Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: H αντιπολίτευση θέλει να κάνει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα, θα σηκώσουμε το γάντι

«Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ - Τι είπε για ευρωεκλογές, τα επεισόδια στη Βουλή, τα Τέμπη και την οπαδική βία

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη (24.4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε:«Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ» εξήγησε ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει ακραίες συμπεριφορές.

Μεταξύ άλλων,ο ίδιος ανέφερε: «Με ρύθμιση της ΝΔ βρέθηκαν εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες» ενώ μιλησε για ανάχωμα Δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Για τους Σπαρτιάτες ανέφερε, ακόμη: «Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.

«Δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και όλοι είδαμε τι έγινε στη Βουλή. Καταλήγει κάποιος σε συμπεράσματα, για το τι εκφράζουν αυτά τα κόμματα. Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού. Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση» είπε σχετικά.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: 

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, April 25, 2024

Μητσοτάκης: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών ως το μέτρο σύγκρισης για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρησης του Ιουνίου. «Την επόμενη ημέρα πάλι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση. Άλλα κόμματα θέλουν να κάνουν τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα. Θα σηκώσουμε το γάντι. Έχουμε έργο να δείξουμε και θητεία μπροστά μας. Εμείς όμως δεν σταματάμε να μιλάμε για την σημασία της Ευρώπης. Θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Το ζήτημά μας είναι πως θα εκπροσωπηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε.

Για τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, υπογράμμισε: «Ελάχιστους σελέμπριτι έχουμε. Κάθε μια και κάθε ένας, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα έλεγα πως μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Τα πρόσωπα που έχουμε βρίσκουν πολιτικό λόγο. Να κάνει ο κόσμος την επιλογή του με κριτήριο το ποιος θα τους εξυπηρετήσει την επόμενη ημέρα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες. Έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές» είπε ακόμη.

Ενώ αποσαφήνισε: «Ήδη ακούω όλα αυτά αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα προβληματιστούμε. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να ενισχύσουν το εντυπωσιακό μας ποσοστό στις εθνικές εκλογές».

Μητσοτάκης για την υπόθεση Λυγγερίδη: Έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια

Για το ζήτημα της οπαδικής βίας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα. Θα ήθελα να σας πω πως για την οπαδική βία έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει πως τα εννοούμε. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Έχουμε την πολιτική βούληση και πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η εικόνα που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση, είπε ο πρωθυπουργός για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γυρνώντας το χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά ιδιαίτερα στο πεδίο της επικοινωνίας, καθώς επιτρέψαμε τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, αλλά αυτό θα το πει και η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή συγκροτημένο και σημείωσε: «Σίγουρα η εικόνα, που δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μία άσχημη γεύση. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν κομματικές αντιδικίες. Πρώτος εγώ θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θέλω και για έναν ακόμη συμπληρωματικό λόγο, προκειμένου να τελειώνουμε με τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι προσβλητικές και αυτό, που κάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ερωτηθείς για το εάν η πλειοψηφία θα στηρίξει μία πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, προκειμένου να μελετήσει το κατηγορητήριο επαναλαμβάνοντας πως όσοι τη ζητούν δεν έχουν καταθέσει τέτοιο.

Το Κράτος Δικαίου και ο αντίπαλος του Κ. Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία». Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τονίζοντας ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος για το οποίο έχει πάρει απαντήσεις δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια, που γίνεται και είδαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι προσβλητική. Εγώ θα το ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, η Ευρωπαική Επιτροπή. Ειδικά στα ζητήματα ελευθερίας τύπου, υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα ότι κάποιος δε μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου το θέλει;».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος έχει επιλέξει αντίπαλο και είναι τα προβλήματα των πολιτών, «Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία δεν με αφορά. Εμείς αναμετριόμαστε με τα προβλήματα και ενδιαφερόμαστε για το πώς θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούν να λένε αβίαστα ότι θα μηδενίσω το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα χωρίς να πει πως θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Όλα αυτά θα κριθούν στις εθνικές εκλογές το 2027 και έως τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν χρόνο να παρουσιάσουν ένα στοιχειωδώς ένα πρόγραμμα».

Θα υπάρξει πιθανός ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα;

Ερωτηθείς για πιθανό ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που κάποια στιγμή θα τον πετύχετε, δεν το έχω τώρα στο μυαλό μου. Τώρα έχουμε εκλογές. Πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι δεν είναι τώρα η ώρα για παράπονα και σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα πηγαίνει συντεταγμένα. Πάμε να δώσουμε τη μάχη μετά το Πάσχα».

Σε ό,τι αφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ δεν επιθυμεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την παράταξη».

«Η συζήτηση για ένα ευρωπαικό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου»

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα αναλάβει κάποιο ευρωπαικό αξίωμα και δη την προεδρία της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές απήντησε ότι «για εμένα δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι μεγαλύτερη η τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο θα πάμε σε εκλογές το 2027. Η συζήτηση για ένα ευρωπαικό αξίωμα είναι τιμητική αλλά δεν με αφορά καθόλου».

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία ούτε Patriot, ούτε S 300, αν και μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του στην 'Αγκυρα και το νέο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει μέχρι τώρα δώσει απτά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν σημειωθεί για περισσότερους από 12 μήνες τώρα παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ πλέον έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα ανακηρύξουμε τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και ότι «δε σημαίνει ότι επειδή οι διαφωνίες μας με την Τουρκία είναι υπαρκτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ