Πολιτικη & Οικονομια

Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας - Πλαφόν στο κέρδος για το βρεφικό γάλα

Η εξειδίκευση των μέτρων από τον Κώστα Σκρέκα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράφια με προϊόντα σε σούπερ μάρκετ
© Unsplash +

Μέτρα για την ακρίβεια: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα μετά τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην εξειδίκευση των μέτρων για την ακρίβεια προχώρησε σήμερα (10.1) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, τονίζοντας ότι «καταδικάζουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές». 

«Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέρεται αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αποτρέπουμε τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και δεν επιτρέπουμε σε προμηθευτές που έχουν αυξήσει τιμές για ένα τρίμηνο τις προωθητικές ενέργειες», είπε ο Κώστας Σκρέκας κάνοντας λόγο για «καθαρές τιμές από το ράφι στο χωράφι».

Ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της ακρίβειας από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της ακρίβειας από το Υπουργείο Ανάπτυξης © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακρίβεια: Ποια είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτά είναι:

  • Μειώνουμε τις παροχές προς τα σουπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμες για τον καταναλωτή: Περιορίζουμε τις εκπτώσεις των προμηθευτών κατα 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή - Αφορά σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες
  • Αποτρέπουμε τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις: Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές σε προϊόντα να κάνουν προωθητικές ενέργειεες για 3 μήνες για όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Για προμηθευτές που κρατούν τις τιμές σταθερές επιτρέπονται οι προωθητικές ενέργειες
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: Υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν στο λιανεμπόριο τα προϊόντα σε καθαρές τιμές. Αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα
  • Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα: Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για το συγκεκριμένο προϊόν και κέρδους στο 7%.

Μέτρα για την ακρίβεια: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης ότι στόχος είναι η διόρθωση των στρεβλών εμπορικών πρακτικών, αλλά και η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ. «Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά μάς βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της», σχολίασε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «τα νέα μέτρα αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά και αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyavyhjpn5gp)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για το βρεφικό γάλα. «Θα υπάρξει πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού του κέρδους», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η μάχη για την προστασία του καταναλωτή είναι διαρκής, συνέχισε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτός».

Δείτε την ανακοίνωση των μέτρων

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyay5jr6ujp5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ