- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρωεκλογές 2024: Φινάλε στην προεκλογική εκστρατεία με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα
Υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής
Ευρωεκλογές 2024: Φινάλε στην προεκλογική εκστρατεία με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει απόψε την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές της Κυριακής, με την κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα, στις 20.00.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί τέλους της Ευρώπης
Με συνέντευξή του στο ΕΡΤnews ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, με αφορμή τη φρεγάτα «Κίμων», σε όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, μίλησε για τους συσχετισμούς στις ευρωεκλογές, έστειλε εκ νέου μήνυμα στα Σκόπια, ενώ αναφέρθηκε και στoν ελληνοτουρκικό διάλογο.
«Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία περί του τέλους της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις να αναγεννάται και να προσαρμόζεται στις καινούργιες γεωπολιτικές συνθήκες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Από την πλώρη της φρεγάτας «Κίμων», μία από τις τρεις υπερσύγχρονες Belharra που θα ενταχθούν στον Στόλο έως το 2026, ο πρωθυπουργός έδωσε μήνυμα συνεχούς θωράκισης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
«Είμαστε σε μία διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα δωδεκαετίας, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα, που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, γνωρίζουμε τις προτεραιότητές μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής
«Αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι υποκατάστατο του ΝΑΤΟ. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ. Έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να υπάρχει, θα έλεγα, μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών», είπε.
«Δε νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο αυτό το οποίο λέω και ελπίζω να γίνει αντιληπτό με απόλυτη σαφήνεια στα Σκόπια», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας».
«Μεγάλη τιμή η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας»
«Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Στην υπό παραλαβή φρεγάτα «Κίμων» ο πρωθυπουργός συνάντησε τον αντιπλοίαρχο Γιάννη Κιζάνη κι ευχήθηκε «με το καλό η παραλαβή», της πρώτης ψηφιακής φρεγάτας Belharra που θα διαθέτει από το 2025 το πολεμικό ναυτικό.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, ξεναγήθηκαν στην πλωτή δεξαμενή του γαλλικού ναυπηγείου που ναυπηγούνται οι φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων».
«Έχουμε δυνατότητα ταυτόχρονης κατασκευής δυο πλοίων, αποκλειστικά για την Ελλάδα», τόνισε ο διεθύνων σύμβουλος του Naval Group, Έρικ Πομελέ.
Οι νέες φρεγάτες θα προσδώσουν σύγχρονες μεθόδους τακτικής μέσα από τις οποίες το πολεμικό ναυτικό θα είναι ικανό ν’ ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε σύγχρονη απειλή, ακόμη και σε κορεσμένο από εχθρικά πυρά.
«Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ανατρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί γρήγορο πρόοδο και την υλοποίηση. Αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος. Καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο Κίμων, βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα εγκαίνια της μονάδας προγραμματίζονται για τις αρχές του 2027
Η επεξεργασία των αιτήσεων διενεργείται αυτοματοποιημένα
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης
Πώς αλλάζει την καθημερινότητά μας
Το ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα διαχειρίζεται πλέον δεδομένα για χιλιάδες μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
Τι δήλωσε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών τοποθετείται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Νέες σχολικές μονάδες, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα
Ο Τσίπρας επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί;
Νέος ρόλος και νέα αποστολή για την ανάπτυξη της χώρας
Τι να τσεκάρετε για να μη χάσετε την πληρωμή
Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα με μπογιά έξω από το σπίτι του Περιφερειάρχη Αττικής
Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στους εξωτερικούς τοίχους της οικίας του περιφερειάρχη Αττικής
Τι δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την παραβατικότητα σε οικισμούς Ρομά
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι
Στο 5ο συνέδριο «Cantina Academy» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Η νέα πραγματικότητα της αγοράς εργασίας και οι 70.000 νέες θέσεις στη μεταποίηση
Τι δήλωσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ για τον νόμο Κατσέλη
«Η ύπαρξη ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας προϋπόθεση για τη διασφάλιση εθνικής κυριαρχίας», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.