Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 15 - 21 Μαρτίου 2024

73 ετών –χτυπημένος από καρκίνο– άφησε το μάταιο τούτο κόσμο ο τραγουδιστής των Cockney Rebel, Steve Harley

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 909
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Steve Harley
Steve Harley © EPA/UWE ZUCCHI

Τα νέα της εβδομάδας 15 - 21 Μαρτίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

5 ηγέτες συνόδεψαν την πρόεδρο της Κομισιόν στην Αίγυπτο, όπου υπεγράφη στρατηγική συμφωνία ΕΕ - Αιγύπτου για διάφορα θέματα, τα οποία «πλαισίωναν» το μεταναστευτικό. Ειδικότερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνοδεύονταν από τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

7,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η Ε.Ε. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027) στην Αίγυπτο.


11,7% αύξηση σημειώνεται στις αεροπορικές κρατήσεις για το διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου 2024.

26 εκατ. αεροπορικές θέσεις με προορισμό την Ελλάδα έχουν «κρατηθεί» σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.


20.000 ευρώ είναι το (ηλεκτρονικό) παράβολο για τη συμμετοχή των κομμάτων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

1,5% είναι το ποσοστό που πρέπει να λάβει το κόμμα στην επικράτεια για να του επιστραφεί το παράβολο. Ειδάλλως πάει κυριολεκτικά «υπέρ πατρίδος».


3,243 δισ. ευρώ είναι το κόστος για τη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., το οποίο παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης.

40 δισ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση το κόστος των μέτρων Κασσελάκη για μια τετραετία.

5% πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι το πρώτο μέτρο του προγράμματος. Πλαφόν προτείνει και για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τη διύλιση, τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης. Αν είχε ακόμη περισσότερο χιούμορ, θα «έντυνε» μουσικά την παρουσίαση με Beatles-Back in the U.S.S.R.

9 ευρώ από 27, που είναι σήμερα, προτείνει για τις μηνιαίες κάρτες για όλα τα μέσα μεταφοράς. Αν δεν έχεις, λογικά θα μπορείς να ρίχνεις και κουμπί.

21%, 11% και 5% προτείνει να γίνουν οι βασικοί συντελεστές Φ.Π.Α. από 24%, 13% και 6%, που είναι σήμερα.

6% προτείνει να είναι ο Φ.Π.Α. στην ύδρευση από 13% και στην αποχέτευση 23% από 24%, που είναι σήμερα. Προφανώς η ύδρευση είναι πιο βασικό αγαθό από την αποχέτευση…

3,262 δισ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας που προβλέπει επίσης το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θα περισσέψουν, δηλαδή, και μερικά εκατομμύρια για «μαξιλάρι».


40.000 emails με εκλογικό υλικό εστάλησαν σύμφωνα με δημοσιεύματα από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε μια λίστα αποδεκτών που περιήλθε στην κατοχή της παρατύπως, όπως καταγγέλλεται.

2 άτομα παραιτήθηκαν στον απόηχο της είδησης για τη διαρροή της λίστας. Πρόκειται για τον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και τον Γραμματέα Απόδημων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο.


1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν σύνδεση με οπτική ίνα μέσω του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών της ΔΕΗ (Fiber To The Home), μέχρι το 2025.

140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής ήδη έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο δίκτυο.


49 άτομα συνελήφθησαν μετά την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κατάληψης στο ΑΠΘ. Παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Αυτόφωρο.

31 είναι άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών. Οι μεγαλύτεροι ίσως δεν τα παίρνουν τα γράμματα, αλλά επιμένουν.

48 από τους 49 αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

2 ήταν τα αδικήματα για τα οποία άσκησε δίωξη εναντίον τους η εισαγγελέας. Αφορούν σε σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (πλην ενός).

22 ξύλινα κοντάρια, 12 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 11 πυροσβεστήρες περιέχοντες μπογιά, 4 ναυτικοί πυρσοί, 1 βαριοπούλα, 6 κράνη δικυκλιστή, 2 ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες (κρότου λάμψης και δακρυγόνο) βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο χώρο του Πανεπιστημίου. Απλά καθημερινά πράγματα. Τίποτε μεμπτό. Συνεχίζουμε.

2 αλλοδαποί και ένας Έλληνας συνελήφθησαν σε αντίστοιχη επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη. Δεν είχαν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Εις εκ των συλληφθέντων ήταν 38 ετών.


35% θα λάβει η ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας Marc, η οποία βασίστηκε σε δημοσκόπηση.

13,5% είναι η εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και 12,8% το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ.

9,5% «δίνει» στο ΚΚΕ και 9% στον Κυριάκο Βελόπουλο.

6 ακόμη κόμματα κινούνται μεταξύ 2,2% και 3,1%.

33,12% ήταν το ποσοστό της ΝΔ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 23,75% και το ΠΑΣΟΚ 7,72%.

5 κόμματα και η Χρυσή Αυγή είχαν εκλέξει ευρωβουλευτές τον Μάιο του 2019.


87,97% έδινε το exit poll στον Πούτιν. Τα αποτελέσματα (καλού-κακού) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

87,34% ήταν το ποσοστό μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων. Μπράβο στους δημοσκόπους που τα κατάφεραν σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση.

4,11% έλαβε ο Νικολάι Χαριτόνοφ, 3,92% ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ και 3,06% ο Λεονίντ Σλούτσκι. Άπαντες απολαμβάνουν τη φιλία του Ρώσου Προέδρου.

74 άνθρωποι είχαν ήδη συλληφθεί πριν κλείσουν οι κάλπες στη Ρωσία, για διάφορες ενέργειες διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, ανέφερε η ΜΚΟ, οργάνωση που παρακολουθεί την καταστολή.

30 χρόνια θα κυβερνά ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο τέλος αυτής της θητείας του.

77% είχε λάβει ο Πούτιν στις προηγούμενες εκλογές το 2018.

73% ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, από 67,5% στις προηγούμενες εκλογές του 2018.


1-6 ήταν το τελικό σκορ του δεύτερου αγώνα μεταξύ Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ολυμπιακού, σκορ με το οποίο ο Θρύλος πήρε την πρόκριση στους 8 του Conference League. Είχε χάσει στο Γ. Καραϊσκάκης με 1-4.

5-1 κέρδισε και ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα τη Δυναμό Ζάγκρεμπ από την οποία είχε χάσει 2-0 στον πρώτο αγώνα. Προκρίθηκε και ο ΠΑΟΚ στους 8 της ίδιας διοργάνωσης. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα στις 29 Μαΐου.


1,333,445 υπογραφές είχε συγκεντρώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στο αίτημα που αφορά στην κατάργηση της Βουλευτικής Ασυλίας. Τη διαδικασία ξεκίνησε η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την κόρη της στην τραγωδία των Τεμπών.


60.000 πολίτες τουλάχιστον συμμετείχαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

181 πληρώματα συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση.


73 ετών –χτυπημένος από καρκίνο– άφησε το μάταιο τούτο κόσμο ο τραγουδιστής των Cockney Rebel, Steve Harley, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.


Verba Volant

Νίκος Παππάς (όχι ο μπασκετμπολίστας)

«Καμαρώνω απολύτως για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι άρτιος».
Το Σύνταγμα είναι μια πολύ σχετική έννοια. Ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος καμαρώνει για νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός (με ψήφους 14 έναντι 11), καταγγέλλει έναν νόμο ο οποίος δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός. Αυτόν για τα πανεπιστήμια. Θα υπάρχει φαίνεται κρυφή γνωμοδότηση από το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Μαρίνα Σάττι

«Μου είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν;»
Ομολογουμένως όχι. Μέχρι μπέργκερ προβατίνα φτάσαμε. Ευχαριστούμε για το ξεβλάχεμα.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου».
Επέτρεπε ωστόσο να στείλετε emails χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των αποδεκτών μιας λίστας που γνωρίζατε (Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Κορνέλ) ότι παρατύπως αποκτήσατε. Η απόπειρα μικρο-πολιτικής εκμετάλλευσης ήταν επίσης αναμενόμενη, δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ