Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 4 - 10 Μαΐου 2023

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 871
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα © EPA/ Neil Hall

Τα νέα της εβδομάδας 4 - 10 Μαΐου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

1.700.000 άτομα παρακολούθησαν την προεκλογική συγκέντρωση του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στον Κήπο του Εθνικού Αεροδρομίου Ατατούρκ.

2,6% προβάδισμα διατηρεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας. Από εδώ και πέρα φυσικά, δημοσκοπήσεις γιοκ.

47,6% είναι το ποσοστό του Κιλιντσντάρογλου, 45% του Ερντογάν, 5,1% του Μουχαρέμ Ιντζέ και 2,4% του Σινάν Ογκάν. Ουδείς στην Τουρκία αμφισβητεί την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων.


6,6 μονάδες είναι η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco. Η διαφορά διευρύνθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα κατά 0,4%.


10% λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν από το 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ασφαλίζουν για φυσικές καταστροφές, εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ, σύμφωνα με τις συμπληρωματικές παροχές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σωστό μέτρο, λάθος timing. Φέρνει στο μυαλό φράσεις όπως: «Πρόεδρε, βάλε άλλο ένα 10%. Ο ψηφοφόρος είναι λεβέντης».

150 ευρώ κατ’ έτος θα δίνει το κράτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται, σύμφωνα με την ίδια εξαγγελία. Θα μπορεί να τα δαπανά σε πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Ο πολιτισμός –θυμίζω– είναι μια ευρεία έννοια…

20 ευρώ επιπλέον θα λαμβάνουν ως επίδομα τέκνου οι δημόσιοι υπαληλλοι. Δηλαδή 70 ευρώ μηνιαίως.

120 από 70 όσοι έχουν δύο παιδιά. 170 από 120 για τρία παιδιά και 220 από 170 για τέσσερα παιδιά. Εύγε. Και λίγα είναι.


58% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov για την εκπομπή «Panorama» του BBC τάχθηκε υπέρ της μοναρχίας.

32% ήταν το ποσοστό στην κατηγορία των νέων 18-24 ετών. Θα είναι ο Κάρολος ο τελευταίος συνταγματικός μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας;

2,23 κιλά ζυγίζει το στέμμα που φόρεσε ο βασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος.

3 με 5 δισεκατομμύρια εκτιμά την αξία του η βρετανική εφημερίδα Express. Υποθέτω ότι φαντάζεστε με πόσα σχολικά γεύματα ισοδυναμεί.

2.200 διαμάντια βρίσκονται στο στέμμα που φόρεσε η βασίλισσα Καμίλα. Το είχε φορέσει η βασίλισσα Μαίρη στην τελετή στέψης του συζύγου της. Επειδή της φάνηκε «τσουρούτικο» στην αρχική του μορφή, αποφασίστηκε να προστεθούν επιπλέον διαμάντια Cullinan από τη συλλογή κοσμημάτων της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.


990 εκατ. δολάρια στις πρώτες τέσσερις ημέρες κατέθεσαν οι Aμερικανοί στην υπηρεσία λογαριασμού ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης που λάνσαρε η Apple συνεργαζόμενη με την Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

240.000 σχετικοί λογαριασμοί ανοίχτηκαν μόνο την πρώτη ημέρα.

4,15% είναι το επιτόκιο που προσφέρει η Apple και η διαδικασία για το άνοιγμα του λογαριασμού δεν περιλαμβάνει την τεράστια γραφειοκρατία που απαντάται στις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες ήδη βιώνουν επιδημία λουκέτων στις ΗΠΑ.

0,02% είναι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των νέων καταθέσεων σε τράπεζες στην Ελλάδα τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Ευτυχώς για τα εγχώρια ιδρύματα, η υπηρεσία της Apple δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ελλάδα.


9 φορές είχε αναβληθεί η δίκη που είχε υποβάλει ο Παναγιώτης Δημητράς εναντίον του διευθυντή της Athens Review of Books Μανώλη Βασιλάκη, στις 26 Φεβρουαρίου 2018. Δικάστηκε τελικά τη Δευτέρα και ο κος Δημητράς έχασε. «Δικεοσίνη παντού» αλλά λίγο καθυστερημένα.

200+ δικογραφίες σχηματίστηκαν τα τελευταία χρόνια ύστερα από μηνύσεις του κ. Δημητρά. Μιλάμε για κάτι σαν τον πρώτο σκόρερ των ελληνικών δικαστηρίων. Αναμφίβολα ο GOAT μηνυτής.


3ωρη στάση εργασίας είχε κηρύξει η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη, προκειμένου να εμποδίσει τις «αντιπαιδαγωγικές», όπως υποστηρίζει, εξετάσεις τύπου P.I.S.A.

6.000 μαθητές συμμετέχουν σε ανώνυμη βάση, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ η οποία υποστηρίζει ότι οδηγεί σε έναν ακραίο και αφόρητο ανταγωνισμό και ενισχύει τη στείρα αποστήθιση. Σε αντίθεση, ας πούμε, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις όπου η κριτική σκέψη ανθεί και ο ανταγωνισμός είναι απλώς μια ευγενής άμιλλα αφού σύντομα θα υπάρξει πρόοδος και θα μπαίνουν όλοι «αβέρτα” στα πανεπιστήμια, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η κυρία Θεανώ Φωτίου.


99 εκλογικά κέντρα θα στηθούν τελικά για τους λιγοστούς Έλληνες του εξωτερικού που αποφάσισαν να παραβλέψουν τα εμπόδια που έβαλαν τα πολιτικά κόμματα και έκαναν τη σχετική αίτηση.

35 χώρες θα φιλοξενήσουν εκλογικά κέντρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκείνο του Βίλνιους στη Λιθουανία όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Βίλνιους, Ταλίν, Κιέβου, Ρίγας, αλλά και Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσίσκ.


13,5 δισ. ευρώ ήταν η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο α’ τρίμηνο του 2023, αυξημένες κατά 17,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

19,0% μείωση κατέγραψε στο ίδιο διάστημα το εμπορικό έλλειμμα, καθώς υποχωρούν οι τιμές της ενέργειας από τις οποίες προήλθε η περσινή αύξηση.


68% των αγοραστών καινούργιων αυτοκινήτων δεν αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν ποια συστήματα διαθέτει το όχημα που μόλις απέκτησαν, ούτε φυσικά το πώς λειτουργούν, σύμφωνα με έρευνα της Hundai.


4 μέλη της Χρυσής Αυγής ταυτοποιήθηκαν για την εισβολή σε έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία. Προφανώς αναζητούνται από την αστυνομία, όπως και η αξιοπρέπεια όσων δικαιωματιστών-αριστερών υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Κασιδιάρη να κατέβει με δικό του κόμμα στις εκλογές.


Verba Volant

Όθων Ηλιόπουλος
«Όχι, κατά την άποψή μου»
.
Η απάντηση από μόνη της δεν λέει πολλά αλλά δόθηκε στη δημοσιογραφική ερώτηση για το αν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, πανεπιστημιακή αστυνομία και βάση του 10. Ο επιστήμων μπορεί να εργάζεται ως αναπληρωτής στο ιδιωτικό Harvard, με την αστυνομία να το φρουρεί και τις αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής, αλλά για την Ελλάδα δεν θέλει τέτοιες «αμερικανιές» (σ.σ. φονιάδες των λαών). Εδώ δεν δίστασε να ενταχθεί στο κόμμα του οποίου ο βασικός ινστρούκτορας έγραφε στην ιδιόκτητη κομματική εφημερίδα «γαμώ τα Harvard σας», σε μια απάντηση που τον εκθέτει θα κωλώσει;

Ιωάννα Καποδίστρια
«Τα ποσοστά πνευματικής ιδιοκτησίας του Εθνικού μας Ύμνου τα πήρε μια εταιρεία στο Λονδίνο!!!. Μασόνοι, ερπετά!!! Πούτιν χτύπα τους».
Η δήλωση της υποψηφίας με την Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) και το βαρύ επώνυμο σοκάρει τους συνέλληνες, καθώς είναι άγνωστο το σε τι χρησιμεύει σε σοβαρούς μασόνους μια τέτοια αγορά. Αναρωτιέστε πού το έμαθε; Πιθανόν να αναφέρονταν ως προφητεία σε κάποια ανέκδοτη επιστολή.

Χαράλαμπος Τσακωνίδης
«Εκείνη τη στιγμή δε γινόταν καμία λειτουργία της εκκλησίας και υπήρχαν άνθρωποι εθελοντές που έκαναν εργασίες. Πρόκειται για παρανόηση».
Αυτή ήταν η υπερασπιστική γραμμή του «ανθρώπου του Θεού» που κατηγορείται ότι έκανε εξορκισμούς ακόμη και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Τώρα εξηγούνται όλα. Η κυρία που σπαρταρούσε σαν ψάρι με το άγγιγμα του Τσακωνίδη και στο άκουσμα των greeklish του, δεν ήταν κυρία. Ήταν ο ατζαμής ηλεκτρολόγος που έβαζε πρίζες και έπαθε ηλεκτροπληξία. Μάλιστα.

Αλέξης Τσίπρας
«Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. Διότι 5 στους 7 ερωτηθέντες δεν απαντούν. Ξέρετε γιατί δεν απαντούν; Γιατί είμαστε στην εποχή του Predator και ο κόσμος φοβάται να πει ότι δεν ψηφίζει Μητσοτάκη την ώρα που η κλήση του καταγράφεται».
Πρόεδρε, με βάση αυτό που είπατε και δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ήδη πέριξ του 25% στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όταν «απαντήσουν» όλοι στην κάλπη το ποσοστό σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%. Εκλογικός θρίαμβος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ