Πολιτικη & Οικονομια

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Πώς είδαν τα ξένα MME τις εκλογές στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Εκλογές 2023: Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα

Στον θριάμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις χθεσινές εκλογές στέκεται ο διεθνής Τύπος, με πολλούς ανταποκρίτες του να δίνουν το «παρών» και εδώ στην Αθήνα.

Τα περισσότερα ξένα ενημέρωσης σχολιάζουν την ευρεία, ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε αντίθεση με τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξηγούν τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και γιατί θα υπάρξουν και δεύτερες εκλογές.

Eκτενής ανάλυση του Bloomberg

Για «σφυροκόπημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο το Bloomberg σε πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του σήμερα, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι ένα βήμα πιο κοντά στη νέα τετραετία και ότι έδωσε σημάδι στις αγορές ότι οι πολιτικές υπέρ των επενδύσεων θα συνεχιστούν.

«Οι ψηφοφόροι πείσθηκαν από τη δέσμευση Μητσοτάκη να "χτίσει" πάνω σε μια σε μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα», σημείωνει το δημοσίευμα, το οποίο εξηγεί στη συνέχεια το σύστημα της απλής αναλογικής και πώς μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ μετά από δεύτερες κάλπες.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο ξεκάθαρος νικητής», αναφέρει ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος του υποκαταστήματος της Axia Ventures στην Αθήνα. «Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά από αυτές τις εκλογές, οι επόμενες δύο ημέρες δεν θα είναι τόσο ευμετάβλητες όσο αναμενόταν προηγουμένως».

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Περιμένουμε μια μάλλον ισχυρή ανάκαμψη με σταθερούς όγκους αγοράς το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Αλεβιζάκος, ο οποίος εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές «που θα είναι υποστηρικτική για όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Διεθνή πρακτορεία

Σε σημερινό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Reuters γράφει για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση ΝΔ είχε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την πανδημία του κορωνοϊού, την κρίση του κόστους ζωής και το δυστύχημα στα Τέμπη. Χθες το βράδυ, το Reuters έκανε λόγο για «καταστροφή» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι έμεινε εκτός Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Για «γλυκόπικρη νίκη» κάνει λόγο το Associated Press και εξηγεί ότι παρόλο που η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της εδώ και 50 χρόνια, θα επιδιώξει δεύτερες εκλογές αυτή την εβδομάδα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Βρετανικός Τύπος

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC έγραψε γιατα χειροκροτήματα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι «το exit poll αποτύπωνε την απροσδόκητη κλίμακα της νίκης της Νέας Δημοκρατίας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «κατέστη σαφές ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει το περιθώριο των 20 μονάδων μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων».

«Παρά τη μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς, ενδέχεται να επιλέξει να πάει σε δεύτερες εκλογές αντί να επιδιώξει μια (κυβέρνηση) συνασπισμού», σημειώνει το βρετανικό κρατικό δίκτυο.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα, The Guardian, επεσήμανε τη διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για διαφορά η οποία σπάνια παρατηρείται (σ.σ στην Ελλάδα) μετά την πτώση της χούντας, το 1974». Προσθέτει ότι  ακόμη και στην Κρήτη - το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», όπως σημειώνει - η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά».

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Για τους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατατρόπωσε τους κύριους αντιπάλους του αυξάνοντας απροσδόκητα το μερίδιο ψήφων του κεντροδεξιού κόμματός του» σημειώνοντας ότι «κανένα κυβερνών κόμμα δεν έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε εκλογές εδώ και 40 χρόνια». Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι FT σημειώνουν ότι «οι εκλογές αποτέλεσαν ένα δυνητικό απειλητικό πλήγμα για την καριέρα του Αλέξη Τσίπρα».

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

 

Αμερικανικά ΜΜΕ

Για συντριπτική νίκη του συντηρητικού κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο το CNN, το οποίο σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Η αμερικανική Washington Post, αφού έγραψε για συντριπτική εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, εστίασε στο «χάσμα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον της στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι όπως, σημείωνε, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Μάλιστα, σε δηλώσεις του υποστηρικτής του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «όσοι άνθρωποι κατανοούν τη θέση τους, τη φτώχεια και τη δυστυχία στην οποία έχουν τεθεί, και συνεχίζουν να τους ψηφίζουν (σ.σ Νέα Δημοκρατία) αξίζουν αυτό που παίρνουν».

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Tα βελγικά ΜΜΕ μιλούν για «πολιτικό σεισμό»

Για «πολιτικό σεισμό» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάνουν λόγο τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι παρά την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές.

«Ένα χαστούκι για την αριστερά, μια νίκη για τη δεξιά» έχει τίτλο σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir», αφιερωμένο στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη Soir, από εδώ και πέρα τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Η κατανομή σε αριθμό εδρών υποχρεώνει το σχηματισμό συνασπισμού. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολαμβάνοντας μια δυναμική, θα μπορούσε να πάει σε δεύτερες εκλογές», τονίζει η εφημερίδα.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

«Μετά τη νίκη της δεξιάς, η Ελλάδα οδεύει προς νέες εκλογές», έχει τίτλο η «Libre Belgique», αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Eπισημαίνεται ότι στον απόηχο της ευρείας νίκης της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα οδεύει προς νέες κάλπες, κάτι το οποίο θα ήθελε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων.

Τόσο η «Libre Belgique» όσο και η εφημερίδα «Derrniaire Heure», επισημαίνουν ότι ο κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας που έλαβε το 40.8% των ψήφων, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενσάρκωσε την ελπίδα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2015, υπέστη σοβαρή οπισθοδρόμηση με 20% των ψήφων. Ακολουθεί το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κερδίζει 11,5% των ψήφων.

Iταλικά μέσα

Και ο ιταλικός τύπος ασχολείται σήμερα εκτενώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. «Πολιτικός σεισμός και θρίαμβος Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. «Αν στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός λάβει τις ίδιες ψήφους με χθες, θα εξασφαλίσει αριθμό βουλευτών, χάρη στον οποίο δεν θα χρειαστεί καμία συμπόρευση, θα είναι ένας γαλάζιος απόλυτος κυρίαρχος», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου.

H απεσταλμένη της Corriere στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι «ήδη από το απόγευμα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε, κανείς, ότι υπήρχε ένα κλίμα παροπλισμού», ενώ σημειώνει ότι «είναι σαφώς θετικό το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και πως «το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει οριστικά παρελθόν».

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

«Ελλάδα, προχωρήστε δεξιά», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία σημειώνει ότι «το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ρεκόρ ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάει αμέσως σε νέες εκλογές και οι αριθμοί των στηρίζουν».

«Ο στόχος του είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κόμματός του και να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία», προσθέτει η απεσταλμένη της La Stampa στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα του "μεγάλου ασθενή της Ευρώπης" και ότι για φέτος προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη του 2,4%». Η ιταλική εφημερίδα γράφει τέλος ότι «οι πολιτικοί κληρονόμοι του Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν θετική έκπληξη και αγγίζουν το 11,5% των ψήφων».

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

«Σαρωτική νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση» υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία εξηγεί ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να στοχεύσει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση και χθες βράδυ, στο μήνυμά του μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το είπε ξεκάθαρα».

Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, τέλος, γράφει ότι «η κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να κερδίσει τις εκλογές με το 40% των ψήφων ενώ «για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για πρωτοφανή ήττα, από την στιγμή που έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019».

Γερμανικός Τύπος

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας καλύπτεται εκτενώς από τα ΜΜΕ στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, τα οποία κάνουν λόγο για «ξεκάθαρη νίκη» του κυβερνώντος κόμματος και αναφέρονται στην προοπτική νέων εκλογών το καλοκαίρι.

«Οι συντηρητικοί πανηγυρίζουν συντριπτική νίκη - η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών», είναι ο τίτλος της Welt.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

«Εκλογές στην Ελλάδα: Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα, ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει ‘σεισμό’ και πηγαίνει σε νέες εκλογές», γράφει η Münchner Merkur σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εκλογική νίκη των συντηρητικών».

«Η Ελλάδα ήδη και πάλι ενόψει νέων εκλογών - Οι συντηρητικοί μπροστά», είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναδημοσιεύει ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα.

«Το "μετά τις εκλογές" είναι "πίσω στις εκλογές";», γράφει η Berliner Morgenpost και διευκρινίζει ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο οι Έλληνες πιθανόν θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες. 

«Η Ελλάδα ψήφισε. Καθαρός νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία του εν ενεργεία πρωθυπουργού Μητσοτάκη, με 41% των ψήφων», σημειώνει η Augsburger Allgemeine, η οποία στο ρεπορτάζ της εξηγεί το εκλογικό σύστημα και τους λόγους οι οποίοι θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε νέες εκλογές.

«Ο Μητσοτάκης θριαμβεύει στις εκλογές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Handelsblatt, η οποία, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο συντηρητικός πρωθυπουργός έλαβε από τις εκλογές σαφή εντολή για δεύτερη θητεία, ωστόσο επιδιώκει νέες εκλογές το καλοκαίρι»

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung κάνει λόγο για «θρίαμβο για τον Μητσοτάκη» και σημειώνει «ότι ο πρωθυπουργός τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά αυτό δεν αρκεί για την κυβερνητική πλειοψηφία»

«Συντηρητικός θρίαμβος στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της αυστριακής Die Presse, η οποία κάνει ταυτόχρονα λόγο για «βαριά ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νίκη της ΝΔ στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

Στο εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Ελλάδας και στην ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρονται όλες οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες, που στα πρωτοσέλιδά τους δίνουν έμφαση στη σημασία του αριθμού των εδρών που ανέδειξε η κάλπη, καθώς και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, είναι το κύριο θέμα της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η οποία σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει λόγο για «νίκη - σεισμό» της ΝΔ, καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, καθώς και ισχυροποίηση ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ.

«Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή Τσίπρα», αναφέρει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, η οποία στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, σημειώνει ότι πρόκειται για συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές και βαρύτατη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την τεράστια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη και έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσει αυτοδυναμία και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό αριθμό εδρών από αυτές που πήρε το 2019, τονίζεται στο θέμα της εφημερίδας.

«Σάρωσε ο Μητσοτάκης», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ, η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επαναπαύεται στην ισχύ των 145 εδρών και θα διεκδικήσει αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τέλος, η εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ χαρακτηρίζει ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας το αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ