Πολιτικη & Οικονομια

Εικόνα διάλυσης στους Σπαρτιάτες μετά τις διαγραφές: Ο πόλεμος, η επόμενη μέρα και ο Κασιδιάρης

Στίγκας κατά βουλευτών και μπρα ντε φερ για την κρατική επιχορήγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόνος στα έδρανα της Βουλής ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας
Μόνος στα έδρανα της Βουλής ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φυλλορρούν οι Σπαρτιάτες μετά τις χθεσινές διαγραφές από τον «μοναχικό αρχηγό» Βασίλη Στίγκα

Υπό διάλυση βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, μετά τη διαγραφή των τριών βουλευτών Ιωάννη Κόντη, Ιωάννη Δημητροκάλη και Χάρη Χατζηβαρδά από τον Βασίλη Στίγκα και τον χαρακτηρισμό τους ως «καθοδηγούμενους από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα».

Η χθεσινή εικόνα του «μοναχικού αρχηγού» στα έδρανα της ολομέλειας ήταν πρωτόγνωρη προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς και αμηχανία στον ίδιο τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος εντωμεταξύ έχει προχωρήσει σε σειρά δηλώσεων κατά των ίδιων των βουλευτών του.

Όπως όλα δείχνουν, η εσωκομματική αντιπαράθεση δεν είναι πλέον πολιτική, αλλά οικονομική, με αντικείμενο την κρατική επιχορήγηση. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κ. Στίγκας φέρεται να παραδέχτηκε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο και μετέπειτα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών άτομα που δεν γνώριζε καλά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv7g7if33sc9)

Μετά τις καταγγελίες για μεθόδους greek mafia και δον Κορλεόνε από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, άγνωστο είναι τι θα γίνει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ο Ηλίας Κασιδιάρης θέλει να εκλεγεί στον δήμο Αθηναίων, και στον οποίο φαίνεται ότι πρόσκειται η πλειονότητα των βουλευτών των Σπαρτιατών.

Κατηγορεί τους 11 βουλευτές για αντιποίηση της σφραγίδας και της επωνυμίας του κόμματος

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο κ. Στίγκας επιχειρεί να κρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, καταγγέλλοντας ότι οι 11 βουλευτές του –στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν εναντίον του– αντιποιήθηκαν τον τίτλο και τη σφραγίδα του κόμματος Σπαρτιάτες.

Παράλληλα, ο αρχηγός των Σπαρτιατών αναφέρει ότι «η εμφάνιση των ονομάτων των έντεκα βουλευτών στο τέλος της ανακοίνωσης αυτής είναι τελείως αυθαίρετη και υφίσταται βάσιμη αμφιβολία για την πραγματική βούληση των βουλευτών αυτών».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του κόμματος σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Από τον επίσημο λογαριασμό του κόμματος ”ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” στο γραφείο της Βουλής και το μοναδικό επίσημο ηλεκτρονικό λογαριασμό (email) που διατηρεί το Γραφείο Τύπου του κόμματος στη Βουλή, γίνεται η ακόλουθη ανακοίνωση:

»Χθες την 31η Αυγούστου 2023 και λίγο μετά την αγόρευση του προέδρου του κόμματος ”ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, Βασίλειου Στίγκα στη Βουλή, εμφανίστηκε μέσω ενός ψευδεπίγραφου λογαριασμού με το όνομα ”ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, ανακοίνωση που φέρεται να κάνουν έντεκα βουλευτές του κόμματος, η οποία κατ' ουσίαν αντιποιείται τη σφραγίδα και την επωνυμία του, αφού ουδέποτε δημοσιεύτηκε από το επίσημο email του τέτοια ανακοίνωση.

»Είναι φανερό ότι κάποιο ή κάποια άγνωστα στο κόμμα άτομα αντιποιήθηκαν την επωνυμία του κόμματος, και εξέδωσαν ανακοίνωση από άγνωστο σε εμάς email που ονομάτισαν ”ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους χιλιάδες οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματός μας.

»Ανεξαρτήτως του προσβλητικού περιεχόμενου της ανακοίνωσης αυτής για το κόμμα μας και της αντιποίησης της ταυτότητός του και του προγράμματός του, η εμφάνιση των ονομάτων των έντεκα βουλευτών στο τέλος της ανακοίνωσης αυτής, είναι τελείως αυθαίρετη και ως εκ τούτου υφίσταται βάσιμη αμφιβολία για την πραγματική βούληση των βουλευτών αυτών».

«Πήγαιναν στις φυλακές και έπαιρναν οδηγίες από τον Κασιδιάρη»

«Δεν είναι 11 οι αντάρτες, είναι πολύ λιγότεροι, έχω αποδείξεις, είναι η δεύτερη φορά που το κάνουν, ο ένας από αυτούς χτες ήταν εκτός Αθηνών. Υπήρχε προσυνεννόηση με εξωθεσμικούς κύκλους εξαρχής για να με ανατρέψουν ή να πουν ότι ο Στίγκας θα αρκεστεί στην βουλευτική του αποζημίωση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών.

Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί τον Ηλία Κασιδιάρη όταν αναφέρεται σε εξωθεσμικούς κύκλους, είπε ότι προς το παρόν δεν θέλει να πει κάτι άλλο, αλλά όλα γίνονται για τα λεφτά.

Σε άλλη του συνέντευξη, στο Action24, ο κ. Στίγκας δήλωσε ότι οι βουλευτές επισκέπτονταν τις φυλακές στον Δομοκό για να πάρουν οδηγίες από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Tόνισε ότι σημεία τριβής ήταν η κρατική επιχορήγηση και η δράση του Ιωάννη Κοντή, ενός από τους διαγραφθέντες βουλευτές: «Η πρώτη κουβέντα που κάναμε όταν ήρθαμε στη Βουλή ήταν ότι η κρατική επιχορήγηση, τα οποία είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών, θα απευθύνεται σε αναξιοπαθούντες. Αυτό ήταν σημείο τριβής αλλά πάντα η απάντηση ήταν “να πάρουμε την επιχορήγηση και θα δούμε”».

Η επιστολή των 11 «Σπαρτιατών»

«Όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος. Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι», είχαν τονίσει στη χθεσινή δήλωσή τους οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών.

Και σημείωσαν: «Οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών, προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000 ψηφοφόρους μας που είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε. Γιατί φοβάται το συνέδριο του κόμματος και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ο Στίγκας; Γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί εξωθεσμικά και παράνομα, παραβιάζοντας το καταστατικό, μη στελεχώνοντας όργανα άσκησης ελέγχου του και παρακωλύοντας το άνοιγμα του κόμματος στη βάση που το έφερε στη Βουλή».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία, με περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις μας σε όλη την επικράτεια για μία ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη βουλή και σε όλη την Ελλάδα».

Τη δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές: Ιωάννης Δημητροκάλης, Ιωάννης Κόντης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Κωνσταντίνος Φλώρος, Γεώργιος Μανούσος, Πέτρος Δημητριάδης, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Γεώργιος Ασπιώτης, Αλέξανδρος Ζερβέας, Μιχάλης Γαυγιωτάκης

Τι μπορεί να συμβεί με την κοινοβουλευτική ομάδα

Σημειώνεται ότι οι «αποστάτες» βουλευτές των Σπαρτιατών μπορούν κάλλιστα να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς τον αρχηγό τους. Παράλληλα, αν ένα κόμμα έχει κατεβάσει συνδυασμούς στα δύο τρίτα των εκλογικών περιφερειών, μπορεί να έχει κοινοβουλευτική ομάδα ακόμα και με πέντε βουλευτές.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι για να πάρει την επιχορήγηση ο κ. Στίγκας θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική ομάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η νέα ομάδα που θα προκύψει θα πρέπει να βρει ένα όνομα δεδομένου ότι στον Άρειο Πάγο το όνομα και τα σύμβολα των Σπαρτιατών έχουν καταχωρηθεί από τον πρόεδρό του, Βασίλη Στίγκα.

Και όπως τόνισε, η νέα ομάδα από βουλευτές που θα αποχωρήσουν θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 10 άτομα προκειμένου να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να δικαιωθεί της κρατικής επιχορήγησης. Διαφορετικά θα ενταχθούν οι βουλευτές αυτοί στους ανεξάρτητους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv7g3z5wm2yh)

Σχολιάζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση είπε ότι «είναι μία αναταραχή του κοινοβουλευτικού βίου όταν ένας αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας καταγγέλλει τους βουλευτές του για πρακτικές greek mafia. Θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος και να επιληφθεί ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να εφαρμοστεί ο κανονισμός της και αν διαπιστωθούν παραβιάσεις της κοινοβουλευτικής τάξης να επιβληθούν και ποινές».

Αναφορικά με το εάν μπορεί η Δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως να παρέμβει, απάντησε θετικά λέγοντας όμως ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της κάποια στοιχεία.

Όσον αφορά στο τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που ο αρχηγός του κόμματος δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, απάντησε ότι το κόμμα δεν διαλύεται.

«Το κόμμα παραμένει συγκροτημένο, απλώς οι εκπρόσωποί του στο Κοινοβούλιο, αρχηγός τους στο Κοινοβούλιο δεν είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας, άρα δεν έχει τα προνόμια, το χρόνο ομιλίας, το να ορίζει σε διάφορες επιτροπές μέλη. Χάνει τα προνόμια μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Όλοι οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί παραμένουν στο Κοινοβούλιο και εντάσσονται στην ομάδα των ανεξαρτήτων. Ο καθένας μετά εκεί ακολουθεί την πορεία του» σημείωσε σχετικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY