- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αδ. Γεωργιάδης: Τι είπε για αλλαγές στο ΕΣΥ, απογευματινά χειρουργεία και «φακελάκια»
Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για ιδιώτες γιατρούς και γιατρούς ιδιωτικού έργου
Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και γιατροί του ΕΣΥ με δυνατότητα ιδιωτικού έργου – Ο Αδ. Γεωργιάδης μιλά για τις αλλαγές στην υγεία
Τα κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ποια νοσοκομεία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες εβδομάδες και τη διαβεβαίωση πως δεν θα κλείσουν δομές με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη, αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Α. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις
Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί ότι σήμερα που υπάρχουν χρήματα για να γίνουν προσλήψεις δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
«Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Α. Γεωργιάδης και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό:
«Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».
Τι είπε για τους ιδιώτες γιατρούς
Όμως στις σκέψεις του υπουργού Υγείας είναι και οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ. Με ποια έννοια; «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο» εξηγεί στη συνέντευξη του.
Ποια νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία
Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, τονίζει πως όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν το δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας θα ξεκινήσουν άμεσα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος πού μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί».
«Επιβραβεύουμε τον γιατρό που δεν παίρνει φακελάκι»
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον των γιατρών να συμμετέχουν σε αυτά, αλλά και την επάρκεια των υποδομών, επισημαίνει «οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία - να μην αισθάνονται ότι είναι τα “κορόιδα”, ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… “έξυπνοι” που παίρνουν το φακελάκι - με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Με τον άλλον έχουμε μέτωπο».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας στην Ελλάδα για υπηρεσίες Υγείας, εξηγεί πως «αν μεταφέρουμε ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα και το δημόσιο σύστημα θα δυναμώσει και τα λεφτά που τελικά θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερα. Δηλαδή ένας που θα δώσει 5.000 σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αν πάει σε ένα απογευματινό χειρουργείο θα δώσει 1.500 ευρώ. Τελικά θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από την τσέπη του».
Πώς θα κρίνονται οι διοικητές στα νοσοκομεία
Ο Α. Γεωργιάδης αποκαλύπτει επίσης ότι από τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κρίνονται οι διοικητές στα νοσοκομεία θα είναι η λειτουργία του γραφείου ασθενών. «Οι ασθενείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό ώστε να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο νοσοκομείο, θα μπορούν να βαθμολογούν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και να καταγγέλλουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα», αναφέρει.
Τέλος, τονίζει με έμφαση ότι από τις αλλαγές που επιχειρούνται δεν απειλείται ο δημόσιο χαρακτήρας του ΕΣΥ αλλά το αντίθετο. Για τον νέο υγειονομικό χάρτη, αναφέρει «δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο αυτή τη φορά για να δυναμώσω τις δομές. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ και αυτό φτιάχνουμε. Όπως είχε σχεδιαστεί δεν έχει μέλλον στον νέο κόσμο. Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ για να αντέξει στην επόμενη πεντηκονταετία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.