Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Ιωακειμίδης: «Θέλω να μετατρέψω την Αττική σε μια “Κοινοπολιτεία” των δήμων της»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής μιλά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - Γιώργος Ιωακειμίδης: Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»

Η είδηση ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης -μετά από 30 χρόνια θητείας στον δήμο Νίκαιας – Ρέντη- δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, ξάφνιασε πολλούς. Είναι από τους μακροβιότερους δημάρχους στην Ελλάδα. Είχε καταφέρει να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με συντριπτικά ποσοστά. Όμως, πλέον ο κύκλος έκλεισε και ένας νέος διαγράφεται, εκείνος της υποψηφιότητάς του ως Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης».

«Φεύγω γιατί έζησα, έδωσα και κυρίως πήρα», λέει στην AV o Γιώργος Ιωακειμίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να στραφεί αυτοδιοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής. «Η δημαρχία με έκανε καλύτερο άνθρωπο, πιο ελεύθερο, λιγότερο εγωιστή… Αυτή η χαμηλή εξουσία, εδώ που αγγίζεις κάθε μέρα τον άνθρωπο, εξανθρωπίζει. Σου βάζει διλήμματα έως υπαρξιακά, σου επιβάλλει δράση, ευθύνη, αλληλεξάρτηση, να μοιράζεσαι… Αυτή η εξουσία έχει ηθική, μπορεί να έχει. Έτσι το έζησα εγώ. Με όρους πολιτικούς έγινα αυτοδιοικητικός. Σε αυτά τα 30 χρόνια με έκαναν αυτοδιοικητικό η ευθύνη, οι συμπολίτες μου. Ο κύκλος δεν έκλεισε, θέλω να τον μεγαλώσουμε, να τον συνεχίσουμε. Δεν αφήνω τη Νίκαια και το Ρέντη. Τον κουβαλάω ως υπόδειγμα, “κάντο όπως στο Ρέντη-Νίκαια” αυτή είναι η σημαία μου για την περιφέρεια».

Σε λίγες εβδομάδες, όταν περάσει οριστικά την πόρτα του Δημαρχιακού Μεγάρου της Νίκαιας, ο Γιώργος Ιωακειμίδης θα κουβαλά μαζί του πολλά και σημαντικά μαθήματα από την πορεία του στον δήμο. Μαθήματα που αδιαμφισβήτητα θα του φανούν χρήσιμα αν την επόμενη των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 βρεθεί στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής. «Να είσαι δίκαιος. Να εκπροσωπείς ξέροντας τα όρια του δίκιου σου και να μην κάνεις πίσω σ’ αυτό. Για να ξέρεις το δίκιο σου, χρειάζεται βαθιά γνώση του προβλήματος. Το πιο σημαντικό είναι λοιπόν αυτό, ότι τα προβλήματα δεν λύνονται αν δεν υπάρχει η  γνώση, η προηγούμενη εμπειρία, η συλλογική δουλειά, η αλληλεγγύη. Έπονται η βούληση για δυναμική διεκδίκηση των σχετικών πόρων και η ορθολογική κατανομή τους με πλήρη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών. Πρώτα πρέπει να μελετάς και μετά να χτίζεις. Έμαθα επίσης ότι Αυτοδιοίκηση σημαίνει συγκλίσεις, αλλά και συγκρούσεις όπου χρειάζεται. Σημαίνει να είσαι ανεξάρτητος, να ρίχνεις υπερκομματικές γέφυρες. Δεν μαλώνουμε, λύνουμε», τονίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας.

«Οι ζωές μας δεν κλείνονται σε διοικητικά όρια»

Έχοντας στη φαρέτρα του τη μακρά αυτοδιοικητική του εμπειρία, ο Γιώργος Ιωακειμίδης μοιράζεται με την AV το όραμά του για την Περιφέρεια Αττικής και δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. «Ένας δήμος μόνος του δεν μπορεί να λύσει όλα του τα θέματα, γιατί περιστοιχίζεται από άλλους, οι ζωές μας δεν κλείνονται σε διοικητικά όρια. Γι’ αυτό το Σύνταγμα, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν και προκρίνουν περιφέρειες, τη δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια είναι ένας σχετικά νέος θεσμός που δημιουργήθηκε το 2010 για να ασχοληθεί με αυτά τα “μητροπολιτικά”, διαδημοτικά, παναττικά προβλήματα. Ο θεσμός ωστόσο δεν έχει δουλέψει καλά. Κυρίως στην Αττική. Κι αν για τα χρόνια μέχρι το 2019 υπάρχει η δικαιολογία της κρίσης, πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η Αττική αλλάζει, η εποχή τρέχει, η αλληλεξάρτηση του ενός από τον άλλο στην ψηφιακή εποχή εκτινάσσεται και εμείς ως περιφέρεια, δεν γινόμαστε “μητροπολιτικοί”, δεν κάνουμε την Αττική σπίτι μας», τονίζει και προσθέτει:

«Σιχαίνομαι κυριολεκτικά τα “δεν”, είναι σαν να σε πιάνουν από το λαιμό, αλλά ο θεσμός αυτός είναι μια ιστορία της άρνησης. Λοιπόν, δεν δίνουμε λύσεις στα σκουπίδια, στον Κηφισό, στο κυκλοφοριακό. Η περιφέρεια δεν αγωνίζεται, δεν διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση, το καλύτερο για την Αττική. Αυτό θέλω να κάνω γι αυτό κατεβαίνω. Ο Περιφερειάρχης να είναι ο διαδημοτικός κυβερνήτης, αυτός που νοιάζεται  μόνο και αποκλειστικά για την Αττική. Να κάνω την περιφέρεια, την Αττική συνεταίρο των δήμων και της κυβέρνησης, όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα στα 4 τελευταία χρόνια. Θέλω να μετατρέψω την Αττική σε μια “Κοινοπολιτεία” των δήμων της να λύνει προβλήματα να εκπροσωπεί τους πολίτες στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τα κόμματα».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, με τους υποψηφίους του συνδυασμού «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, με τους υποψηφίους του συνδυασμού «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»

«Να επεκτείνουμε τη νοοτροπία του άξιου, όχι του διορισμένου στην Περιφέρεια»

Με σαφείς βολές κατά του Νίκου Χαρδαλιά, ο Γιώργος Ιωακειμίδης μιλά για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη δήλωση υποστήριξής της από τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν αποτελούν έναν νέο, τρίτο γύρο εθνικών εκλογών και ότι στόχος θα είναι οι πολίτες να ψηφίσουν για Περιφερειάρχη, έτσι όπως θα έκριναν και για το ποιος είναι καταλληλότερος για δήμαρχος. «Είναι άλλο πράγμα η στήριξη των κομμάτων σε μία υποψηφιότητα και άλλο ο διορισμός, όπως συνέβη με την περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά. Τα κόμματα στηρίζουν δεν διορίζουν. Τα κόμματα τα σέβομαι απεριόριστα. Επιτελούν κορυφαίο ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας.  Στις πρόσφατες διπλές βουλευτικές εκλογές αναμετρήθηκαν και μας έδωσαν ισχυρή κυβέρνηση,  το μήνυμα των πολιτών υπήρξε ξεκάθαρο. Στις 8 Οκτωβρίου δεν έχουμε έναν τρίτο γύρο εθνικών εκλογών. Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ψηφίζουμε για το ποιος θα διαχειριστεί τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα στην Αττική», μας λέει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και συνεχίζει:

«Είναι τιμή μου να με στηρίζουν οι δυο εμβληματικοί δήμαρχοι, οι διόσκουροι της Αυτοδιοίκησης, ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Μπουτάρης. Το πιο μεγάλο, απαράμιλλο έργο, παρακαταθήκη τους για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση, είναι ότι κράτησαν Αθήνα και Θεσσαλονίκη όρθιες στην δίσεκτη δεκαετία. Έχω συνεργασθεί μαζί τους, στις κινήσεις των ανεξάρτητων δημάρχων, τους αγαπώ και τους σέβομαι. Σας είπα “κάντο όπως στο Ρέντη-Νίκαια”, αυτό λέω στους πολίτες, να ψηφίσουν περιφερειάρχη όπως δήμαρχο, να κάνουν αυτοί το βήμα παραπάνω, να επεκτείνουν τη νοοτροπία του άξιου, όχι του διορισμένου και στην περιφέρεια. Να ορίσουν τον εκπρόσωπο τους, στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και, να διαλέξουν τον συμπαραστάτη του δημάρχου τους».

«Χρειαζόμαστε επίλυση των προβλημάτων, όχι μπαλώματα»

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης τόσο ως αυτοδιοικητικός, όσο και ως Πολιτικός Μηχανικός γνωρίζει καλά ότι το ζήτημα των υποδομών για έναν δήμο και μία Περιφέρεια θα πρέπει να βρίσκεται στην κορωνίδα των προτεραιοτήτων. «Ένα οικοδόμημα ξεκινάει από τα θεμέλια και η δουλειά της περιφέρειας είναι τα διαδημοτικά, οι υποδομές, αυτά τα θεμέλια που οφείλουν να είναι γερά. Το κυκλοφοριακό και η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Δείτε τι γίνεται κάθε μέρα στον Κηφισό. Απαιτείται μια ολιστική μελέτη που να επιλύει τα προβλήματα κι όχι να τα «μπαλώνει». Γνωρίζετε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ ενάμιση χρόνο; Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν το γνωρίζουν. αν εκλεγώ είναι το πρώτο πράγμα, μαζί με τα αντιπλημμυρικά, που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια διεύθυνση της Ε.Ε. Είναι θέμα που πραγματικά επείγει. Στα παραπάνω προσθέστε βασικά έργα υποδομών για την Πολιτική Προστασία. Εμείς καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών ένα συνεκτικό σχέδιο για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Για να μην πνιγόμαστε, για να μην καιγόμαστε. Δεν γίνεται να επικαλούμαστε την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για τις εικόνες διάλυσης που είδαμε με την κακοκαιρία, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, αλλά το ζήτημα είναι να προσαρμοστεί η Πολιτική Προστασία στις νέες αυξημένες απαιτήσεις», επισημαίνει ο Γιώργος Ιωακειμίδης.

«Οραματίζομαι μια Περιφέρεια που να είναι συνέταιρος με την κυβέρνηση στα έργα υποδομών για την Αττική και συμπαραστάτης δίκαιος στα σχέδια των 66 δήμων που την αποτελούν. Μια Περιφέρεια για τον πολίτη που θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα διαχειριστεί ορθολογικά τα απορρίμματα, θα δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό και θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες. Μια Κοινοπολιτεία των 66 δήμων, ισχυρή στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τα κόμματα, δίκαιη κι αποτελεσματική στη στήριξη των 66 μελών της», προσθέτει λίγο πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας.

«Η Αττική είναι το σπίτι μας» θα μας πει ο Γιώργος Ιωακειμίδης. «Στην ανομοιογένεια, στις ανισότητες των πόλεων και περιοχών της Αττικής μπορείς να δεις αδικία αλλά και διαφορετικότητα. Αυθεντικότητα και καθυστέρηση, πόλη και χωριό. Το θέμα λοιπόν είναι να αγαπήσεις τα θετικά για να διορθώσεις τα αρνητικά. Και πάνω από όλα να ορίσεις τα κοινά, το σπίτι μας. Ασφάλεια, προστασία, εύκολη μετακίνηση και πολύ Ίντερνετ, παντού διαδίκτυο, είναι κρίσιμη υποδομή κι αυτό. Δίνουμε τα χέρια γιατί μαζί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής για τις κάλπες της Κυριακής.

Γιώργος Ιωακειμίδης είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ