- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα - στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023
Σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης το χρέος
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023 – Σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης το χρέος
Πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου ανακοίνωσε για το 2023 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση έφθασε τα 4,01 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, όταν την περασμένη χρονιά ήταν μηδενικό. Το ΑΕΠ το 2023 αυξήθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022 και 181,5 δισ. ευρώ το 2021. Το χρέος υποχώρησε στα τέλη του 2023 στα 356,7 δισ. ευρώ έναντι 356,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.
Αναλυτικότερα:
*Έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το ESA 2010) ή 2,5% του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γενική Κυβέρνηση πέρυσι, ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές εκτιμάται στα 357 δισ. ευρώ (161,9% του ΑΕΠ). Παράλληλα, το ΑΕΠ ανήλθε σε 220,303 δισ. ευρώ από 206,620 δισ. ευρώ το 2022.
*Σε 356,695 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος το δ’ τρίμηνο πέρυσι, από 356,796 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
*Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 31,858 δισ. ευρώ από 32,056 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία σε 10,419 δισ. ευρώ από 10,824 δισ. ευρώ. Και οι κοινωνικές εισφορές σε 7,822 δισ. ευρώ από 8,152 δισ. ευρώ.
*Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 32,546 δισ. ευρώ από 32,336 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι πρωτογενείς δαπάνες σε 30,398 δισ. ευρώ από 30,758 δισ. ευρώ. Οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας σε 6,081 δισ. ευρώ από 5,918 δισ. ευρώ. Οι κοινωνικές παροχές σε 12,399 δισ. ευρώ από 11,720 δισ. ευρώ. Και οι επιδοτήσεις σε 839 εκατ. ευρώ από 3,595 δισ. ευρώ.
ΥΠΕΘΟ: Ισχυροποιείται η οικονομία
«Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερή δημοσιονομική πολιτική οδήγησαν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το έτος 2023», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ειδικότερα αναφέρει:
«Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% του ΑΕΠ που περιλαμβανόταν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού. Σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού 2024 παρατηρήθηκε υπέρβαση καθαρών φορολογικών εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ύψους 647 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, που καταγράφονται δημοσιονομικά στο έτος 2023, ενώ παρατηρήθηκε συγκράτηση των δαπανών των φορέων γενικής Κυβέρνησης ύψους 602 εκατ. ευρώ.
Το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα σταδιακά οφέλη από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024, τα 397 εκατ. ευρώ εκ των 647 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Η υπέρβαση του στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση σε 4 πεδία:
Πρώτον, στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Με βάση το ανωτέρω αποτέλεσμα, ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 172,7% το 2022 σε 161,9% το 2023.
Δεύτερον, στη δημιουργία μιας καλύτερης αφετηρίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την επιβράδυνση των διεθνών και ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης,
Τρίτον, στη δημιουργία περισσότερων περιθωρίων ευελιξίας αναφορικά με τον 4ετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας λόγω της συγκράτησης του χρέους.
Τέταρτον, το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών
O υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ασφαλής από αέρος
Στην ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ισπανία «εξοπλίζει την Τουρκία»
Ο δήμος Θεσσαλονίκης απορρίπτει το αίτημα για δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ για τυπικούς λόγους
Δεν δημιουργείται η εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων έφθασε στο νησί για επιτήρηση Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.