Πολιτικη & Οικονομια

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο Κ. Μητσοτάκης μπλόφαρε και την πάτησε»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας μιλάει στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
ΤΕΥΧΟΣ 871
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα, Κώστας Ζαχαριάδης
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Εκλογές 2023 - Κώστα Ζαχαριάδη: Συνέντευξη με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στην ATHENS VOICE.

Ο διάλογος είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας» είναι το μότο ζωής του Κώστα Ζαχαριάδη. Με αυτή τη βασική αρχή θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Λίγο πριν το debate των πολιτικών αρχηγών, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ATHENS VOICE για το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και τις «δικαιολογίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αποφύγει την «τηλεμαχία των δύο». Ξεκαθαρίζει: «Δεν ερχόμαστε για να πάρουμε ρεβάνς, αλλά για να αποκαταστήσουμε αδικίες».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης περιγράφει την εκλογική του περιφέρεια ως «τον τομέα των εκρηκτικών ανισοτήτων». Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει «ριχτεί» εδώ και εβδομάδες στο κυνήγι του σταυρού. «Πρώτα “κυνηγάμε” την ψήφο στο κόμμα και αφού το πετύχουμε αυτό, μετά είναι εύκολο, έχουμε τέσσερις σταυρούς και “χωράμε” αρκετοί. Αυτό που μου αρέσει όμως πραγματικά, και είναι κάτι που με δένει με την περιοχή και με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή, είναι η γνώση των πραγματικών προβλημάτων. Βλέπετε, εξαιρώντας την περίοδο που ήμουν φαντάρος στη Σάμο και όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Manchester, έχω περάσει όλη μου τη ζωή εδώ».

Οι διαδρομές που κάνει στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πυκνώσει. Οι συζητήσεις με τους πολίτες τού δίνουν τρομερή δύναμη. «Μας λένε να προχωρήσουμε αποφασιστικά, τολμηρά και δυναμικά, ότι είναι δίπλα μας και ότι όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη. Μου δίνει τρομερή δύναμη αυτή η πανστρατιά που συγκροτείται τις τελευταίες βδομάδες». Ιδίως στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, «ένα μέτωπο που περισσότερο από έναν χρόνο τώρα έχει αποδιαρθρωθεί». Ο ίδιος πάντοτε αντιδράει με χαμόγελο και επιχειρήματα, πλέον διακρίνει ότι αυτό που διαμορφώνεται σήμερα «είναι ένα μέτωπο απέναντι στον αυταρχισμό και την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη».

Το δίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας"

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι σύμφωνος με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» που έθεσε ο πρωθυπουργός. «Συμπυκνώνει πολλές αντιθέσεις στην καθημερινότητά μας, στην οικονομία, στη διαφάνεια, στη Δημοκρατία. Δεν είναι απλά ζήτημα προσώπων, είναι ζήτημα στρατηγικής για τη χώρα. Το συγκεκριμένο δίλημμα έχει πολλά διλήμματα μέσα του, άλλωστε το έθεσε πρώτος ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας το προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και για το κόμμα του. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και τον προσκάλεσε σε μια ανοιχτή συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης εξαφανίστηκε. Ξέρετε, καμιά φορά οι μπλόφες ιδίως στην πολιτική μπορεί να εγκλωβίσουν αυτόν που μπλοφάρει. Έτσι την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης».

Για τον Κώστα Ζαχαριάδη μοιάζει παράδοξο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ, για παράδειγμα, έχω κάνει ατελείωτες ώρες τηλεοπτικού διαλόγου με τους Βορίδη, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Κακλαμάνη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει τον Αλέξη Τσίπρα».

«Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που κάνει την αντιστοίχιση της λαϊκής ετυμηγορίας στη Βουλή, δεν έχει σχέση με το εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει debate. Βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και με όλα τα εκλογικά συστήματα να γίνεται debate των δύο. Δηλαδή, από πόσες έδρες bonus και πάνω έχει νόημα να κάνουμε debate των δύο πρώτων; Και να σας πω και κάτι ακόμα, για να τελειώνουμε με αυτό το επιχείρημα. Θυμάστε τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα το 2019 για debate των δύο, όταν το bonus ήταν 50 έδρες; Όχι. Ο κ. Μητσοτάκης και το ακριβοπληρωμένο επιτελείο του θα σκεφτούν όλες τις δικαιολογίες του κόσμου για να μην πάνε σε debate». 

Η επόμενη μέρα
Για τον Κώστα Ζαχαριάδη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τη νέα ισχυρή εντολή που επιθυμεί να λάβει ξανά η Κουμουνδούρου: «Ζητάμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για να πάμε τη χώρα μπροστά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε, να χτίσουμε, να γεφυρώσουμε. Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία, την πρώτη έξω από τον στενό κορσέ των μνημονίων που μας εμπόδιζαν να ασκήσουμε την πολιτική που θέλαμε και πιστεύαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι χώρος πολύ ευρύτερος της ιστορικής Αριστεράς στην Ελλάδα, καθώς αγκαλιάζει κατά πλειοψηφία τον κύριο όγκο των πολιτών που κινούνται στον Δημοκρατικό και Προοδευτικό χώρο συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς. Μας αφορά μόνο το σενάριο της κυβέρνησης των νικητών. Κυβερνήσεις σχηματίζουν οι νικητές, όχι οι ηττημένοι, και αυτό φοβούνται στη ΝΔ. Φοβούνται ότι θα είμαστε νικητές και αυτοί οι ηττημένοι».

Όσο για το αν μία κυβερνητική θητεία σε εντάσσει στο «σύστημα» απαντά: «Mετά την πρώτη διακυβέρνηση αισθανόμαστε όλοι πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι. Μάθαμε από τα λάθη και τις αδυναμίες μας και γνωρίζουμε πώς θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί την επόμενη μέρα. Δεν αισθανόμαστε σύστημα. Μάθαμε τι σημαίνει σύστημα και την περίοδο που ήμασταν κυβέρνηση και τώρα που είμαστε αντιπολίτευση. Αυτό εισπράττω και από τους πολίτες, οι οποίοι ξέρουν ότι ποτέ δεν ήμασταν όλοι ίδιοι και ποτέ δεν θα γίνουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα αποκλείσει κανέναν από μία μετεκλογική συνεργασία. Σχολιάζοντας τον «ντόρο» γύρω από το «σχέδιο Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη: «Δεν μας αφορούν οι εμμονές του κ. Βαρουφάκη. Έχουμε αποκλείσει κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας που αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της ΕΕ και του Ευρώ. Εμείς κρατήσαμε τη χώρα στο Ευρώ, όταν ο Σόιμπλε ήθελε να τη βγάλει εκτός, εμείς τη βγάλαμε από τα μνημόνια το 2018. Θα συζητήσουμε με όσους θέλουν, αντέχουν και μπορούν να κουβεντιάσουν για την Ελλάδα του 2030 και του 2050. Το στοίχημα πλέον δεν είναι να μείνουμε στο ευρώ, αλλά να γίνουμε Ευρώπη και ο αντίπαλος μας, ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταστήσει τη χώρα μια οπισθοδρομική βαλκανική εξαίρεση».

Σε ό,τι αφορά τις μονοκομματικές κυβερνήσεις: «Το εκλογικό σύστημα δεν είναι για να υπηρετεί το συμφέρον των κομμάτων που κυβερνούν, αλλά για να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Το συμφέρον της χώρας είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και το βλέπουμε να συμβαίνει στην Ευρώπη. Θεωρεί κάποιος ότι είναι σωστό η χώρα να κυβερνάται από ενός ανδρός αρχή ή από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής ενός κόμματος;»

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υπέρμαχος του να έχει το κράτος συνέχεια και εξηγεί ότι την επομένη της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία «δεν θα γκρεμίσουμε, αλλά θα ανακατευθύνουμε και θα διορθώσουμε. Δεν ερχόμαστε να πάρουμε ρεβάνς αλλά να αποκαταστήσουμε αδικίες». Στο ερώτημα ποια πολιτική της κυβέρνησης θα συνέχιζε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «H απόφαση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ήταν μια σωστή απόφαση, η οποία θα συνεχιστεί και θα αυστηροποιηθεί».

Η ψήφος είναι δύναμη

Περισσότεροι από 430.000 νέοι θα βρεθούν στις 21 Μαΐου 2023 για πρώτη φορά μπροστά από την κάλπη που θα στηθεί στις αίθουσες των σχολείων της χώρας. Ανάμεσά τους και οι 17άρηδες, που λίγες ημέρες μετά θα κληθούν να προσέλθουν στις τάξεις τους για έναν διαφορετικό λόγο, να εξεταστούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ μέσω των Πανελληνίων 2023. Αν και αποτελούν προνομιακή δεξαμενή ψηφοφόρων για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις συζητήσεις, εμφανίζονται απογοητευμένοι και απρόθυμοι να ψηφίσουν. Τι θα έλεγε σε έναν νέο που ακόμη το σκέφτεται;
«Θα του έλεγα να δει την καθημερινότητά του και τον εαυτό του ως ένας τρίτος παρατηρητής και να θέσει κάποια ερωτήματα στον εαυτό του. Είναι ικανοποιημένος από τις ευκαιρίες που του δίνονται και τις απολαβές που λαμβάνει; Θεωρεί δίκαιη και διάφανη τη λειτουργία του κράτους; Αισθάνεται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση μεριμνά για τη ζωή του; Η ψήφος είναι η δύναμη του πολίτη να αποφασίσει την κατεύθυνση της δικής του ζωής, του δικού του αύριο. Επίσης, θα του θύμιζα κάτι που ήδη το ξέρει: Εάν δεν πάει να ψηφίσει, θα ψηφίσω “εγώ” για αυτόν».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει αντισυστημική ψήφος, ο όρος του μοιάζει κάπως γενικός. «Δεν μπορώ με ευκολία να καταλάβω τι ακριβώς αντιλαμβάνεται ο καθένας που αυτοπροσδιορίζεται με αυτόν τον όρο. Για εμένα η μεγαλύτερη τομή, η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία, είναι να αμβλύνουμε τις ανισότητες, να αποκαταστήσουμε αδικίες και να δώσουμε διέξοδο και προοπτική στη νέα γενιά. Η χώρα χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση με ρεαλισμό και όραμα. Να απαλλαγούμε από την οικογενειοκρατία, να απαλλαγούμε από τα τρωκτικά της εξουσίας, να απαλλαγούμε από την αδιαφάνεια. Εάν αυτό ορίζεται ως αντισυστημικό στο σύστημα εξουσίας που μας κυβερνά, τότε είμαι μέσα».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ