- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλα επτά άτομα - Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας Καΐρου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Με νεότερη ανακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως ακόμη 10 Έλληνες πολίτες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Ακόμα 7 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το 🇸🇩 & αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 25, 2023
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias έχει εκφράσει θερμές ευχαριστίες στον Αιγύπτιο ομόλογό του S. Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του
Ανακοίνωση⤵️https://t.co/gYKygfdtxF pic.twitter.com/zGx8a4uVGq
Νωρίτερα, απογειώθηκε το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.
Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.
Σημειώνεται ότι το πρώτο μεταγωγικό C-27, επέστρεψε στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και έναν ακόμη 42χρονο τραυματία, που διακομίστηκε και αυτός στο 401 ΓΣΝΑ σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο 59χρονος που μεταφέρθηκε με ειδική πτήση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 ΓΣΝΑ και έχει προγραμματιστεί δεύτερο χειρουργείο, αφού στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο διαπιστώθηκαν κατάγματα στα πόδια και τραύματα από θραύσματα.
Στο Ασουάν παραμένει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων του Σουδάν μετά την άφιξή τους
«Ήταν και θέμα τύχης», είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.
«Μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε ασφαλείς και σώοι. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11:00 ώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομογενής, Χρήστος Δέδες, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξη των πρώτων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν.
«Έπεσε μία βόμβα δίπλα στο σπίτι», δήλωσε άλλος διασωθείς στην ΕΡΤ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στόχος η υποχώρηση των τιμών κατά 5% έως 20% σε βασικά προϊόντα από τις 31 Αυγούστου
Τα νέα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ αποκαλύπτουν ανατροπές στις χρεώσεις για το 2026
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δεξίωση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου - Ποιοι έδωσαν το παρών, οι απουσίες
Ομιλία του ΠτΔ για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Ζαχαράκη: «Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση είναι η πυξίδα για μια νέα πορεία στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση»
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Ανάγκη αναθεώρησης και όχι κατάργησης του άρθρου 16», τόνισε η υπουργός Παιδείας
Η νέα φιλοσοφία της πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επτά στρατηγικούς άξονες για τη μετάβαση σε μια σύγχρονη εταιρεία
Ποιους αφορά το πρόγραμμα - Απασχόληση με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως και 1.250 ευρώ
Ποιους αφορά η συμπληρωματική πληρωμή
Κατάθεση στεφανιού από τον ΠτΔ στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στα πρώην κρατητήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ
«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπενθυμίζουν το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο Ελληνισμός», τόνισε ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει «νίκη για την πόλη» τη συμφωνία για τη ΔΕΘ
Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός πέτυχε την εισαγωγή του στο ΕΚΠΑ μέσω της ειδικής κατηγορίας
Οι αιτήσεις, η κλήρωση και όλα όσα αλλάζουν
«Δεν θα καθίσω να σας ακούσω με αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.