Πολιτικη & Οικονομια

Πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή (και) η τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Ποια στάση τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή - έδρανα
© Kostis Ntantamis / SOOC

Τροπολογία για κόμμα Κασιδιάρη: Αντιπαράθεση στην Επιτροπή της Βουλής - Οι θέσεις των κομμάτων

Εντάσεις προκάλεσε στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τη συμπληρωματική τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Μεγάλη Τρίτη.

Παρότι τα κόμματα ξεκινούν από την «κοινή αφετηρία» να μείνει εκτός Βουλής το φασιστικό μόρφωμα, με βάση τα μέχρις ώρας δεδομένα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τη ρύθμιση στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τοποθετηθεί ωστόσο θα απέχει, ενώ ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 θα καταψηφίσουν.

«Έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει «να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» και ανήκει σε εκείνο που είναι «απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο».

Ο υπουργός τόνισε πως «οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά». Εμείς είπε «έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. Άλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι "δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση"».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crt81pif9mrd)

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει την περίπτωση που «έχεις κόμματα ανθρώπων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για βαρύτατα αδικήματα που εκτίουν ποινές καθείρξεως και υποδύονται ότι είναι πολιτικοί αρχηγοί, είναι υποψήφιοι με κεντρικό και σημαντικό ρόλο στα κόμματά τους» ή «όταν είναι ή υποδύονται τους ιδρυτές κομμάτων, ή όταν, θέλοντας να αποφύγουν δεσμεύσεις και περιορισμούς που πηγάζουν από το νομικό μας πλαίσιο, έχουν αχυρανθρώπους στην θέση των πολιτικών ηγεσιών τους».

Ο υπουργός, τόνισε ότι «ως προς της ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω» από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα «οργανωτικό ζήτημα» - γιατί «αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία» καθώς το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς «θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α' Τμήματος».

Επισήμανε μάλιστα, πως «η όποια απόφαση τεσσάρων ανωτάτων δικαστών, θα ήταν εκτεθειμένη σε μια δημόσια κριτική ότι κάποιος διάλεξε αυτούς του δικαστές», εξηγώντας ότι «τέτοιου είδους οι αποφάσεις, όσο τεχνικές και εάν είναι, έχουν πολιτικό φορτίο ασχέτως της κρίσεως» και δεν θα πρέπει να υπάρχει «η οποιαδήποτε υποψία» ακόμα και τον καχύποπτο.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο Άρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» καθώς όπως είπε «έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α' Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή».

Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crt7ddem2ykx)

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, κάλεσε την κυβέρνηση «να ψηφίσει έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς».

Ειδικότερα, σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη.

Με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά. Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα. Παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα».

«Έχετε ρίξει πλέον τόσο νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη που πραγματικά έχετε αρχίσει να τον ηρωοποιείτε στα μάτια μεγάλου κομματιού του κόσμου»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, άσκησε οξύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του. «Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει εγκληματική οργάνωση από τις εθνικές εκλογές γιατί αυτό προτάσσει η προστασία της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει της εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το λάβετε υπόψη σας; Δεν πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε την ιστορική συγκυρία που δεν πρέπει να είναι λιγότερης αξίας από ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά της;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα. Ευαγγελία Λιακούλη στράφηκε και κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντας προχειρότητα.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία με την Μαρία Κομνηνάκα να υποστηρίζει ότι «η ναζιστική νοοτροπία αντιμετωπίζεται από τον λαό».

«Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.