- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος - ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάρκεια των συμβολαίων
Αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος - «Ενισχύεται ο ανταγωνισμός», λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -Χαμηλότερες οι τιμές από τον Ιανουάριο.
Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού αγοράς ενέργειας που εφήρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδηγούν σε αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος για τον Φεβρουάριο.
Aπό 11 λεπτά η κιλοβατώρα στα «πράσινα» τιμολόγια τον Φεβρουάριο
Τα "πράσινα" τιμολόγια Φεβρουαρίου των προμηθευτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο: Είναι ενδεικτικό ότι τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 λεπτά και κλιμακώνονται έως 17,82 σεντς.
Στο "μέτωπο" των διεθνών τιμών η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πριν ένα χρόνο η τιμή ήταν υπερδιπλάσια (κοντά στα 70 ευρώ). Σε χαμηλό διετίας (από το Νοέμβριο του 2021) κινούνται και οι τιμές για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, κοντά στα 65 ευρώ ανά τόνο ενώ πριν ένα χρόνο κινούνταν πάνω και από τα 100 ευρώ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις λοιπές κατηγορίες τιμολογίων που αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα. Τα μπλε τιμολόγια (σταθερά τουλάχιστον για ένα χρόνο με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης) αναμένεται να επηρεαστούν πτωτικά από την υποχώρηση των διεθνών τιμών. Τον Ιανουάριο τα σταθερά κυμαίνονταν από 12,9 έως 36 σεντς ανά κιλοβατώρα αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις και στο πάγιο, από μηδέν έως 10 ευρώ που αλλάζουν την εικόνα του τελικού κόστους για τον καταναλωτή ανάλογα και με το ύψος της κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια αναμένεται η αντίδραση των προμηθευτών ύστερα από την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιτρέπει την προσφορά μικτών προϊόντων (σταθερά για ένα διάστημα, κυμαινόμενα στη συνέχεια) καθώς και την διάθεση συμβολαίων διάρκειας κάτω του έτους.
Τιμολόγια ρεύματος: Τα δεδομένα για τη διάρκεια των συμβολαίων
Ειδικότερα για τη διάρκεια των συμβολαίων, η απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου. προβλέπει κατά αρχήν πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας.
Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.
"Η θεσμοθέτηση αυτών των δυνατοτήτων, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, συμπληρώνει την επιτυχημένη -από πλευράς ενίσχυσης του ανταγωνισμού- εισαγωγή του πράσινου τιμολογίου και γίνεται με κριτήριο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή".
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.