- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για κουτόφραγκους μας περνάει ο κ. Γαβράς;
Μεγάλο αντίκτυπο είχε η περικοπή σκηνών από το φιλμ animation του Κώστα Γαβρά, το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης
Μεγάλο αντίκτυπο είχε η περικοπή σκηνών από το φιλμ animation του Κώστα Γαβρά, το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η διόρθωση κρίθηκε απαραίτητη μετά από διακριτική παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική
αλήθεια, δηλαδή ότι ο Περικλής ανήγειρε το μνημείο, αφού είδε ένα όραμα με την Αγία Φιλοθέη. Για να μην απασχοληθεί ο σκηνοθέτης από τις δουλειές του, το μοντάζ έκανε ο διευθυντής του μουσείου με έναν ανιψιό του στο κομπιούτερ.
Στη νέα εκδοχή της ταινίας, που ονομάζεται «Παρθενώνας νο 2 -archiepiskop’s cut» αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια ότι υπεύθυνοι για την καταστροφή του μνημείου είναι ο Σρεκ με την Ποκαχόντας. Η επίσημη εκδοχή της Εκκλησίας είναι ότι για τη μετατροπή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό χρειάστηκαν ορισμένες μετατροπές, δεδομένου ότι τα αγάλματα στη μετόπη ήταν ξεβράκωτα. Ως εκ τούτου, και μετά από σχετική απόφαση της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, ξεκαλουπώθηκαν προσεκτικά από τη θέση τους με γκασμά, και γκρεμίστηκαν με κάθε φροντίδα από τον Ιερό Βράχο. Με γούστο και σεβασμό στο μνημείο οικοδομήθηκε από μπάζα του Ερεχθείου και το καμπαναριό του ναού, πλήρες με ρολόι, κεραμίδια και ελληνική σημαία.
Ωστόσο παρέμεινε στον Παρθενώνα η ανάγλυφη παράσταση του Σουλτάνου Μουράτ να παραδίδει στον επίσκοπο Αθηνών Xρυσόβουλο, με το οποίο παραχωρείται στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Καταπατήτριας στη Μαγούλα. Από το άγαλμα λείπει θραύσμα πατούσας το οποίο φυλάσσεται στη Μονή ως θαυματουργό, με έφεση τους μύκητες και την ποδάγρα. Στην Εκκλησία ανήκει και ο λόφος της Πνύκας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλες οι αλλαγές
Όταν οι πρώην σύντροφοι θυμούνται τι πίστευαν για τον αρχηγό τους, αφού έχουν ήδη αποχωρήσει
Όσα είχε αναφέρει σε επιστολή της
Τι έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε δύο φάσεις η νέα επέκταση, όλο το χρονοδιάγραμμα
The horror, the horror...
Τι σηματοδοτεί η επιλογή του για τη θέση
Περίπου 700.000 σπίτια παραμένουν κλειστά και μια αγορά που μοιάζει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο
Στις 10 Ιουνίου η συνεδρίαση εκλογής
«Συνεχίζω να παλεύω για όσα πιστεύω» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ
Αναδιαμορφώνεται η πολιτική σκηνή μετά την εμφάνιση των δύο νέων κομμάτων
«Η κυβέρνηση δεν συζητάει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», διαβεβαίωσε η υπουργός
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες
Η Ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε τους ετήσιους στόχους της για τρίτη συνεχή χρονιά - Περισσότερες από 19.000 κυρώσεις
Στόχος οι 3.000 οδηγοί έως το τέλος του 2026
Στ. Παπασταύρου: «Μειώνουμε τον αόρατο φόρο της πολυνομίας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.