- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παπασταύρου: «Κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η ανάπτυξη και προστασία της οικογένειας»
Στην Ελλάδα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δημογραφικό
Σταύρος Παπασταύρου: Ο υπουργός Επικρατείας για το Δημογραφικό στη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dubravka Šuica
«Για την ελληνική κυβέρνηση η στήριξη, η ανάπτυξη και η προστασία της οικογένειας παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα (19.1) με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και το Δημογραφικό, Dubravka Šuica.
Τόσο ο κ. Παπασταύρου, όσο και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέπτυξαν στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν τα μέτρα που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων, την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, καθώς και τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων και επαγγελματιών.
«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημογραφική επιδείνωση. Για την ελληνική Κυβέρνηση, η στήριξη, ανάπτυξη και προστασία της οικογένειας είναι και παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Άλλωστε, οι οικογένειες αποτελούν ανέκαθεν το βασικό δομικό στοιχείο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Έχουμε λάβει μέτρα για τη στήριξη τόσο των γονέων όσο και των παιδιών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας στην ίδια κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη, αν και όχι με την ίδια ένταση. Ωστόσο, χρειαζόμαστε κοινές λύσεις, βασισμένες σε τεκμηριωμένη και μελλοντοστραφή στρατηγική. Προφανώς, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η Ελλάδα, όμως, δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά και να διασφαλίσει το δημογραφικό και δημοκρατικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας.
Πότε αναμένεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό
«Στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό το οποίο προετοιμάζουμε σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που εκπονείται για πρώτη φορά στη χώρα. Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά την προοπτική όλων των αναπτυγμένων χωρών και διατρέχει οριζόντια τις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Για την Ελλάδα όμως εμπεριέχει και τη διάσταση του εθνικού κινδύνου και επομένως είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:
«Με συνεκτικό και μακρόπνοο σχέδιο δράσης, επιμονή, συνέπεια και τη μέγιστη συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα μπορέσουμε να βάλουμε "φρένο" στην πτωτική πορεία που ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες. Προσβλέπουμε στη συνεργασία των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών με τους οποίους θα διαβουλευτούμε το σχέδιο, θα ακούσουμε και θα ενσωματώσουμε προτάσεις. Ήδη η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες ώστε να εμπιστευτούν κυρίως οι νέοι την Ελλάδα και το μέλλον που μπορεί να τους προσφέρει».
Η επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Ο κ. Παπασταύρου είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί της τις δυνατότητες συνεργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα «ασημένιας οικονομίας» (silver economy) και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων από τους πολίτες άνω των 50 ετών, οι οποίοι μπορούν να μετέχουν ενεργά στο εργασιακό δυναμικό της χώρας μας. Εξίσου σημαντική, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η πλήρης διασύνδεσή της με την υπόλοιπη χώρα, καθώς και η αποαστικοποίηση.
«Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ελλάδας»
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη σύσταση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με αρμοδιότητες για το Δημογραφικό, ενώ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά και σε άλλα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τον εκτοκισμό των οφειλών του νόμου Κατσέλη
Η αντιπολίτευση αρνείται να δώσει 180 ψήφους σε οποιαδήποτε πρόταση
Ποιοι παίρνουν τις νέες επιταγές επιδοτούμενων διακοπών
«Όταν σπάσει το στίγμα και το ταμπού, μπορούν να υπάρχουν πολιτικές», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Περισσότεροι από 475.000 αγρότες και παραγωγοί θα πάρουν χρήματα
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Στις εκδηλώσεις του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Συμφωνία με τον Τσίπρα στις επόμενες 10 ημέρες, αλλιώς θα έχουμε εξελίξεις», προειδοποιεί ο βουλευτής Χανίων
Η έρευνα των Βαρβιτσιώτη - Δενδρινού δείχνει από πρώτο χέρι, σχεδόν από μέσα, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς προκύπτουν οι συσχετισμοί στον πυρήνα της ΕΕ
Ογδόντα μητροπολίτες στον δρόμο προς την ευμάρεια
«Υπάρχει κανείς που να σηκώνει το χέρι και να λέει ότι θα πάμε να βουλιάξουμε τις βάρκες;»
Δημιουργούνται κόμβοι κράτησης παράνομων μεταναστών εκτός ευρωπαϊκού εδάφους
Υψηλή ζήτηση και ανθεκτικότητα των ελληνικών τίτλων παρά τις πιέσεις στην Ευρωζώνη
Σε εξέλιξη συζητήσεις με προμηθευτές και σούπερ μάρκετ
«Βραχνάς» η ακρίβεια για τα νοικοκυριά
Τα τρία θέματα που θέτει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Πώς θα μπει τέλος στο καθημερινό μαρτύριο των οδηγών στον Κηφισό
«Η Βουλή δεν είναι σχολείο για να κλείσει, η συζήτηση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ
Το πρόγραμμα αφορά επιδότηση 300 ευρώ το τετραγωνικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.