Πολιτικη & Οικονομια

«Λειτουργούμε με διαφάνεια»: Η απάντηση των δημοσκόπων στον ΣΥΡΙΖΑ

«Τηρούμε τα διεθνή πρότυπα» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εκλογές 2023 - Δημοσκοπήσεις: Οι δηλώσεις Τσαπανίδου για τις εταιρείες ερευνών και η απάντηση του ΣΕΔΕΑ

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) απαντά στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (23.04) η κα Τσαπανίδου είχε ανακοινώσει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει «τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή για πλουραλισμό και διαφάνεια». Ένα από αυτά τα αιτήματα αφορούσε σε δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να «υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο "λυσάρι" κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα "συστημικά" ΜΜΕ και τις "ελίτ των ολιγοπωλίων"» κατέληξε.

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ για τις δημοσκοπήσεις:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του ν. 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον ν. 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Να σημειωθεί πως πρόσφατες έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν κατέγραψαν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ