- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δεν επιτρέπεται η διαφωνία
Ο εμπρησμός οποιασδήποτε εφημερίδας, στρέφεται μονάχα εναντίον όλων μας.
«Στην αρχή όντως δεχόμουν λεκτικές επιθέσεις για την αρθρογραφία μου. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν υπερασπιζόμουν καμία κυβέρνηση. Αλλά, βλέπεις, στη χώρα μας η τρίτη φωνή απαγορεύεται. Ή εμείς ή οι προδότες. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο. Τότε, όλη αυτή η επίθεση εναντίον μου συνέβαινε στην αρχή της κρίσης, όταν επικρατούσε μια άρνηση της πραγματικότητας. Ηρέμησαν όλοι αυτοί που τα έλεγαν. Νομίζω ότι ωριμάζουμε σιγά σιγά. Μετά το “ποιος φταίει, να πληρώσει”, πολύς κόσμος λέει, να προχωρήσουμε, κάτι πρέπει να γίνει πια».
Αυτές τις κουβέντες μου έλεγε πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Φώτης Γεωργελές, στο εστιατόριο «Κεντρικόν», στο πλαίσιο συνέντευξης η οποία δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη στήλη «Γεύμα με την Κ». Τώρα, μετά την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας που διευθύνει, της Athens Voice, από την οργάνωση «Αναρχική ομάδα αντικαπιταλιστικής δράσης», διαβάζω αυτές τις αράδες με μια βαθιά στενοχώρια. Η μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Athens Voice μοιάζει να επιβεβαιώνει και ταυτόχρονα να διαψεύδει τα λόγια του διευθυντή της – και στις δύο περιπτώσεις, με δυσάρεστο τρόπο.
Από τη μία, επιβεβαιώνει αυτό που έλεγε, πως «στη χώρα μας η τρίτη φωνή απαγορεύεται. Ή εμείς ή οι προδότες. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο». Αυτό μπορεί να διαβαστεί και ως εξής: Δεν επιτρέπεται η διαφωνία. Η αντίθετη γνώμη δεν πρέπει να ακούγεται, δεν πρέπει να γράφεται, πρέπει να καίγεται, να γίνεται στάχτη.
Από την άλλη, μετά την επίθεση αυτή, διαψεύδεται το εξής: «Ολη αυτή η επίθεση εναντίον μου συνέβαινε στην αρχή της κρίσης, όταν επικρατούσε μια άρνηση της πραγματικότητας. Ηρέμησαν όλοι αυτοί που τα έλεγαν. Νομίζω ότι ωριμάζουμε σιγά σιγά. Μετά το “ποιος φταίει, να πληρώσει”, πολύς κόσμος λέει, να προχωρήσουμε, κάτι πρέπει να γίνει πια». Θα μου πείτε: Εξισώνεις μια οργάνωση που καίει γραφεία εφημερίδων με όλη την κοινή γνώμη; Οχι, βέβαια. Ωστόσο, δείτε με πόση ησυχία, αν όχι με απάθεια, πέρασε το εξοργιστικό αυτό γεγονός ως είδηση...
«Κάνουμε σενάρια μόνοι μας», μου έλεγε ο κ. Γεωργελές στο «Κεντρικόν» αναφερόμενος στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων την εποχή της κρίσης. «Κάνουμε μόνοι μας κόλπα στη μάχη της επικοινωνίας, αγνοώντας την πραγματικότητα που είναι πολύ σκληρή και είναι εναντίον μας εν τέλει». Ισως αυτό να είναι το πιο ακριβές: η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και είναι εναντίον μας. Ο εμπρησμός οποιασδήποτε εφημερίδας, οποιασδήποτε όμως, στρέφεται μονάχα εναντίον όλων μας.
*Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Καλές οι ψεκασμένες θεωρίες, καλύτερες οι ελπίδες για μια αγνώστου προελεύσεως αλλαγή, ισχυρός και πάλι ο αντισυστημισμός, αλλά πρέπει αυτή χώρα και να κυβερνηθεί
Το μόνο θετικό από αυτή την ιστορία είναι ότι, έτσι στριμωγμένη όπως βρίσκεται η Ευρώπη, είναι υποχρεωμένη να πάρει πρωτοβουλίες
Η ηθική νομιμοποίηση δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο η διεθνής πολιτική σκηνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.