Πολιτικη & Οικονομια

Βραδιά ανατροπών: Αλλαγή «σκυτάλης» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία

Τα μηνύματα του β' γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραδιά ανατροπών: Αλλαγή «σκυτάλης» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία
H νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών © Menelaos Myrillas/ SOOC

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Σε βραδιά ανατροπών εξελίχθηκε ο β' γύρος - Τα αποτελέσματα, τα κέρδη και οι ζημιές για τις πολιτικές δυνάμεις και τα μηνύματα που ελήφθησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς

Εκπλήξεις έκρυβε τελικά η κάλπη του β' γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία -τις δύο μεγαλύτερες πόλεις και την περιφέρεια που έχει πληγεί βαρύτατα του τελευταίους μήνες- υπήρξε αλλαγή «σκυτάλης», με τους νυν δημάρχους και περιφερειάρχη να μην καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Ισχυρότερη όλων υπήρξε και πάλι η αποχή, η οποία κυμάνθηκε σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά από εκείνα του α' γύρου των εκλογών. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις έξι Περιφέρειες όπου οι ψηφοφόροι κλήθηκαν την Κυριακή (15/10) να επιλέξουν το πρόσωπο που θα διοικήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε τέσσερις από αυτές επικράτησαν «γαλάζιοι αντάρτες». Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την Πελοπόννησο, αλλά έχασε τη Θεσσαλία, όπου ο Κώστας Αγοραστός ηττήθηκε από τον Δημήτρη Κουρέτα.

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Κουρέτας είναι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με 59,68%, ο Χριστόδουλος Τοψίδης εκλέγεται στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη μετά από «θρίλερ» με 50,90%, ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης κερδίζει με 54,68% στο Βόρειο Αιγαίο τον Αλκιβιάδη Στεφανή που έφερε το χρίσμα της ΝΔ, ο Γιώργος Αμανατίδης είναι ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με 56,77%, ο Ιωάννης Τρεπεκλής άφησε πίσω τη Ρόδη Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κερδίζοντάς τη με 65,4% και τέλος ο «γαλάζιος» Δημήτρης Πτωχός είναι ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Βραδιά ανατροπών: Αλλαγή «σκυτάλης» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία

Ανατροπή στην Αθήνα με νίκη του Χάρη Δούκα

Αδιαμφισβήτητα, η μεγαλύτερη ανατροπή στη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023 ήταν η εκλογή του Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Μπακογιάννη. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων έφερε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και την υποστήριξη - στον β' γύρο - του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες επέλεξαν να είναι το πρόσωπο που θα βρεθεί στο τιμόνι της Αθήνας, δίνοντάς του το 56%. 

«Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα. Ευχαριστώ για την τεράστια τιμή που μου έκαναν. Να ευχαριστήσω όσους πίστεψαν στο όνειρο και κάναμε μαζί αυτό το μεγάλο ταξίδι. Στο όραμά μας μπορούσε να αλλάξουμε την Αθήνα και την κάνουμε όπως τη θέλουμε», είπε ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος Ευχαρίστησε ακόμη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τον Κώστα Ζαχαριάδη για τη στήριξή του στον β' γύρο των Δημοτικών Εκλογών. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να παλέψουμε να κάνουμε την Αθήνα, όπως μας αξίζει και όπως της αξίζει. Ευκαιρία να κάνουμε όσα είπαμε πράξη. Τελικά, μπορεί να αλλάξει αυτή η πόλη, το πιστέψαμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη», είπε ο Χάρης Δούκας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw97mnm8u961)

 Ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τηλεφωνικά τον Χάρη Δούκα και δήλωσε ότι τόσο εκείνος, όσο και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στο πλευρό του νέου δημάρχου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή μετάβαση στον δήμο Αθηναίων. Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων ανέλαβε ακέραιη την ευθύνη της εκλογικής ήττας και απευθυνόμενους στις Αθηναίες και τους Αθηναίους είπε: «Φεύγω όπως ήρθα, με το κεφάλι ψηλά». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw95otuhe9cx)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε περί τους 7.000 ψήφους στον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών σε σχέση με τον α' γύρο

Καθαρή νίκη Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη

Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκλέγεται Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επικράτησε του απερχόμενου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα με 67,33% έναντι του απερχόμενου δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος συγκέντρωσε 32,67%. Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι ο 62ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην ιστορία του Δήμου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο κ. Αγγελούδης εξέφρασε τη συγκίνησή του και την αγάπη του προς τον κόσμο. «Η πόλη μας μίλησε, οι πολίτες μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονίκεις είτε μας ψήφισαν είτε όχι είτε απείχαν. Είναι δική μας ευθύνη να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας. Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας γιατί το αξίζουν».

Απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές μας, αλλά κυρίως τους υποψήφιους της Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη. Αυτούς τους υπέροχους ενεργούς πολίτες που με εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτή την όμορφη περιπέτεια, όμορφο ταξίδι για την πόλη μας. Αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για να είμαστε σήμερα εδώ». Λέγοντας δε «αλλάξαμε σελίδα», ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Γράφουμε ιστορία όλοι μαζί. Για μια καλύτερη καθημερινότητα, για μεγαλύτερη φροντίδα και δράση. Για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Τώρα ξεκινάμε. Δεν περισσεύει κανείς. Τώρα είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στην πόλη όλα αυτά που της χρωστάμε. Θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους αυτής της πόλης γιατί το αξίζουν. Γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί καλύτερα και θα το κάνουμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw9735dyrl21)

Στη δική του δήλωση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε πάντοτε ως γνώμονα την εξέλιξη της πόλης. «Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε φυγομάχησα, ακόμα κι όταν έπρεπε να πάρω προσωπικό κόστος. Και η πόλη με τίμησε για αυτό, εκλέγοντάς με δήμαρχό της το 2019. Τέσσερα χρόνια μετά, είμαι περήφανος γιατί μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον, που ναρκοθετήθηκε από την απλή αναλογική, η Θεσσαλονίκη είναι όρθια και με σημαντικές προοπτικές. Η σημερινή κρίση των πολιτών είναι πλήρως σεβαστή. Δεν είμαι πολιτικός, για να κινούμαι με βάση τον πολιτικό χρόνο. Αλλά ένας πολίτης, ανάμεσα σε ίσους, που τον εμπιστευτήκατε να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη. Και αυτό ακριβώς έκανα».

Ο απερχόμενος δήμαρχος έθεσε εαυτόν στη διάθεση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης για οτιδήποτε χρειαστεί, τονίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη πάνω από όλα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw96zavkg7gh)

Τα μηνύματα της κάλπης

Λόγο περί αντισυσπείρωσης έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στις έξι Περιφέρειες, αλλά και τους μεγάλους δήμους της Ελλάδας, όπου η Νέα Δημοκρατία είχε εκφράσει τη στήριξή της. «Δεν είναι μία καλή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά μηνύματα έχουν καταμετρηθεί στον α' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία εμφάνισε στη δεύτερη Κυριακή μία διαφορετική πολιτική εικόνα, μετρώντας περισσότερες απώλειες, βλέποντας τους «αντάρτες» να βγαίνουν και μπροστά σε Περιφέρειες. Αδιαμφισβήτητα, η απώλεια των δύο μεγαλύτερων δήμων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ήταν τα μεγαλύτερα πλήγματα για την Πειραιώς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw979q9b6dcp)

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι βγαίνει ενισχυμένο από την κάλπη. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι πλέον το κίνημα αποτελεί δεύτερη δύναμη στην ΑυτοδιοίκησηΑρκετοί είναι οι νέοι «πράσινοι» δήμαρχοι. Εκτός από τον Χάρη Δούκα, υποψήφιοι δήμαρχοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κέρδισαν τους αντιπάλους τους στον β' γύρο των Δημοτικών Εκλογών. Ο Λάμπρος Σκλαβούνος εκλέγεται δήμαρχος στο Αιγάλεω με 75%, ο Αλέξης Σωτηρόπουλος είναι ο νέος δήμαρχος του Βύρωνα με 59,17%, ο Ευστάθιος Ψυρρόπουλος είναι ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης με 61,1%. Στο Ίλιον η Ανδριάννα Αλεβίζου Κουκουβίνου εκλέγεται με 58,09%. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, της ανανέωσης και του προοδευτικού λόγου, καθώς και πρώτη μεγάλη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ επισήμανε ότι ηττήθηκε η αλαζονεία, η αμετροέπεια και οι πελατειακές πρακτικές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw98foyqftmp)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση που έσπευσε πρώτος να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα ήταν σε εντελώς διαφορετική «γραμμή» από εκείνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά ουσιστικά για σταδιακή ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ που θα το φέρει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε σε συσπείρωση «προοδευτικών δυνάμεων», κάτι που στις πολιτικές αναλύσεις που ακολούθησαν εκτιμήθηκε ως κάλεσμα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw97l5wtipm9)

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έκανε εκ νέου λόγο για ευρύτερες συμμαχίες: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Και το ΚΚΕ αύξησε δυνάμεις. Σε αυτόν τον γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών εξέλεξε δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα, τον Τύρναβο, την Καισαριανή, το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη«Οι δημοτικές αυτές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη για τρίτη φορά επικράτηση στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Πάτρα, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε η δημοτική αρχή δείχνει την επιβράβευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων της Πάτρας στη δημοτική αρχή Πελετίδη με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αυτή έχει. Μια δημοτική αρχή, δηλαδή, που παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της Πάτρας επειδή ακριβώς ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στο κράτος, στους μηχανισμούς, επειδή δεν συμβιβάστηκε με το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw970nc8y2ex)

Το γεγονός ότι πρόκειται για μια βραδιά ανατροπών επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι «άλλαξαν χέρια» περί τους 47 σε σύνολο 84 δήμων που κρίθηκαν στον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, μεταξύ τους η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Αττικής. 

Αναλυτικά, οι νέες διοικήσεις σε 6 Περιφέρειες και 84 δήμους:

Περιφέρειες

Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Χριστόδουλος Τοψίδης

Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Δυτικής Μακεδονίας: Γεώργιος Αμανατίδης

Θεσσαλίας: Δημήτριος Κουρέτας

Ιονίων Νήσων: Ιωάννης Τρεπεκλής

Πελοποννήσου: Δημήτριος Πτωχός

Δήμοι

Αγίας Παρασκευής: Γιάννης Μυλωνάκης

Αγίου Δημητρίου: Στέλιος Μαμαλάκης

Αγίου Νικολάου: Εμμανουήλ Μενεγάκης

Αθηναίων: Χάρης Δούκας

Αιγάλεω: Λάμπρος Σκλαβούνος

Αιγιαλείας: Δημήτρης Καλογερόπουλος

Ακτίου - Βόνιτσας: Αθανάσιος Κασόλας

Αλεξανδρούπολης: Ιωάννης Ζαμπούκης

Αλμυρού: Δημήτρης Εσερίδης

'Αργους - Μυκηνών: Γιάννης Μαλτέζος

Αρριανών: Χουσεΐν Ερδέμ

Ασπροπύργου: Ιωάννης Ηλίας

Βύρωνος: Αλέξης Σωτηρόπουλος

Δάφνης - Υμηττού: Νικόλαος Τσιλίφης

Δέλτα: Γερακίνα Μπισμπινά

Δεσκάτης: Δημήτριος Κόττας

Διονύσου: Κατερίνα Μαϊχοσογλου

Δράμας: Γεώργιος Παπαδόπουλος

Δυτικής Αχαΐας: Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Δυτικής Μάνης: Γεώργιος Χιουρέας

Ελαφονήσου: 'Αγγελος Τσιριγωτάκης

Ελευσίνας: Γιώργος Γεωργόπουλος

Ερέτριας: Νικόλαος Γουρνής

Ζακύνθου: Γεώργιος Στασινόπουλος

Ζαχάρως: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος

Ζωγράφου: Τίνα Καφατσάκη

Ηγουμενίτσας: Παναγιώτης Νταής

Ήλιδας: Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

Ηλιουπόλεως: Ευστάθιος Ψυρρόπουλος

Ηρακλείου Αττικής: Νίκος Μπάμπαλος

Ηρωικής Πόλης Νάουσας: Νικόλαος Κουτσογιάννης

Θερμαϊκού: Θεόδωρος Τζέκος

Θεσσαλονίκης: Στέλιος Αγγελούδης

Ιεράπετρας: Εμμανουήλ Φραγκούλης

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου: Σπυρίδων Διαμαντόπουλος

Ιλίου: Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου

Ιωαννιτών: Θωμάς Μπέγκας

Καβάλας: Θεόδωρος Μουριάδης

Καισαριανής: Ηλίας Σταμέλος

Καλαμαριάς: Χρυσή Αράπογλου

Καλυμνίων: Ιωάννης Μαστροκούκος

Καμένων Βούρλων: Ηλίας Κυρμανίδης

Κασσάνδρας: Κωνσταντίνος Παπαγιάννης

Καστοριάς: Ιωάννης Κορεντσίδης

Κοζάνης: Ιωάννης Κοκκαλιάρης

Κορδελιού - Ευόσμου: Ελευθέριος Αλεξανδρίδης

Λήμνου: Ελεονώρα Γεώργα

Λοκρών: Αθανάσιος Ζεκεντές

Λυκόβρυσης - Πεύκης: Μάριος Γεώργιος Ψυχάλης

Μεγανησίου: Γεράσιμος Κατωπόδης

Μεγαρέων: Παναγιώτης Μαργέτης

Μύκης: Αχμέτ Κιουρτ

Ναυπλιέων: Δημήτριος Ορφανός

Νέας Ιωνίας: Παναγιώτης Μανούρης

Νέας Σμύρνης: Γεώργιος Κουτελάκης

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας: Ιωάννης Τομπούλογλου

Νότιας Κέρκυρας: Βασίλειος Χειμαριώτης

Ξάνθης: Ευστράτιος Κοντός

Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης: Βλάσιος Τσιώτος

Ορεστιάδας: Αδαμάντιος Παπαδόπουλος

Παιανίας: Ισίδωρος Μάδης

Παλαμά: Σωκράτης Δασκαλόπουλος

Παπάγου - Χολαργού: Ηλίας Αποστολόπουλος

Πατρέων: Κωνσταντίνος Πελετίδης

Παύλου Μελά: Δημήτριος Ασλανίδης

Πέλλας: Ευστάθιος Φουντουκίδης

Πεντέλης: Αναστασία Κοσμοπούλου

Περάματος: Ιωάννης Λαγουδάκος

Πετρουπόλεως: Ευάγγελος Σίμος

Πολυγύρου: Γεώργιος Εμμανουήλ

Πύδνας - Κολινδρού: Χρήστος Κομπατσιάρης

Πύλου - Νέστορος: Παναγιώτης Καρβέλας

Πύργου: Ευστάθιος Καννής

Ραφήνας - Πικερμίου: Δήμητρα Τσεβά Μήλα

Ρόδου: Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης

Σαρωνικού: Δημήτριος Παπαχρήστου

Σκύρου: Κυριάκος Αντωνόπουλος

Σπάρτης: Μιχαήλ Βακαλόπουλος

Τυρνάβου: Αστέριος Τσικριτσής

Φιλοθέης - Ψυχικού: Χαράλαμπος Μπονάτσος

Χαϊδαρίου: Μιχαήλ Σελέκος

Χαλανδρίου: Σίμος Ρούσσος

Χερσονήσου: Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Χίου: Ιωάννης Μαλαφής

Διαβάστε περισσότερα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ