- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer | Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ιράν για την αγορά αερίου και πετρελαίου
Οι επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών
Explainer: Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ιράν για την αγορά αερίου και πετρελαίου
Το με τον πόλεμο στο Ιράν βασικό πρόβλημα είναι ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί την «καρδιά» της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει προκαλέσει ένα διπλό σοκ: αδυναμία παραγωγής και αδυναμία μεταφοράς.
Τι συμβαίνει πρώτα; Οι «κάνουλες» της παραγωγής κλείνουν
Οι μεγαλύτεροι παίκτες της περιοχής αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή τους, είτε λόγω άμεσου κινδύνου είτε επειδή δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν τα καύσιμα που δεν μπορούν να εξάγουν.
Κατάρ (Φυσικό Αέριο): Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα. Το Κατάρ, που προμηθεύει το 20% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, σταμάτησε τη λειτουργία εγκαταστάσεων και κήρυξε «ανωτέρα βία» (force majeure), που σημαίνει ότι ακυρώνει νόμιμα τις παραδόσεις του.
Ιράκ (Πετρέλαιο): Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει ήδη κόψει 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και κινδυνεύει να σταματήσει άλλα 3 εκατ. μέσα σε λίγες μέρες (περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής).
Σαουδική Αραβία (Πετρέλαιο): Ανέστειλε τη λειτουργία μεγάλου διυλιστηρίου στο Ras Tanura λόγω επιθέσεων και προσπαθεί να αλλάξει τη διαδρομή των φορτίων της προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Γιατί υπάρχει ναυτιλιακό χάος και το Στενό του Ορμούζ και τι σημαίνει αυτό;
Το Στενό του Ορμούζ είναι το πιο σημαντικό ναυτιλιακό πέρασμα στον κόσμο για την ενέργεια. Από εκεί περνά περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και LNG.
Το μπλόκο: Το Ιράν έχει επιτεθεί σε πλοία και απειλεί ότι θα χτυπήσει όποιο πλοίο επιχειρήσει να περάσει από το στενό.
Ασφάλιση και προστασία: Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται πλέον να καλύψουν πλοία που μπαίνουν στην περιοχή. Αν και οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική συνοδεία και οικονομικές εγγυήσεις, πολλοί πλοιοκτήτες διστάζουν να ρισκάρουν πλοία και πληρώματα.
Γιατί μετά επέρχεται ντόμινο;
Μεγάλοι καταναλωτές στην Ασία, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τη λειτουργία των διυλιστηρίων τους ή να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες από ΗΠΑ, Βραζιλία και Δυτική Αφρική. Τα φορτία αυτά είναι ακριβότερα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους προορισμούς τους.
Τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές στην Ελλάδα
Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ακόμη κι αν η χώρα βρίσκει εναλλακτικές πηγές –για παράδειγμα μέσω της Ρεβυθούσας από ΗΠΑ ή Αλγερία– η διεθνής έλλειψη εκτοξεύει τις τιμές παγκοσμίως, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ελληνική αγορά.
Εκτόξευση τιμών στα καύσιμα: Η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου σημαίνει ότι οι διεθνείς τιμές του Brent ανεβαίνουν. Στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις στην αμόλυβδη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης μέσα σε λίγες ημέρες.
Αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παραγωγή μεγάλου μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας. Με το Κατάρ εκτός αγοράς, οι τιμές στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και αυτό το κόστος περνά στα τιμολόγια ρεύματος.
Νέο κύμα ανατιμήσεων: Όταν αυξάνεται το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας, αυξάνεται και το κόστος παραγωγής και μεταφοράς για όλα τα προϊόντα. Αυτό σημαίνει πιθανές αυξήσεις σε τρόφιμα, μεταφορές και υπηρεσίες.
Ασφάλεια εφοδιασμού: Το θετικό είναι ότι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η Ελλάδα θεωρείται σχετικά προστατευμένη από απόλυτες ελλείψεις χάρη στα ευρωπαϊκά στρατηγικά αποθέματα και στις υποδομές LNG που διαθέτει. Το βασικό ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρχει ενέργεια, αλλά πόσο θα την πληρώνουμε.
Με πληροφορίες από Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 19.30 στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
Η ανάρτηση του βουλευτή Β' Πειραιώς και Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας
«Η δημοκρατία μπορεί να είναι αποτελεσματική, όχι μόνο θεσμικά αλλά και στην καθημερινή ζωή»
Στα Χανιά βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης στο vidcast της Κατερίνας Παναγοπούλου
Η διάρκεια του προγράμματος και η μοριοδότηση
«Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εμβάθυνσης μιας ήδη στενής σχέσης»
Όσα είπε για τη δίκη των Τεμπών, το ΠΑΣΟΚ και τον Αλέξη Τσίπρα
«Δουλειά μου είναι να μην κάνω πίσω σε καμία παθογένεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.