Πολιτικη & Οικονομια

Η Όαση Σίβα και το Κράτος Δικαίου

Η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη, διότι καθίσταται επικίνδυνη

olga-markogiannaki
Όλγα Μαρκογιαννάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Όαση Σίβα και το Κράτος Δικαίου
© Δημήτρης Παπαμήτσος / Eurokinissi

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη σύζυγό του στην Όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και η ερμηνεία αυτής της κίνησης

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κάιρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγο του και ένα φιλικό τους ζευγάρι επιβιβάστηκαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Ελευσίνα και πήγαν στην Όαση Σίβα. Εν κρυπτώ, ο πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποίησε το κρατικό αεροσκάφος για να πάει διακοπές με τους φίλους του. Με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και όταν αποκαλύφθηκε, μας πληροφόρησε ότι το ταξίδι το «οργάνωσε» ο κ. Σίσι. Σαν να κουνάει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση γιατί χρησιμοποίησε το κρατικό αεροσκάφος για προσωπική χρήση. Χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων για το ταξίδι, αφού προσπαθεί να πείσει τώρα ότι έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Γιατί; Επειδή πιστεύει ότι μπορεί! Ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς αποδεικνύει ότι δεν έχει κανένα σεβασμό στους Θεσμούς. Από τα μικρά έως τα μεγάλα.

Η αντίληψη αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη λογοδοσίας αποτελούν ένα βαθύ ρήγμα στο Κράτος Δικαίου, του οποίου θεμελιώδες συστατικό είναι η υπαγωγή της κρατικής εξουσίας στην υπεροχή του νόμου και του Συντάγματος. Κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πιάνονται με την γίδα στην πλάτη προσπαθούν να συγκαλύψουν, να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση και να συσκοτίσουν την αλήθεια. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στο έγκλημα των Τεμπών, στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών για «κομματική χρήση», οι υπεύθυνοι δεν είδαν και δεν άκουσαν. Κρυπτόμενοι πίσω από το «απόρρητο» επέβαλαν τη σιωπή για να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και της ηγεσίας του Στρατού. Χρησιμοποιώντας την κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής κάλυψαν τους ενόχους. Με την αποπομπή του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και ενός κομματικού στελέχους προσπαθούν να …σβήσουν τα ίχνη των κυβερνητικών ευθυνών για τους διάτρητους εκλογικούς καταλόγους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοίξει ένα ακόμα επικίνδυνο μονοπάτι. Σε κάθε υπόθεση παραπέμπει στην έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δηλώνοντας την πίστη του σε αυτήν. Την ίδια ώρα, όμως, στερεί απαραίτητα εργαλεία και νομοθετεί εμπόδια για την διερεύνηση αυτών των υποθέσεων τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στις ανεξάρτητες αρχές, όπως με την συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ με το νόμο 5005/2022. Έτσι, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο τους και κατ’ επέκταση στου Θεσμούς. Στην ίδια τη φιλελεύθερη Δημοκρατία, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός του πλαισίου του Κράτους Δικαίου, το οποίο διασφαλίζει την ελευθερία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη, διότι καθίσταται επικίνδυνη. Και τα σημάδια στη χώρα μας, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται. Απαιτείται μία προοδευτική απάντηση απέναντι στην δεξιά αντίληψη χειραγώγησης των θεσμών από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το Κράτος Δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών. Οφείλουμε να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για την θεσμική ανάταξη της χώρας. Με όρους Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ