Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τη στήριξη της Ουκρανίας

Ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό - Τι αναμένεται να δηλώσει

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων © ΕΡΑ / YOAN VALAT

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας - Τι αναμένεται να δηλώσει o Έλληνας Πρωθυπουργός

Λίγο μετά τις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η διεθνής συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα πραγματοποιείται σήμερα με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czf64p836075)

Στόχος της συνάντησης είναι η αποτελεσματική βοήθεια προς Ουκρανία

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν σήμερα ότι λόγω της σαφέστατης κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, στόχος της συνάντησης είναι η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας
© ΕΡΑ / GONZALO FUENTES

Παράγοντας παγκόσμιας αποσταθεροποίησης η Ρωσία

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία γίνεται σταδιακά «παράγοντας παγκόσμιας αποσταθεροποίησης», ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ότι η αυριανή συζήτηση θα επικεντρωθεί στο «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα». Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ότι ο βασικός της στόχος είναι η επιβεβαίωση της κοινής στρατηγικής όλων όσοι έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τους στόχους της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, όπως άλλωστε και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτζ, ο όποιος είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που προσήλθαν στο Παρίσι, όπως, άλλωστε, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, από βρετανικής πλευράς, όπως έγινε γνωστό, παρών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας
© ΕΡΑ / YOAN VALAT

Παράλληλα, κυριαρχεί προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, πως ορισμένες χώρες της ΕΕ και του NATO εξετάζουν να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

Τι αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να «απαντήσει» στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της. Μια σημαντική πρόκληση, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον.

Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι να διασφαλιστεί ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική και πως θα υπάρξει η εφαρμογή των κυρώσεων προς τη Μόσχα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ