Πολιτικη & Οικονομια

Νέος κατώτατος μισθός: Αύριο ανακοινώνεται η αύξησή του - Σε τι πόσο θα «κλειδώσει»

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος κατώτατος μισθός: Αύριο ανακοινώνεται η αύξησή του - Σε τι πόσο θα «κλειδώσει»
Νέος κατώτατος μισθός: Αύριο ανακοινώνεται η αύξησή του - Σε τι πόσο θα «κλειδώσει» © Βασίλης Ρεμπάπης/Eurokinissi

Κατώτατος μισθός: Αύριο η ανακοίνωσή του - Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

Ο νέος κατώτατος μισθός θα να ανακοινωθεί στις 27 Μαρτίου 2024 και η αύξησή του να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Η αύξηση του νέου κατώτατου μισθού αναμένεται να κινηθεί πάνω από το 5%, ενώ το ποσό θα έχει ως πρώτο ψηφίο το «8», δηλαδή, θα διαμορφωθεί στα 800 και πλέον ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2027 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι στα 1.500 ευρώ, ενώ ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d03eex2rkjc9)

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 830 ευρώ μικτά.

Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Κατώτατος μισθός - Ανακοίνωση της αύξησης στις 27 Μαρτίου

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ακολουθείται και σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή οι κοινωνικοί φορείς καταθέτουν τις απόψεις τους, τις επεξεργάζεται μια επιστημονική επιτροπή που εισηγείται στην υπουργό Εργασίας, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και λαμβάνεται η τελική απόφαση. Καταλαβαίνετε πάντα ότι οποτεδήποτε μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, η όποια κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο πράγματα, δηλαδή ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους χαμηλότερα αμειβόμενους συμπολίτες μας και από την άλλη μεριά να μην κάνει κάτι το οποίο θα χτυπήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και χειρότερα δευτερογενή αποτέλεσμα, σίγουρα θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Το πού ακριβώς θα σταματήσει αυτό θα το μάθουμε πολύ σύντομα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και πρόσθεσε: 

«Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% και θα αυξηθεί και όσο είναι να αυξηθεί. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει και έχει μειώσει μάλιστα πολύ τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών. Οπότε στο καθαρό το οποίο μένει στους εργαζόμενους είναι κάτι το οποίο είναι ακόμα περισσότερο τόσο από την πλευρά των χαμηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι μισθωτοί και από την άλλη επειδή χαμήλωσε και το εισαγωγικό όριο στο αφορολόγητο για τους μισθωτούς. Οπότε το συνολικό αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από αυτό το 20% που ανέφερα, το οποίο είναι στον ακαθάριστο κατώτατο μισθό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czvyejh4c6r5)

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «ο πρώτος αριθμός θα είναι 8, και την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ύψος του, πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει 2 διαφορετικές ανάγκες. Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czyb9sfgj6sx)

Αυτήν την εβδομάδα η εισήγηση της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου

«Την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ η οποία εισηγείται αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 4 - 5%», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υπουργός ανέφερε πως το υπουργείο αυτή την εβδομάδα θα κάνει τη δική του εισήγηση ώστε την επόμενη Τετάρτη να υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον νέο κατώτατο μισθό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czxi603dwmi9)

Στόχος είναι, πρόσθεσε, να αυξηθούν οι μισθοί συνολικά στην Ελλάδα. Η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι «τα τελευταία 4 χρόνια οι μισθοί στη χώρα μας ανεβαίνουν πιο πολύ από τον πληθωρισμό κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει ο μέσος όρος της Ευρώπης». Ακολούθως, πάντως εξήγησε ότι «εμείς έχουμε ξεκινήσει από πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αυτό είναι και μεγαλύτερη η αύξηση». Η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στην πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους δήλωσε ότι πριν από 3 εβδομάδες πριν, δηλαδή, τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ήταν 36.000 και σήμερα στην πλατφόρμα έχουν ήδη δηλωθεί 44.000 και εκτίμησε ότι ο αριθμούς αυτούς θα αυξηθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ