Πολιτικη & Οικονομια

Eurostat: Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Αναλυτικά τα στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πληθωρισμός - λαϊκή αγορά
© Unsplash

Eurostat: O πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν ο πέμπτος χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της Eυρωζώνης.

Σημαντική υποχώρηση στο 4,5% κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σε σχέση με 5,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν ο πέμπτος χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της Eυρωζώνης. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2022 ο πληθωρισμός στη χώρα μας κυμάνθκε στο 9,1%.

Eurostat: O πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο του 2023
Eurostat

Στο 7% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Aντίθετα, στο σύνολο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή επιτάχυνση στο 7% τον φετινό Απρίλιο συγκριτικά με 6,9% τον Μάρτιο.

Πάντως, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε ελαφρά στην Ευρωζώνη, στο 7,3% από 7,5%.  Εάν εξαιρεθούν και οι τιμές του καπνού, ο δείκτης επιβραδύνεται στο 5,6% από 5,7% που ήταν τον Μάρτιο.

Οπως σημειώνει το Reuters, o πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα από τα διψήφια νούμερα που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά παραμένει πολύ υψηλός, καθιστώντας μια νέα αύξηση επιτοκίων απαραίτητη και αφήνοντας μόνο το μέγεθός της ανοιχτό για συζήτηση, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να είναι μεταξύ μίας κίνησης 25 και 50 μονάδων βάσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ