- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Εμείς» ως αντιπολίτευση
Το «Κίνημα της πετσέτας» κατά βάθος έχει αίτημα την ευσυνειδησία και την αξιοπρέπεια. Μένει να δούμε αν θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας.
Το «Κίνημα της πετσέτας», η διαφθορά των υπηρεσιών του κράτους και οι εφεδρείες της νέας κοινωνίας
Το «Κίνημα της πετσέτας» ανέδειξε το μέγεθος διαφθοράς των υπηρεσιών του κράτους. Είτε πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους με συστηματική παράβαση καθήκοντος, είτε για δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους που κάνουν τα στραβά μάτια σε παρανομίες διά γυμνού και google map οφθαλμού. Το κίνημα καλά κρατεί και εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα ακόμη κι αν καίει και τα χλωρά (αν και πρόκειται για μειοψηφία τελικά). Το αριθμητικό εύρος των καλοκαιρινών επιχειρήσεων που λειτουργούν παρανόμως κάτω από τη μύτη του κράτους –αν όχι με τις ευλογίες του– είναι ακόμη ένας λόγος ο Έλληνας πολίτης να μην εμπιστεύεται την ελληνική πολιτεία. Και απολύτως δικαιολογημένα. Το όνειρο μιας αμερόληπτης, ορθολογικής κεντρικής διοίκησης που ενδιαφέρεται για το γενικό συμφέρον φαίνεται άπιαστο.
Αυτό που είχαμε προβλέψει μετά τις τελευταίες εκλογές επιβεβαιώνεται. Οι Έλληνες πολίτες και μια μερίδα του ελληνικού Τύπου επωμίζονται τις αρμοδιότητες της αντιπολίτευσης. Η ικανότητα των πολιτών να ενώνονται εθελοντικά προς υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος δεν είχε μέχρι πρότινος ελληνική υπογραφή. Στο βιβλίο των Χένρικ Μπέργκρεν και Λαρς Τρέγκορντ με τίτλο «Είναι ο Σουηδός άνθρωπος;» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) έχει πολλά παραδείγματα πρωτοβουλιών της σουηδικής κοινότητας εκτός βουλής. Οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τύχαιναν του γνωστού καπελώματος από κόμματα, συνδικαλιστές, σωματεία και εργατοπατέρες. Μια αντιπολίτευση εκτός βουλής έχει μεγαλύτερη δυναμική και ασκεί ουσιαστικότερη πίεση στην κυβέρνηση. Από την άλλη, δεν αποτελεί ακόμη ισχυρό όπλο απέναντι στην πλειοψηφική κυβερνητική παντοδυναμία που σπεύδει να διορθώνει κατόπιν εορτής και έντονης πίεσης. Διαθέτει, ωστόσο, κάτι ισχυρότερο που θα αφήσει το αποτύπωμά του και εντός βουλής τα επόμενα χρόνια. Μας προϊδεάζει για τις εφεδρείες της νέας κοινωνίας.
Το «Κίνημα της πετσέτας» κατά βάθος έχει αίτημα την ευσυνειδησία και την αξιοπρέπεια. Μένει να δούμε αν θα ξεφουσκώσει με τα πρωτοβρόχια και την επιστροφή στη χειμερινή μας ρουτίνα ή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας. Τομείς συνυφασμένους με την ασφάλεια μας, την υγεία, και την παιδεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.