Πολιτικη & Οικονομια

Αναταράξεις από τις δηλώσεις Τζανερίκου για «ανταλλάγματα» έναντι του μπλόκου Κασιδιάρη

Τα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η απάντηση της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρειος Πάγος
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Καταγγελίες Τζανερίκου: «Πόλεμος» ανακοινώσεων και υψηλοί τόνοι από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση - Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, περί παρεμβάσεων στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Χρήστος Τζανερίκος ισχυρίστηκε ότι εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον προσέγγισε και δεύτερος κυβερνητικός παράγοντας προσφέροντας ανταλλάγματα αν τους διευκόλυνε στο «μπλόκο» Κασιδιάρη.

Τις εν λόγω αιτιάσεις σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδοντας την οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί δριμεία κριτική στο κυβερνών κόμμα.

«Δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.

«Το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα, το σοβαρό είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για δημοκρατικά αναχώματα είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή πολιτική που δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «ο κ. Τζανερίκος ισχυριζόταν στενές σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα». Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και του δημοσιογράφου Γιάννη Καντέλη, οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι «πριν γίνει η εκλογή εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο και τοποθετηθεί ο κ. Ντογιάκος, ο κ. Τζανερίκος σε διαφορές επαφές που είχε, έλεγε ότι επιθυμεί να πάρει ο ίδιος αυτή τη θέση, και μάλιστα, υποστήριζε ότι τον στηρίζουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι έχει ερείσματα σε αυτά, και πως τον θέλουν σε αυτή τη θέση».

Οι πληροφορίες αυτές έφτασαν στην κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο ποτέ δεν ορίστηκε στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

«Δεν υπήρξε καμιά άλλη συνάντηση κυβερνητικού στελέχους με τον κ. Τζανερίκο, πλην της γνώστης για θεσμικούς λόγους που έκανε μαζί του ο κ. Γεραπετρίτης» ξεκαθαρίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζανερίκος, με νέες του δηλώσεις, υποστήριξε πως η συνάντηση έγινε με ένα μη πολιτικό πρόσωπο, το οποίο του μετέφερε μήνυμα της κυβέρνησης για το μέλλον του κόμματος Κασιδιάρη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cruy9q857mnd)

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο

Από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους "καφέδες" του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα», επισημαίνοντας ότι «αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος».

Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο» και τονίζει πως «οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;».

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».

Τα ερωτήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Με ανακοίνωση οι Τομείς Δικαιοσύνης και Θεσμών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζουν τις καταγγελίες του κ. Τζανερίκου, θέτουν ερωτήματα και καλούν την κυβέρνηση να δώσεις σαφείς εξηγήσεις.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του υπό παραίτηση Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε, εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά» σημειώνεται.

«Τίθεται βέβαια και ένα ερώτημα: Ο κ. Αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος, που θα έκρινε σε λίγες ημέρες; Διότι οι πρώτοι φύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οι λειτουργοί της, ιδίως αυτοί που έχουν τιμηθεί με τα ύπατα αξιώματά της», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cruxlkiwfrsx)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ