- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι αλλάζει στη Βουλή σε σχέση με την αναμέτρηση του Μαΐου
Ποιοι έχασαν την έδρα τους
Εκλογές 2023 - Αποτελέσματα: Τι αλλάζει στη Βουλή σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου
Ανακατατάξεις ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Βουλή έφεραν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου και μερικές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν ο ΣΥΡΖΑ, που θα δει πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε απώλειες και σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, καθώς το ποσοστό του συρρικνώθηκε ακόμα περισσσότερο.
Απώλειες στους τομείς της Αθήνας είχε η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο κέρδισε αρκετές έδρες από την περιφέρεια χάρη και στο μπόνους εδρών που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εκλογές 2023: Οι αλλαγές από τον Μάιο
Σε σχέση με τον Μάιο, στη Νέα Δημοκρατία έχασε την έδρα της η Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθηνών και οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Αρια Αγάτσα από τον Β1 Βόρειο τομέα, καθώς και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Β2 Δυτικό τομέα. Εκτός μένει και η Μαρία Συρεγγέλα, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κρατήσει αυτή την έδρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Βενιέρη Βελόπουλο στην Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Νότιο Τομέα μένουν εκτός οι Γαϊτάνης και Γκελεστάθη και από την Α’ Ανατολικής Αττικής οι Βάσω Κόλλια και Αικατερίνη Κατσανδρή
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν περαιτέρω απώλειες, μετά τη μεγάλη πτώση της 21η Μαϊου. Πιο συγκεκριμένα, η Πόπη Τσαπανίδου έχασε την θέση από το Επικρατείας, ενώ εκτός Βουλής μένουν μεταξύ άλλων οι Νίκος Βούτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννης Δραγασάκης, Ιωάννης Μουζάλας, Ιωάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης.
Εκτός είναι και η Ρένα Δούρου, αλλά είναι πιθανό την έδρα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στον Δυτικό τομέα Αθηνών, να μην την κρατήσει.
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς εκπροσώπηση σε Δωδεκάνησα (Καραγιάννη Χρύσα), Καβάλα (Ελευθεριάδου), Καρδίτσα (Μιχαλάκης), Κυκλάδες (Συρμαλένιος), Λέσβο (Μπουρνούς), Πιερία (Γκούνας).
Εκτός, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου έμειναν και οι Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Βαρδάκης, Αμανατίδης, Αυγέρη, Στέφος και Καρυπίδης.
Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε το ποσοστό των πρώτων εκλογών, κι έτσι οι αλλαγές είναι μικρές. Από αυτούς που δεν επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα του Μαΐου, είναι ο Αθ. Γλαβίνας που χάνει την μοναδική έδρα του κόμματος στην Β’ Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ χάνει την μονοεδρική που είχε σε Καρδίτσα (Παπαγεωργίου), Κορινθία (Ταγαρά), Μεσσηνία (Αδαμόπουλος), Σέρρες (Τζελέπης), Τρίκαλα (Οικονόμου) και Φθιώτιδα (Τσώνης)
Το ΚΚΕ πέρα από μία έδρα από την Δυτική Αθήνα (Γεώργιος Πέρρος), έχασε την έδρα στα Ιωάννινα (Νικόλαος Εξαρχος), Κοζάνη (Κουζιάκη Τίνα), Μεσσηνία (Νικόλαος Κουτρουμάνος), Τρικάλων (Αχιλλέας Κανταρτζής), Χανίων (Αλ. Μαρινάκης), ενώ χάνει και την έδρα που είχε ο Δ. Κουτσούμπας στην Φθιώτιδα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία από τις άλλες δύο περιφέρειες που είχε θέσει υποψηφιότητα (της Α’ Θεσσαλονίκης ή του Βόρειου Τομέα Αθηνών).
Τέλος, στην πλευρά της Ελληνικής Λύσης, χάθηκε η έδρα στην Αχαΐα (Ιωάννης Λαϊνιώτης), την Εύβοια (Βασίλειος Αρμόνης), μία από τις δύο έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης (Χαράλαμπος Παναγιωτίδης) και την έδρα της Λάρισας που είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.