- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16
Πρώτο βήμα για ιδιωτικά πανεπιστήμια στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης
Άρθρο 16: Ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Τι είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας -διακηρυγμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον όρο αυστηρών κριτηρίων αδειοδότησης και ελέγχου- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η ΝΔ την προηγούμενη τετραετία σε ζητήματα Παιδείας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει μη κρατικά ΑΕΙ μέσω διακρατικών συμφωνιών που προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος, ενώ κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ των 32 βουλευτών, να συμβάλλουν στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Και εύχομαι ειλικρινά -γιατί εμείς που είμαστε παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Παράθυρο» από Ανδρουλάκη για ριζική μεταρρύθμιση στην Παιδεία
Εν μέσω υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε οτι προτεραιότητα του κόμματός του είναι μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας».
«Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ειδικά για το άρθρο 16, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα». «Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» συμπλήρωσε θέτοντας ως βασικούς πυλώνες την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες.
«Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Της τοποθέτησης του κ. Ανδρουλάκη, προηγήθηκε η ομιλία του επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη που του ζήτησε να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Θετικός στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ ο Νατσιός
Από τη θέση της έβδομης κοινοβουλευτικής δύναμης, με 10 βουλευτές, ο πρόεδρος του «Νίκη» εμφανίστηκε θετικός στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την προϋπόθεση ότι «θα προάγουν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική έρευνα και τον ελληνικό πολιτισμό στον νέο άχρωμο παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε».
Ο Δημήτρης Νατσιός, αφού ανέπτυξε τις θέσεις του εναντίον των γάμων ομοφυλόφιλων και κατά των αμβλώσεων, κάλεσε την κυβέρνηση σε διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν θα καταργήσει το άρθρο 59 για τον θρησκευτικό όρκο των Βουλευτών, το άρθρο 16 ώστε να πάψει να αποτελεί αποστολή της Παιδείας η καλλιέργεια εθνικής θρησκευτικής συνείδησης και αν θα αναθεωρήσει το άρθρο 3 «για να γίνει το κράτος ουδετερόθρησκο όπως στη Γαλλία όπου ελλείψει Χριστιανισμού κυριαρχεί το ριζοσπαστικό ακραίο Ισλάμ;».
Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 τάχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι εφόσον τεθεί θέμα συνταγματικής μεταρρύθμισης, η Πλεύση Ελευθερίας θα φέρει ως πρόταση την κατάργηση των άρθρων που προβλέπουν την βουλευτική ασυλία, την υπουργική ασυλία (νόμο περί ευθύνης υπουργών) και τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.
Η διαδικασία της αναθεώρησης
Υπενθυμίζεται ότι για να ολοκληρωθεί μια συνταγματική αναθεώρηση χρειάζονται δύο βουλευτικές περίοδοι. Το πρώτο στάδιο είναι της προτείνουσας Βουλής και το δεύτερο στάδιο, αφού μεσολαβήσουν εκλογές και νέα σύνθεση κοινοβουλίου, είναι αυτό της αναθεωρητικής Βουλής. Στις δύο βουλευτικές περιόδους απαιτείται στην μεν πρώτη ενισχυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτές, και στη δεύτερη απόλυτη πλειοψηφία – 151 βουλευτές.
Συνεπώς για να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αν στην παρούσα πρώτη Βουλή υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές τότε, στην επόμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο θα χρειάζεται 151 ψήφους. Αντιστρόφως, αν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 ταχθεί μόνο η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, τότε στην αναθεωρητική Βουλή θα χρειαστεί ευρεία συναίνεση 180 βουλευτών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ
«Με τίμησε με την προστασία του σε πολύ δύσκολες στιγμές» - Η συλλυπητήρια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μείωση 3,3% των τιμών εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Νοέμβριο
Δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα – Ασφαλή τα πληρώματα, περιορισμένες ζημιές
Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στο Μαξίμου στο μπλόκο της Νίκαιας
Ρήξη στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μετά την απόφαση Καρυστιανού για δημιουργία πολιτικού φορέα
Μήνυμα για τήρηση της νομιμότητας και συνέχιση συζητήσεων χωρίς αποκλεισμούς
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup
Τηλεοπτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ και στον αγροτοσυνδικαλιστή των Μαλγάρων
Ο υπουργός Υγείας έκανε ανάρτηση με αφορμή την αποχώρηση της Μαρίας Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών
Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών
«Αυτό που συνέβη ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία»
Αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς τα υπόλοιπα μέλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.