Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία - Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή - έδρανα
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (11.04) από τη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία θέτει πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για να αποτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον Άρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις. Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γίνεται «ο καλύτερος χορηγός του κόμματος Κασιδιάρη».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ