Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννης Σγουρός: «Ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής μιλά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - Γιάννης Σγουρός: Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση»

Ο Γιάννης Σγουρός και η παράταξη «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» μετρούν 20 χρόνια παρουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023, ο Γιάννης Σγουρός εξηγεί στην AV γιατί διεκδικεί εκ νέου τη θέση του Περιφερειάρχη και επιμένει «ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο».  

«Από το 2003 μέχρι σήμερα, άλλοτε ως διοίκηση άλλοτε ως αντιπολίτευση, αγωνιστήκαμε σκληρά ώστε να προσφέρουμε ουσιαστικό έργο στους πολίτες, να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, να αναδείξουμε ένα άλλο ήθος και ύφος διοίκησης μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είμαστε λοιπόν σε πείσμα των καιρών, σταθεροί στις θέσεις και αρχές μας, με συνέπεια έργων και λόγων, για να δώσουμε στην Αττική αυτό που της αξίζει αλλά και για να επιστρέψει η Αττική στην κανονικότητα», μας λέει ο Γιάννης Σγουρός, δίνοντας το πρώτο στίγμα της υποψηφιότητάς του.

Ο Γιάννης Σγουρός ήταν ο πρώτος Περιφερειάρχης Αττικής, μετά την κατάργηση των Νομαρχιών και όπως σχολιάζει ο μετασχηματισμός του θεσμού από το επίπεδο της αιρετής νομαρχίας σε αυτό της αιρετής περιφέρειας υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης. Ήταν «μια νίκη που δεν “έτυχε αλλά πέτυχε” αφού εργαστήκαμε πολύ σκληρά με την αείμνηστη Φώφη για να “μεγαλώσουμε” τον θεσμό στα μάτια των πολιτών και της κεντρικής διοίκησης και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα από το κεντρικό κράτος, αρκεί να μας εμπιστευθούν. Το όραμα αυτό τα τελευταία χρόνια δυστυχώς εγκαταλείφθηκε. Οι αρμοδιότητες που οι περιφέρειες θα έπαιρναν με τον Καλλικράτη πχ για τη λειτουργία του ΕΣΥ, ακυρώθηκαν. Υπό πρίσμα αυτό η υποψηφιότητά μου δεν συνιστά αντίδραση, αλλά δράση για να συνεχιστεί η αυτοδιοικητική προσπάθεια για ισχυρή περιφερειακή αυτοδιοίκηση όπως ακριβώς οραματιστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο που σκεφτόμαστε»

Κεντρικό σύνθημα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας του Γιάννη Σγουρού είναι το «Ψήφισε για τον τόπο σου, όχι για το κόμμα σου». Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αφήνει αιχμές για τις προηγούμενες διοικήσεις, ενώ σχολιάζει και την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά. «Η Αττική τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από ευκαιριακές υποψηφιότητες που προκρίθηκαν με ξεκάθαρα κομματικά κριτήρια, αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών. Για να γυρίσουμε σελίδα στην Αττική πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο που σκεφτόμαστε, συμμετέχουμε στα κοινά, στα κριτήρια που βάζουμε όταν ψηφίζουμε. Η “Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση” είναι η μόνη πραγματικά αυτοδιοικητική επιλογή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων πολιτών και μόνον αυτών», λέει ο Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός δηλώνει ότι είναι «αδύνατον οι πολίτες να δουν “άσπρη μέρα” από υποψηφίους που δηλώνουν ευθαρσώς “στρατιώτες των κομμάτων”». Μάλιστα, ως τέτοια υποψηφιότητα σχολιάζει και εκείνη του Νίκου Χαρδαλιά. «Ο κ. Χαρδαλιάς από μόνος του δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος κατόπιν εντολής άνωθεν ως πιστός στρατιώτης του κόμματος. Νομίζω ότι πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο ότι το συμφέρον του όποιου κόμματος δεν μπορεί να ταυτίζεται με το δικό τους και ότι είναι επομένως αδύνατον να δουν “άσπρη μέρα” από υποψηφίους που δηλώνουν ευθαρσώς “στρατιώτες των κομμάτων”, όπως ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως δεν είδαν “άσπρη μέρα” και από τον έτερο στρατιώτη του κόμματος τον κ. Πατούλη το καταστροφικό έργο του οποίου θέλει να συνεχίσει ο κ. Χαρδαλιάς. Το ζήτημα επομένως σε αυτές τις κάλπες δεν είναι “να αλλάξει ο Μανολιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς” αλλά η κάλπη να αναδείξει παρατάξεις με εχέγγυα ανεξαρτησίας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας όπως η παράταξή μας».

Ο Γιάννης Σγουρός έχει συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της παράταξής του πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικά κομματικά μετερίζια, έχοντας αγκαλιάσει υποψηφίους από όλα τα κόμματα. «Πάντα πίστευα ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι υπεράνω κομμάτων» μας λέει ο Γιάννης Σγουρός και συνεχίζει: «Για τον λόγο αυτό πολλούς μήνες πριν τις εκλογές, ανοίξαμε έναν ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με αυτοδιοικητικές δυνάμεις στην περιφέρεια και πετύχαμε, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της Περιφέρειας Αττικής ένα πραγματικά πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο με υποψηφίους που προέρχονται από όλα τα μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και από  ευρύτερες δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις. Όπως έχω πει δεν στηριζόμαστε σε κόμματα αλλά αγκαλιάζουμε υποψηφίους από όλα τα κόμματα».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός

10+1 δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα στην Αττική

Η παράταξη Σγουρού έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική, το οποίο περιλαμβάνει 11+1 δεσμεύσεις. «Ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο, ώστε η Αττική να γυρίσει επιτέλους σελίδα και ο πολίτης να δει ουσιαστική και απτή βελτίωση στην καθημερινότητά του». Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες, όμως, για τον Γιάννη Σγουρό;

«Εντάσσουμε δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινών για όλους τους πολίτες, όπως είναι η πάταξη της αισχροκέρδειας, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, το κυκλοφοριακό, η αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς εξακολουθούμε να είμαστε ανάμεσα στους ουραγούς στην ΕΕ, η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Όμως στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε και καθετοποιημένες σημειακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρονιζουσών προβλημάτων σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική, η δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών του Θριασίου Πεδίου σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», λέει ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» στην AV.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε πολλάκις πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, φονικές πυρκαγιές και αποκλεισμένους από τα χιόνια κεντρικούς δρόμους. Είναι ανοχύρωτη μπροστά στην απειλή της Κλιματικής Κρίσης η Αττική; Ο Γιάννης Σγουρός εκφράζει τη θέση ότι την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά τρωτή και ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και επισημαίνει ότι οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες. «Ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι δήμοι, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (κλιματική αλλαγή, χρόνιες παθογένειες όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση), όμως το χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι κατά την γνώμη μου κοινό: η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι δεν θα ησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο εάν το πλαίσιο λειτουργίας δεν γίνει πιο επιτελικό, επαγγελματικό και ευέλικτο και εάν δεν προτεραιοποιηθούν οι δράσεις πρόληψης έναντι όλων των άλλων δράσεων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Η κοινωνία δικαιολογημένα βράζει από την  ανικανότητα διαχείρισης των κρίσεων. Χρειαζόμαστε επιτέλους πρόληψη και συντονισμό για μια ανθεκτική Περιφέρεια, βασιζόμενοι στη συνεισφορά της επιστήμης».

Ανάμεσα στις άλλες προτεραιότητες και το ζήτημα του Τουρισμού. «Το ερώτημα είναι τι κάνει η χώρα για να μπορεί να υποδέχεται αξιοπρεπώς περισσότερους επισκέπτες και πώς μπορεί όχι και τόσο παραδοσιακοί προορισμοί και μορφές τουρισμού να αναδειχθούν εξίσου. Δικός μας στόχος είναι η Αττική συνολικά να καταστεί ελκυστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο, διότι διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικά στοιχεία, αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο που μπορεί να την αναδείξουν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς πόλους αλλά και ελκυστικούς τόπους διαβίωσης, αναψυχής και άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση είναι η διαχείριση της Αττικής ως Διεθνώς Αναγνωρίσιμου Τουριστικού και Πολιτιστικού Προορισμού».

«Οι επιτυχίες έρχονται μέσα από την ομαδική προσπάθεια»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και η ομάδα του έχουν περιοδεύσει τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε άκρη της Περιφέρειας Αττικής. Έχουν ακούσει τους πολίτες και τους προβληματισμούς τους. «Οι πολίτες παραπονούνται για την έλλειψη αποτελεσματικότητας που με τη σειρά της προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια και για την έλλειψη ειλικρίνειας και ανάληψης ευθύνης. Τους απαντώ ότι εάν εμπιστευθούν την παράταξή μας θα έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο που υπήρξε αποτελεσματικός στα 10 χρόνια που άσκησε διοίκηση και που έχει αποδείξει ότι δεν κρύβεται στα δύσκολα, αλλά είναι βέβαιο πως ό,τι κι αν συμβεί θα στέκεται μπροστά τους ενώπιος ενωπίω», τονίζει ο Γιάννης Σγουρός, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους πολίτες.

Όσο για την ομάδα του και τους ανθρώπους που στελεχώνουν την παράταξή του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής δηλώνει περήφανος. «Μεγαλώνοντας μέσα στον αθλητισμό έμαθα στη ζωή μου ότι κανείς δεν μπορεί να πετύχει από μόνος του, αλλά ότι οι επιτυχίες έρχονται μέσα από την ομαδική προσπάθεια. Θα’ λεγα λοιπόν ότι όποιος έχει γνώση του αντικειμένου και ταυτόχρονα ξέρει να φτιάχνει ισχυρές ομάδες συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Και μεις διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία αλλά έχουμε δημιουργήσει και μια πραγματικά πολύ καλή και δεμένη ομάδα που μπορεί να πάει ψηλά την Περιφέρεια».

Ο Γιάννης Σγουρός περιγράφει με δύο λέξεις την εικόνα που δίνει σήμερα η Αττική, αλλά και το «αύριο» της. «Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη μετριότητα για να περιγράψω το σήμερα και τη λέξη ελπίδα για το αύριο. Θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και να δώσουμε την ελπίδα για καλύτερες μέρες στους πολίτες της Αττικής. Ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο».

Γιάννης Σγουρός είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ