- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά
Έρχεται η ώρα της πληρωμής για την πρώτη δόση
ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης
Τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024 αναμένεται να αναρτηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την καταβολή της πρώτης δόσης να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η πληρωμή μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την τελευταία να κατατίθεται στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.
ΕΝΦΙΑ 2024 - Εκκαθαριστικά: Πού θα δείτε τα ποσά
Τα ποσά θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέσα από το νέο application της ΑΑΔΕ, το myaadeapp, που είναι ήδη διαθέσιμο για συστήματα IOS και android.
ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι δικαιούνται μειωμένο
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί το προηγούμενο έτος εκκαθάρισης, ενώ θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
- Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
- Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,
- Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
ΕΝΦΙΑ 2024 - Ποιοι χάνουν την έκπτωση
Σύμφωνα με το «Βήμα», από το σύνολο 7.100.000 ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα – και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ. Το ποσό και ο αριθμός των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν είχαν θεσμοθετηθεί εκπτώσεις και αφορολόγητα ποσά. Με βάση τα ισχύοντα, παρέχεται γενναία έκπτωση 50% ή και 100% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την περιουσιακή και την οικογενειακή κατάσταση των ιδιοκτητών.
Το 2024 περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σε σύνολο περίπου 900.000 που έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%. Οι υπόλοιποι 550.000 δεν θα έχουν καμία έκπτωση γιατί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους φυσικών καταστροφών που προβλέπει ο νέος νόμος, δηλαδή από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Στο υπουργείο Οικονομικών, τελικά, δεν έλαβαν υπ’ όψιν τα πολλά αιτήματα που δέχθηκαν ειδικά για εφέτος να υπάρχει μια εξαίρεση και η έκπτωση του 10% να αφορά και εκείνους που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για δύο από τους τρεις κινδύνους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.