΣ.

«Πρέπει να πάψουν να φοβούνται οι γυναίκες. Να φοβούνται μόνο οι δράστες, οι οποίοι σε περίπτωση καταγγελίας θα συλληφθούν», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συζητώντας με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας που διαχειρίζονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών βίντεο.

Ενημερωτικό βίντεο για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας (5)

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία από το 2019 ανέδειξαν την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ως πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα.

Ενδοοικογενειακή βία: Οι καταγγελίες, τα περιστατικά και η ανταπόκριση της ΕΛΑΣ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δημιουργία των πρώτων επιτελικών υπηρεσιών τον Νοέμβριο του 2019, ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου και στοχευμένου πλέγματος υπηρεσιών και δράσεων. Από τις αρχές του 2020 οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπερδιπλασιάστηκαν, με τα θύματα να αναγνωρίζουν πως το κράτος έχει δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ανταπόκρισης. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδίασε και υλοποίησε την εκπαίδευση περισσοτέρων των 17.000 αστυνομικών πανελλαδικά, ενώ προτεραιοποιήθηκαν οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας κατά την επικοινωνία με την Άμεση Δράση. Επιπρόσθετα, εκπονήθηκε το πρώτο ειδικό επιχειρησιακό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών.

Ενημερωτικό βίντεο για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας (4)

Τα περισσότερα από 10.000 περιστατικά τον χρόνο αποτέλεσαν τον καταλύτη για την ίδρυση των πρώτων έξι Επιχειρησιακών Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2021 στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μία σημαντική επιχειρησιακή καινοτομία που οδήγησε στην περαιτέρω αύξηση των καταγγελιών.

Τον Οκτώβριο του 2022 ιδρύονται 12 νέα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην περιφέρεια.

Ενημερωτικό βίντεο για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας (3)

Τον Μάρτιο του 2023 ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο, το Panic Button, προστίθεται στα μέσα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, καθιστώντας αμεσότερο και ευκολότερο τον τρόπο επικοινωνίας ενός θύματος με την αστυνομία, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είχαμε 7.494 περιστατικά και 4.409 συλλήψεις, αύξηση 67,45% συγκριτικά με το 2023.

Ενημερωτικό βίντεο για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας (2)

Το πλαίσιο ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύθηκε και άλλο, ώστε «…κανένα θύμα να μην νιώθει απροστάτευτο»:

  • Το Panic Button επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας υπάρχει τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος «safe house», ο οποίος λειτουργεί ως καταφύγιο για το θύμα εξασφαλίζοντας την προστασία του.
  • Καταρτίστηκε δεκάλογος με βασικές ενέργειες αστυνομικής ανταπόκρισης, ο οποίος στοχεύει στην υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού προσωπικού.
  • Δημιουργήθηκε οδηγός με πληροφορίες για τη νομοθεσία, τα δικαιώματα των θυμάτων και τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, που έχει δημοσιοποιηθεί, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών.
  • Σχεδιάστηκε ειδική φόρμα αξιολόγησης της αστυνομικής ανταπόκρισης, που μπορεί να συμπληρώνει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ανώνυμα.
  • Τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα Επιχειρησιακά Γραφεία, τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ενσυναίσθησης.
Ενημερωτικό βίντεο του για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας (1)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τομή '74: Η θεμελίωση της πιο ανθεκτικής δημοκρατίας που έζησε ποτέ το ελληνικό κράτος
Τομή '74: Η θεμελίωση της πιο ανθεκτικής δημοκρατίας που έζησε ποτέ το ελληνικό κράτος

Μια καταβύθιση στο παρελθόν που μας επιτρέπει να δούμε ποιοι είμαστε αλλά και ποιοι θέλουμε να γίνουμε βάσει των επιτευγμάτων και των δυνατοτήτων μας.

Έρχεται τελικά η εξαήμερη εργασία;
Έρχεται τελικά η εξαήμερη εργασία;

Όπως έγινε γνωστό, μόλις το 0,076% των επιχειρήσεων υπέβαλαν αίτηση και ταυτόχρονα πληρούσαν τα κριτήρια για την υπαγωγή στον νόμο. Αίφνης, όλοι αυτοί που κινδυνολογούσαν το προηγούμενο διάστημα, εξαφανίστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.