- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι θα ισχύσει με τις επιχειρήσεις εν μέσω καύσωνα
Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Καύσωνας «Κλέων»: Τι θα ισχύσει με τις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες - Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.
Όπως τόνισε, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως εργαλείο μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ό,τι η προαναγγελία των υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς η καταγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα αποτυπώνεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, «άρα, θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους» και δεν θα χρειάζονται διορθώσεις εκ των υστέρων, σε περίπτωση τροποποίησης του προγράμματος εργασίας.
Για τις αυξήσεις στους μισθούς, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά σε νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μήλος, που υπέγραψαν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουρισμό. «Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, που έχουν υπογράψει, έχει υπερβολικά αυξημένους μισθούς από ό,τι ίσχυαν έως τώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό είναι, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργαζομένων και η ανάγκη αυτή οδηγεί σε καλύτερους μισθούς. «Το ίδιο θα συμβεί, λοιπόν, συνολικά στην οικονομία μας, εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να προσελκύουμε επενδύσεις και να ανοίγουμε νέες δουλειές. Εάν εμπιστευτούμε την οικονομία και τους νόμους της, όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ζήτημα κρατικής παρέμβασης. Δουλειά της κρατικής παρέμβασης είναι να κάνει πιο ευνοϊκό το επιχειρηματικό περιβάλλον, να φέρει, δηλαδή, περισσότερους επενδυτές» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τι θα ισχύσει στις επιχειρήσεις εν μέσω του καύσωνα
Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, υπό συνθήκες καύσωνα, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι το υπουργείο Εργασίας κινήθηκε άμεσα, συγκαλώντας τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, σύσκεψη με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ, την ίδια μέρα, εκδόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και εγκύκλιος. Παράλληλα, χθες, 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, σήμερα, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει υποχρεωτική νομική ισχύ προς όλες τις επιχειρήσεις. «Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν την οδηγία του υπουργείου Εργασίας» αποσαφήνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, λόγω καύσωνα. «Το να απαγορεύσεις τις εξωτερικές εργασίες στον ήλιο, ναι. Αυτό είναι υποχρεωτικό. Όμως, το να κλείσει μία επιχείρηση που έχει κλιματισμό, δεν υπάρχει λόγος. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Αν κάποιος εργάζεται μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο, είναι ασφαλής. Η κύρια μέριμνά μας τώρα είναι για τους ανθρώπους που δουλεύουν έξω στον ήλιο. Εκεί που το φαινόμενο είναι σε πολύ μεγάλη ένταση, δεν επιτρέπονται καθόλου εξωτερικές εργασίες. Προτρέπουμε όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν, να βάλουν τους εργαζομένους τους σε τηλεργασία» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.