Πολιτικη & Οικονομια

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την υπόθεση Ασημακοπούλου

Για συγκάλυψη μιλάει το ΠΑΣΟΚ – «Παραμάγαζο» της ΝΔ το Υπ. Εσωτερικών από τον ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την υπόθεση Ασημακοπούλου
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο μετά την υπόθεση αποστολής μαζικών emails προς αποδήμους © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου με τη λίστα των email που εστάλησαν σε ομογενείς, εν όψει ευρωεκλογών, έφερε την αντίδραση της αντιπολίτευσης

Για συγκάλυψη σκανδάλου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ «παραμάγαζο» της ΝΔ αποκαλεί το υπουργείο Εσωτερικών ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις παραιτήσεις και την αποπομπή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για την υπόθεση αποστολής μαζικών emails από το γραφείο της ευρωβουλεύτριας προς αποδήμους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czudoiaavet5)

Μετά την απόσυρση της κα. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο, έγινε γνωστό πως παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και αποπέμφθηκε ο γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Το ένα μετά το άλλο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν τις πρώτες αντιδράσεις όσο η κυβέρνηση διερευνά εσωτερικά την υπόθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να προβαίνει σε διευκρινήσεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czuhpvsy4fy1)

ΣΥΡΙΖΑ: «Παραμάγαζο» της ΝΔ το υπουργείο Εσωτερικών

«Με την αποπομπή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η κυβέρνηση ομολόγησε την ενοχή της για το σκάνδαλο της διαρροής χιλιάδων ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποδήμων στην ευρωβουλεύτρια», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

«Ωστόσο, με την καρατόμηση του Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την “παραίτηση” του γραμματέα Διασποράς της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών ως κομματικού “παραμάγαζου” της ΝΔ, κάτι που παραδέχτηκε σήμερα και γλαφυρά περιέγραψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. ζητώντας εξηγήσεις από την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

«Πέρασε μόνο μία εβδομάδα, από τις 7 Μαρτίου, όταν η κυρία Κεραμέως διαβεβαίωνε ότι το ΥΠΕΣ δεν είχε σχέση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το ίδιο είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Στην περίπτωση της κυρίας Ασημακοπούλου μπορεί να έχουμε άλλη μια περίπτωση “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις”, όπως μας έχει συνηθίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει χωρίς κόστος ο πρωθυπουργός: τι άλλο δεν μας λένε; Η ευρωβουλεύτρια ήταν η μόνη που απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών ή απλώς η πρώτη που εκτέθηκε κάνοντας χρήση τους; Ποιοι άλλοι απέκτησαν πρόσβαση και σε ποια στοιχεία; Πόσοι και ποιοι ακόμη εμπλέκονται στο σκάνδαλο;», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μία ακόμα επιχείρηση συγκάλυψης» και «ακόμα μια υπόθεση πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων που ευτελίζονται».

«Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι τα emails έφυγαν από το ΥΠΕΣ και κατέληξαν στη Ν.Δ. για να συνεχιστεί η διαδρομή προς μια ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας του υπουργείου που έχει την ευθύνη των εκλογών και όχι μόνο για την ευρωβουλή, με τη ΝΔ. Τι άλλο μπορούμε να υποθέσουμε; Αυτή η υπόθεση είναι σίγουρα δύσοσμη και σκανδαλώδης και θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κεχαγιά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czuhg0m2uxop)

ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκης: Κλιμακώνεται η αλαζονεία της ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από την περιοδεία του στον Έβρο έκανε λόγο για «αποψίλωση» του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίζονται, διότι κλιμακώνεται η αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Μια αλαζονεία που αναγεννάται από την ατιμωρησία. Δεν θα ξεχάσω την κ. Ασημακοπούλου να χαρακτηρίζει “μύθο” στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την υπόθεση των υποκλοπών. Δεν θα ξεχάσουμε τη συγκάλυψη σε αυτό το σκάνδαλο, αλλά και εκείνη που επιχειρούν στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Το μοτίβο “συγκάλυψη και διαφθορά” συνεχίζεται».

Π. Μαρινάκης: Ζήτημα προστασίας δεδομένων, όχι ασφάλειας των εκλογών

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως τα στοιχεία δόθηκαν μέσω του «δεύτερου προσώπου», κάποιο χρονικό διάστημα νωρίτερα, εβδομάδες, μήνες πριν από την αποστολή του μηνύματος. «Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης (…) είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.

«Το ΥΠΕΣ με βάση τα δεδομένα που έχει από τις εκλογές που έχουν διενεργηθεί καλεί τους εκλογείς να γραφτούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Προφανώς επειδή ήταν κοντά αυτό χρονικά με το επίμαχο mail που έστειλε η κ. Ασημακοπούλου, η οποία είχε και κάποιες δικές της λίστες από ψηφοφόρους της, από μέλη, όπως δικαιούται (…) αλλά δεν προκύπτει, πέραν πάσης αμφιβολίας (…) καμία σχέση, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει καμία σχέση με τη διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο. Δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος έδωσε το mail του κάπου. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Προκύπτει κι από την έρευνα και φαντάζομαι θα διαπιστωθεί και από την αρμόδια Αρχή, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις, όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται να συμπίπτουν. Αν είμαστε σίγουροι για κάτι, προηγούνται».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ