Πολιτικη & Οικονομια

Μήνυμα νίκης από Μητσοτάκη, Σαμαρά και Καραμανλή στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο

Οι ομιλίες τους με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Live η εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης
© EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκλογές 2023 - Ημέρα της Ευρώπης: Μήνυμα νίκης από Μητσοτάκη, Σαμαρά και Καραμανλή στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά επίσης και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης αλλά και την επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κάνοντας επίθεση στην Ευρωπαική Ένωση και τονίζοντας  πως «η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματικό άλλων».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. «Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με καθαρή εντολή και ορίζοντα 4ετίας. Τη σταθερότητα αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί δεκαετίες. Η ΝΔ θα επιτύχει τη νίκη. Έχει επιδείξει σοβαρό έργο στην οικονομία, το μεταναστευτικό, το ψηφιακό κράτος, τις ένοπλες δυνάμεις. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και παιδείας και στην απονομή της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το κλειδί της δύναμης της παράταξης είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες όπως με σαφήνεια προσδιόρισε ο ιδρυτής της στην ιστορική της διαδρομή: σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας, πάντα δίπλα στους λιγότερο ευνοημένους και άγρυπνη για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Καλή δύναμη σε όλους».

Σαμαράς: Η ευρωπαϊκή οικογένεια διασφαλίστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα

Δύο πρώην πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με βαρείς συμβολισμούς και για την παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο ευρωπαίκό ιδεώδες αλλά και με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν μιλάω ως ευρωσκεπτικιστής, αλλά ως ευρωφιλόδοξος» σημείωσε. Στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «πολύ σωστή απόφαση» της κυβέρνησης Μητστάκη για επέκταση του φρτάχτη στο Έβρο, σε αντίστιξη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επέκρινε και την λογική των «Πρεσπών του Αιγαίου» που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα. Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες. Πολύ ορθώς πράξατε κ. Πρωθυπουργέ που πολύ πρόσφατα το τονίσατε και πάλι», είπε.

«Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση – πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση. Διαχρονικά και συστηματικά η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις και μάλιστα ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων», σημείωσε.

«Πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όμως τούτη την ώρα, με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγμάτευσεων. Εξίσου εμφανής είναι η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα. Η στενόκαρδη αυτή θεώρηση έχει προκαλέσει τη διόγκωση ενός ακόμα ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου. Τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων, τόνισε.

«Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Ο Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι εμπνευστές της Ευρωπαϊκής ιδέας, είχε συλλάβει το όραμα της Ευρωπαϊκής ισχύος εν τη ενώσει. Της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δηλαδή, κατά την οποία η πολιτική ένωση θα οδηγούσε στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τη διάδοσή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Καραμανλής πίστευε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Σήμερα σχεδόν όλοι δεχόμαστε ότι αυτός είναι ο χώρος μας»

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια διασφαλίστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Μητσοτάκης: παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και συμπλήρωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Όπως είπε: «H Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές».

Ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή των πεπραγμένων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με αναφορές στην διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις διεθνείς συμμαχίες και την οικονομία τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσμτα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε ο κ Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπέδειξε δε ως χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τα οφέλη από την ένταξη μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Να σημειώσω τη σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην Ευρώπη πέρα από τα κομματικά όρια», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η πολιτική της παράταξης ήταν, είναι και θα είναι πολιτική αρχών.

«Πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη κοινής πολιτικής κατά του Covid, του ψηφιακού πιστοποιητικού, στη συγκρότηση ταμείου ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

«Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες. Διαπραγματευτικά 5 ώρες και έφερα 31 δισ. Πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρόταση μας έγινε ευρωπαϊκή απόφαση», πρόσθεσε.

«Φυλάξαμε τα σύνορα μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι ευρωπαϊκά. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη που θα κατασκευάσουμε στον Έβρο», τόνισε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.